... ...
top of page

10 tips när du inreder vardagsrummet

Om vi säger att köket är hemmets hjärta så kanske vi kan nämna vardagsrummet som hemmets hjärna. ;) Det är här det händer och där är här vi är aktiva på olika sätt. Vardagsrummet är det rum som används för att kunna umgås med vänner och familj, där vi kan ha fredagsmys, där vi kan läsa, spela spel och dansa, där vi kan äta eller bara landa och ha avkopplande egentid. Rummet ska passa både för de olika aktiviteterna men också spegla vem vi är – hur kan man få till allt det här?


För att inspirera er har vi plockat ut våra 10 bästa tips för inredning till ditt vardagsrum!


10 tips på hur du inreder vardagrum

1. Vem bor här?

Det första du kan börja med är att skriva ner vad du tycker om att göra när du är i vardagsrummet och vad som är viktigt för dig för att du skall må bra och trivas i ditt vardagsrum. Är ni fler i familjen kan det vara en mysig stund att reflektera över vad alla tycker om och vad som är viktigt för alla i familjen.


Fundera alltså över vad rummet har för syfte för dig, eller för dig och din familj. Inredning generellt består ju trots allt av estetik och funktion i kombination. De lever liksom i symbios med varandra och speglar rummets känsla, stil och möblering tillsammans.


2. Möblering – börja med soffan

Oftast är det soffan som dominerar i rummet – storlek, material och placering är därför bra att tänka på innan man köper en soffa. Det kan vara svårt att ibland föreställa sig hur mycket plats soffan tar i rummet och då är ett bra tips att markera måtten på golvet så att du lättare kan avgöra om soffan kommer bli för stor eller för liten i rummet. Oavsett storleken på soffan kan man även placera soffan en bit ifrån väggen för att skapa en luftigare känsla i rummet. Har du möjlighet kanske du även kan testa att placera soffgruppen i mitten av rummet och använda väggarna till bokhyllor eller sideboards.


För att inte rummet skall upplevas som “platt” är ett annat bra tips att inreda med både höga och låga möbler i rummet för att skapa olika nivåer. Har man endast en soffgrupp i rummet är alla möbler i samma linje horisontellt, men om man adderar en bokhylla, tavla eller väggbelysning så skapar man olika höjd och nivåer i rummet som gör att det blir mer rörelse i rummet.


För att kunna förändra rummet och skapa olika flexibla lösningar kan man istället för ett stort soffbord ha två mindre bord. Du kan gärna ha flera små bord i rummet som till exempel sidobord intill soffan - det ramar in soffan men blir även ett bra avlastningsbord för tekoppen och för boken. ;)


Fundera även hur du och familjen rör er i vardagsrummet. Har du ett rum med flera dörröppningar och fönster, behöver man ha med detta i åtanke när man möblerar så att man enkelt kan ta sig in eller ut i de olika rummen och mellan rummen.


10 tips på hur du inreder vardagrum

3. Textilier – för ett mjukare intryck

Det kanske enklaste knepet för att förändra och skapa ett mjukt och varmt intryck i hemmet, är att addera textilier i inredningen. Textil används ofta i syfte att få in kulörta detaljer, men också för att få en variation både taktilt och visuellt. Du kan ta med olika texturer och färger för att åstadkomma detta. Känner du dig osäker på textur i förhållande till färgval och är rädd att det blir rörigt så kan du förenkla genom att välja samma färgsättning på textilierna men olika textur eller tvärtom.


Textilier är även perfekta ljudabsorbenter i ett rum och därför viktiga även ur den här aspekten, ljudet i rummet är minst lika viktigt som ljuset. Ett tips är att skapa dina egna ljudabsorbenter genom att klä större frigolit plattor med tyg och fäst dom på väggen - blir vackra tavlor som du kan kombinera med varierande storlek och mönster.


10 tips på hur du inreder vardagrum

4. Färger – ge liv till rummet!

Ett tips när du väljer färg till vardagsrummet är att välja ut flera färger, eller flera nyanser av samma färg för att skapa mer liv i rummet. Alla färger du målar väggar och andra ytor med påverkar också rummet - att använda sig av färger är ett smart knep för att få rummet att till exempel upplevas större, mindre avlångt, högre eller lägre i tak. Vågar man, är ett roligt tips att även måla taket i en annan kulör än vitt.


5. Växter – renar luften i rummet

För att skapa energi och en mer levande känsla i rummet kan du även addera växter. Istället för att sprida ut växterna i rummet kan du gruppera dem för att få mer effekt av grönskan i rummet. Även här kan du tänka i olika nivåer och placera ut växterna både högt och lågt. Växter är helt fantastiska och kan både rena luften och avge fukt i rummet.


10 tips på hur du inreder vardagsrum

6. Stilleben – gruppera dina favoritaccessoarer

För att visa vem som bor i bostaden kan du gruppera dina favoritaccessoarer, de som du tycker extra mycket om, och skapa stilleben som gör dig glad. Kika i dina skåp och lådor efter saker som betyder något för dig, det kan var en sockerskål, en gammal dagbok, eller mormors gamla glasögonfodral. Hittar du inte något hemma kan du ta dig ut på en mysig loppisrunda eller varför inte skapa dina egna lerfigurer av snabbtorkande lera. Ett användbart tips när du sätter ihop ditt stilleben är att jobba med kontraster såsom högt och lågt, runda och fyrkantiga former, lägg även gärna till en blomma eller växt intill som sätter pricken över i:et. När du grupperar dina accessoarer kan du använda en bricka exempelvis, böcker, eller liksom skapa en osynlig ram som du placerar på ett sätt som ramar in och håller ihop sakerna i ditt stilleben.10 tips på hur du inreder vardagsrum


7. Nytt och gammalt – för en personlig stil

Ett bra sätt för att skapa ett mer personligt rum är att använda både nya och gamla möbler och inredning, vilket ger rummet mer “själ”. Det sättet du väljer att kombinera dessa ting blir unikt för just ditt hem. Har du inte ärvt gamla möbler så kan du hitta det i secondhandbutiker. För att inte komma hem med en massa saker som du kanske egentligen inte behöver, är ett annat tips att du skriver ner vad du saknar i ditt vardagsrum och mäter upp ytan den ska stå på innan du går på jakt i secondhandbutiken.


8. Tapettavlor – ett smart (och billigt) DIY-knep

Om man inte vågar tapetsera om hela rummet men vill få in mer färg och mönster kan man istället skapa stora tavlor med tapeter genom att sätta samman lister som blir en ram och sedan tapetsera ramen med vackra mönstrade tapeter. Man kan även hänga upp tavlor och skapa en tavelvägg på tapeten som “en tavla på tavlan”, utan att det upplevs som kaka på kaka. :)


10 tips på hur du inreder vardagsrum

9. Mixa mattor – skapa spännande kombinationer

Det har nog inte undgått någon att man ska ha större mattor som ramar in soffgruppen men att det ibland kan vara svårt att hitta en tillräckligt stor matta, eller en tillräckligt stor matta som man tycker passar in bra. Ett tips är att man kan mixa fler mindre mattor och lägga dom tätt ihop så att du kan kombinera ditt eget mönster med färger och storlek. Det kan vara klokt att placera ut mattunderlägg så att de olika mattorna inte glider isär.


10. Känn in rummet – det viktigaste steget!

Känn in ditt rum! Detta kan låta lite flummigt, men gör det ändå. Ta en kopp te och sätt dig i soffan. Hur känns det när du sitter där i vardagsrummet? Finns det någonting som stör dig? Någonting som gör dig glad? Låt det ta tid och prova dig fram genom att testa olika sittplatser och reflektera över vad du känner. Är det något du känner kan vara störande element, ta då bort det och känn in rummet igen efteråt. Känner du skillnaden? Vi tillbringar mycket tid i våra vardagsrum och för att vi ska trivas och må bra är det viktigt att rummet känns harmoniskt och i balans.


10 tips på hur du inreder vardagsrum

Är du sugen på att lära dig mer om hur man inreder för att skapa olika miljöer kan du kika på våra kurser - vi har både grundkurser och yrkesutbildningar för alla inredningsdrömmar, oavsett mål och ambition.

.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page