... ...
top of page

Smarta förvaringslösningar till hemmet

Ett hem är en plats där man bor och lever, där man äter, sover, umgås, vilar, etcetera. Men det är också en plats där vi förvarar våra ägodelar.


Vilka saker man äger och hur dessa placeras och förvaras skapar tillsammans en miljö och som du kanske redan vet påverkas vi av den miljön som vi omger oss av. Därför är det viktigt att lägga tid på att tänka igenom vilka saker man VILL omge sig av och hur dessa saker påverkar dig.


Förutom de saker du ser behöver du även tänka på saker som tar plats men inte syns i hemmet, saker som förvaras i skåp/lådor etcetera. Det är dessa saker som ofta orsakar stress allra mest. När du inte vet vad som finns i lådor/skåp eller var de finns då behöver du leta och det där letandet tar både tid och skapar oro. ”Tänk om jag inte hittar det jag letar efter”!


Det finns olika sätt att skapa en lugn och harmonisk miljö. Det gäller framförallt att hitta balansen så att det inte blir för många saker men inte heller för få saker, det ska vara lagom.


Hemmet bör vara en plats där man kan få landa, andas ut och bara får vara. Det gäller alla åldrar och livssituationer. Hemmet är med andra ord en viktig plats och därför är det viktigt att man tar hand om det.


”Var sak har sin plats” – ett mantra som jag älskar! ;) Ett tips är att tänka på var i bostaden du använder sakerna mest och förvara dessa i det rummet - Var känns det mest naturligt för dig att ha nycklar, strumpor, anteckningsblock etc.


Smart förvaring hemma

Förvaring i hallen

En plats som oftast snabbt blir stökigt och som är ganska liten i jämförelse till hur mycket man vill förvara här och det är hallen. Hallen är ju även en viktig plats i hemmet då det är det första och sista man ser av sitt hem, här kommer lite tips på hur/vad du kan tänka på för att skapa ordning & reda.


Använd gärna dold förvaring för både jackor och skor, och får det inte plats i hallen se över om det finns intill liggande utrymmen där du kan få plats med detta. Så att inte alla jackor och skor syns i hallen - för ett lugnare intryck.


För gästernas jackor kan man ha en uppfällbar galg-hängare som även blir en vacker blickfång när den inte används, fördelen med en sådan galg-hängare är att den inte tar lika mycket yta av hallen eftersom galgen hängs längs med väggen.


Klä skokartonger i vackra presentpapper och använd dessa för vantar, mössor, nycklar, laddare etc. som du kan förvara i byrån/garderoben - även om de inte syns blir man glad av att se sitt favoritmönster när man öppnar lådan – garderoben.


Eller gå en seconhand runda och köp udda skålar och burkar för de mindre detaljerna så som nycklar, taggar, lås, laddare och skapa vackra stilleben på byrån/hylla (eller annan möbel) med dessa.


Ett annat tips att tänka på är att köpa likadana galgar för alla jackor - det skapar en sammanhållen känsla och att alla jackor hänger i samma nivå (om man som mig är en perfektionist och tycker det är jätteviktigt. ;)


Smart förvaring hemma hall

Skapa ett lugn och harmoniskt sovrum

I sovrummet vill vi att det skall kännas lugnt och harmoniskt för en god natt sömn och därför lika viktigt som för hallen att man tänker på förvaringen även här. Även om man har möbler för dold förvaring så är det lika viktigt att tänka på att det är ordning & reda i skåp, lådor och garderober för att det skall kännas bra - testa att rensa och organisera i en låda och känn hur lättad och befriande det är – det handlar om känslan.


Smart förvaring hemma

För att det skall vara enkelt att se alla kläder och lätt att ta ut/in galgar med kläder så är ett tips att du kan klä klädstången med rörisolering - yes, du läste rätt rörisolering i skumplast är perfekt - dessa finns i många olika storlek. När du har placerat den på din klädstång kan du enkelt skära skåror med en mattkniv för varje galge.


Tips! Här kan du variera avståndet beroende på om det är tunna skjortor, tjocka stickade tröjor eller jackor. Nästa steg är att hänga kläderna i färgordning. Vad behöver du göra innan du fixar detta:


Smart förvaring hemma

Rensa bland dina kläder - vad tycker du om och vad använder du?

I sovrummet kan man även skapa en liten ”må bra” bricka på sängbordet - en liten bricka som gör dig glad och får dig att le, innan du lägger dig och när du vacknar. Det kan vara en hand/fotkräm med härlig doft som du masserar in innan du lägger dig - en liten vas med en blomma i en vacker färg - en souvenir som påminner om härliga minnen från en resa, ja du väljer själv vad du vill samla ihop på din lilla ”må bra” bricka.


Organisera i kökets skåp och lådor

Köket, är det inte ett tempel för förvaring? Oavsett hur många/få skåp och lådor man har så börja med att rensa i köket innan du börjar organisera. Placera det du använder mest i de skåp/lådor som är lätt åtkomliga och det som du använder sällan högre upp - låter logiskt men lätt att glömma när man väl sätter igång med processen.


När man organiserar förvaring finns det ett mantra till som är bra att komma ihåg ”Gruppera samma sorts produkter” det gäller i hela bostaden : ) Det gör det väldigt synligt också hur många saker man har av samma sorts produkt och man tankeställare om man verkligen behöver alla.


Det finns massor av kylskåpsförvaring nu för tiden i olika storlek och former, med snurrvarianter och hänghyllor – supersmarta och fuktionella produkter. Förvaring med lock kan man även använda i skafferiet för torrvaror - tips eftersom skåp/lådan oftast är fyrkantiga kan man välja fyrkantig förvaring också för att utnyttja hela ytan - mät upp bredd och djup innan du köper lådorna och planera storleken på lådorna och vad som skall förvaras i skåpet.


Ett tips som underlättat min spontanitet är hyllplanen som jag döpt till ”Redo för Picknick” - här förvarar jag kylväskan med filtar, plastmuggar/tallrikar/bestick, termos, strandväskan etc och ett block med snabba recept på picknick mat (jag kanske är själv om att det står still i hjärnan när det är dax att komma på alla dessa tips man läst i alla tidningar med picknick mat när man väl ska iväg så att man snabbt kan göra sig redo för en spontan fika i med familjen skogen eller häng med vänner på stranden.


Smart förvaring hemma

Gör plats för egentid i badrummet

Även badrummet är ett viktigt rum fastän vi inte tänker på det, det är här man får sin egentid och kan ta hand om sig själv. Därför är det viktigt att även här lägga tid på att skapa en skön och avkopplande miljö där du lätt kan hitta vad du behöver.


Även här är kan man skaffa mindre förvaringslådor för smink och hygienartiklarna - gärna att man jobbar med ”låda i låda” principen där man har en större låda och lägger i mindre i olika storlek för att få ordning på alla småsaker men att allt samlas i en låda ändå. Finns det plats kan man ha varsin stor låda med sina egna produkter.


Eftersom badrummet ofta behöver rengöras kan man ha en låda för städartiklar så att man enkelt kan ta fram städlådan och rengöra: handfat, toalettstol, spegel och dusch/badkar.


Finns det ingen inbyggd hylla i duschen eller att det inte finns en badkarskant, finns det massor av duschhyllor som man kan hänga på tex duschblandaren istället. Man kan även fästa knoppar i duschväggen där man kan hänga tex badsvampen och/eller duschskrapan.


Försök att skapa ett stilleben på en pall, på handfatet eller badkarskant med favorit produkterna, ett doftljus och en växt för att påminna dig själv att ta hand om dig. 💖Frågan är inte hur du skall förvara sakerna utan vad du skall förvara - därför är det klokt att gå igenom sakerna och rensa och sortera dessa innan man planerar var de skall förvaras. Känslan när man har rensat och skapat ordning och reda i alla skåp och hyllor är både en känsla av lättnad och befriande - att man vet vad man har hemma och att man vet var allting finns.


Smart förvaring hemma

3 tips för att komma igång med smartare förvaring:

  1. RENSA - gå igenom en låda/skåp/garderob i taget om det blir för övermäktigt att ta ett rum eller allt på en gång.

  2. STÄDA - städa när du rensat klart.

  3. ORGANISERA - fixa förvaring och planera innan du bestämmer dig för var allt skall placeras.

Känner du att du vill komma igång med att rensa och fixa hemma, har vi en kurs Ordning & Reda som hjälper dig att få loss tummarna och börja organisera ditt hem! :)0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page