... ...
top of page

Så väljer du gardiner – våra bästa tips

Brukar ni också titta på vad som finns runt fönstret istället för på utsikten när ni sitter i ett rum? Tittar ni då på hur högt gardinstången har placerats? Analyserar ni också val av tyg och mönster? Byter ni ut gardinerna i fantasin och hänger upp ett par nya - och tänker…hmm, hur blev det nu när det blir storblommigt mönster istället? Så skönt att vi inte är ensamma om detta - men det är ju faktiskt inte så konstigt att vi sitter och analyserar detta eftersom det är en viktig del av ett rum - textilier överhuvudtaget men kanske främst gardiner som vi tänkte skriva lite mer om idag.

Bild från @layered_official


Gardinernas uppgift är ju inte endast att rama in fönstret, utan de har faktiskt en större och viktigare uppgift i rummet som många inte tänker på nämligen att man även kan reglera ljus och ljud i ett rum med hjälp av gardiner, att man förstärker och kompletterar stilen i rummet, skapar en behaglig känsla med val av färger och material. Stressa därför inte när du skall välja gardiner - känn in rummet, låt det ta tid eller anlita en inredare som lärt sig hur man kan kombinera färger, mönster och material som de elever som läser till inredare hos oss får lära sig.


Vad bör man tänka på när man väljer gardiner? I det här inlägget delar vi med oss av lite tips för att få till den där rätta känslan för just ditt hem men framför allt tips på vad du bör tänka på för att du ska kunna ha gardinerna en längre tid istället för en ”köp-och-släng” period.Vart kommer ljuset från?

Från vilket väderstreck kommer ljuset in och när på dygnet, detta är avgörande för att bestämma material och tjocklek för tex mörkläggning. Vem bor i rummet, barn, tonåringar, gamla eller unga? När används rummet? Innan du väljer material är det viktigt att tänka på om tyget tål solljus eller om man behöver sy extra foder och hur det isåfall påverkar hur tyget faller om det tex är gardinlängder.Gardiner som ljuddämpare

Tänk även på att textilier även fungerar som effektiva ljuddämpare, där dämpar såklart tyngre och tjockare tyger mer än skira, lätta gardiner. Att hänga upp två gardinskenor är perfekt för att både ha tjockare tyg för ljuddämpning och tunnare för att ändå släppa in mjukt ljussken i rummet.


Stil på gardiner

Vad har du för stil i rummet (i ditt hem) ? Det finns massor av olika gardinupphängningar och tyger som kan komplettera och förstärka den stil du valt i ditt rum. Är du ute efter en lyxig känsla, jobba gärna med lager, veck och längder i dubbla lager för att skapa volym. Var inte rädd för mängden tyg, hellre för mycket än för lite. Vill du hellre ha en mer stilren och minimalistisk stil kan du ha enfärgade hiss och panelgardiner istället. Vill du skapa en mer lugn karaktär är taktila material som linne med struktur, tung sammet eller ”see through” vävar i lugna jordnära toner att föredra.Mönstrade gardiner

Våga mönster! Mönster är inte fel, men det är något vi gärna drar oss för i Skandinavien. Våga prova! Om du känner dig lite försiktig så kan du prova ett mönster som går i samma färg eller ton i ton med resten av rummet. Låt mönstret sjunka in i inredningen men samtidigt bidra med karaktär och spänning. Tips om du vill få inspiration på hur man kan jobba med mönster kan du kika på Tricia Guilds produkter/mönster och Josef Franks fantastisk vackra tyger och möbler.


Sätt färg på gardiner

”Våga färg” har man ju läst och hört innan men hur vågar man? Man kan inspireras av naturen eller jobba med olika färgsättningstekniker så att de färger man väljer passar fint ihop och att det känns harmoniskt tillsammans. Hur vill man att det skall kännas i rummet - vill man ha en lugnare - svalare känsla eller ”gladare” - piggare färgsättning? Man kan även jobba med övergången mellan färgerna i rummet så att det känns mjukt genom att jobba med flera nyanser av en huvudfärg eller att man väljer olika färger men att de har samma styrka i svärta och kulörthet.


Rumslighet – vilken känsla ska rummet ha?

Vad har rummet för storlek och karaktär? Vad är det för arkitektur - finns det detaljer i rummet som du vill förstärka? Upplevs rummet stort eller litet och vill du förändra den här känslan? Gardiner är ett enkelt sätt för att förändra känslan i ett rum, gardinerna kan till exempel få takhöjden att kännas högre om du fäster skenan och gardinen högre upp i taket. Vill man att rummet skall kännas omfamnande och mer ombonat kan man jobba med murriga färger och större mönster på gardinerna och vill man istället skapa en känsla av mer rymd i ett rum kan man jobba med ljusa toner och vertikala ränder som ”lyfter” taket.


Upphängning av gardinerna

Du kan välja mellan skenor, stänger eller kanske rullgardin för enbart mörkläggning. Skenor kan vara fördelaktigt om du vill ha en diskret eller minimalistisk upphängning. Med stänger kan du skapa olika stilar med olika material som borstad mässing, krom, trä och olika färger.


Se bara till att gardinstången inte är för kort, utan lägg till minst 15 cm på var sida av fönstret så att gardinerna inte hänger för fönstret utan endast intill fönstret för att släppa in så mycket ljus som möjligt. Tänk även på hur långt ut skenan/gardinstången skall hänga - planera så att fönsterbrädan och andra detaljer så som tex rör, element inte hamnar för nära gardinen.


Det finns massor av olika varumärken och begrepp för olika gardinskenor, gardinstång, finger och nålkrokar - hur man hänger upp gardinerna påverkar tex draperingen, vill du ha böljande stora veck eller mindre?


Använder du dig av en klassiskt upphängning så ska gardinerna gärna sluta 1 1/2 cm över golvet, beroende på vilken stil du är ute efter, ibland kan det vara fördelaktigt att låta gardinen gå ända ner i golvet och flyta ut.


Ett tips: man kan sy en blyband eller ha tyngder längst ner i gardinen för att få tyngd som gör att det blir ett fint fall på vecken.


Tips för gardiner i olika rum


KÖK

I köket är det viktigt att tänka på att man ska kunna tvätta gardinerna eftersom det lätt kan fastna matos och fett på textilierna. Vilken gardinupphängning du väljer beror så klart helt på var fönstret är placerat - har du diskbänk under eller intill diskbänken så är det praktiskt med en kappa eller hissgardin.


SOVRUM

Välj mörkläggande gardiner och gärna tjockare tyg för ljuddämpning för bättre sömn. Här kan man välja gardinlängder och gärna fler än en gardinskena för att variera ljusinsläppet.


BARNRUM

Även här behöver man kunna mörklägga speciellt under sommaren när det är ljust långt in på kvällen. När man tänker på barnrum tänker man kanske på färgglada tyger och mönster, men tänk på leksakerna oftast är ganska färgglada och att man kan ”dämpa energin” i rummet genom lugnare färger och material.


VARDAGSRUM

Det är inte ovanligt att man väljer att inte ha gardiner i vardagsrummet - man vill få in så mycket ljus som möjligt och skapa en luftig känsla i rummet. Men nuförtiden finns det massor av upphängningsvarianter och gardiner för olika stilar. Vill man inte ha gardiner finns det olika sorters tex rullgardiner och stilrena gardinpaneler för att skapa den stilrena känslan men ändå så att man kan reglera ljus och ljud i rummet. Skira gardiner passar bra om man vill skapa en ombonad känsla och minska insynen i rummet.


Ett annat sätt för att få in hängande tyg i rummet kan vara att man hänger upp en takskena även längst med en vägg för att mjuka upp rummet. Man kan även ha sänghimmel både i sovrum och barnrum eller varför inte runt en mysig fåtölj i vardagsrummet för att skapa en omfamnande känsla när man sitter i fåtöljen.Hoppas att du fick lite inspiration och tankar kring gardiner och textilier - vill du lära dig mer om textilier hur man kan skapa olika stilar och känslor i ett hem kan ni kika på våra kurser, vi har något för alla oavsett om du vill få kunskaper för att skapa bättre miljöer i ditt egna hem eller kanske jobba med inredning. 😊
0 kommentarer

Comments


bottom of page