... ...
top of page

Porträtt: Jimmy Schönning

Från New York till Sverige, från musikal-livet till inredning – inspireras av Jimmy Schönning och hans resa som inredare mot ett mer hållbart, cirkulärt tänk på hur vi som inredare ska tänka i framtiden.
Porträtt Jimmy Schönning


Hej Jimmy, du tog ett sabbatsår från ekonomiutbildningen i gymnasiet och flyttade till New York där du återupptäckte ditt intresse för scenunderhållning. Vad lärde du dig under det året i New York, är det något du har med dig än idag?

Min första tid i New York var en följd av att jag bad att få lämna min tilldelade familj i Cary, North Carolina som jag förstod behövde en au pair och inte en utbytesstudent som jag. Att få komma till New York efter den pärsen och uppleva allt jag drömt om, som att se all Broadway teater jag kunde hade råd med till halva priset på Times Square till 5 Avenue shopping och the Museum mile. Överflödet av design från hela världen och odödliga ikoniska butiker som ABC Carpet och alla utåtriktade och nyfikna amerikanare bestående av en mix av kulturer på ett sätt jag aldrig erfarit var en sådan enorm positiv lärande upplevelse som ända tills idag och för all framtid bidragit till den jag är idag!

Efter året i New York ansökte du och kom in på Musikallinjen på Göteborgs Balettakademi och fick efter avslutad utbildning stå på Sveriges största scener, väldigt imponerande! Hur kom du vidare till inredaryrket från musikal-livet?

Min intention var från början att bli kläddesigner med en bra ekonomisk grund och därav valde jag ekonomisk linje på gymnasiet. Färg och form genomsyrade min barndom och min mamma som drev sitt eget klädföretag fokuserade på mocka och skinnkläder som jag lärde mycket av. Mitt första extrajobb hos min pappa som var snickarlärling var att lägga om tak tillsammans med med erfarna hantverkare.  Jag gjorde egen kollektion med herrkläder under det glada 80 talet i miniupplaga och var övertygad om att min framtid var som herrklädesdesigner. Jag blev under den här tiden erbjuden att arbeta som assistent på TV 4´s lifestyleproduktion av ” Emmas Hus” nära de från tidningsbranchen inhyrda redaktörer för inredning, mode och trädgård. Här fick jag möjlighet att visa vad jag kunde i dess inhousestudieproduktion på i TV4 huset på Tegeluddsvägen. Detta i sin tur ledde till att jag fick egna jobb som stylist och inredare för olika förlag och dess tidningar och reklamuppdrag. Inredning och design med färg och form som ledord har varit det enda konstanta intresset som aldrig dalat i mitt liv.

Du har jobbat med inredning både inom tv-produktion med och redaktionellt med styling för tidningar och kataloger. Vad är den största skillnaden mellan de två om du skulle förklara för någon som inte är bekant med branschen?

För mig personligen så är skillnaden störst mellan redaktionellt respektive reklamuppdrag  oavsett om det är TV eller printmedia då de kräver olika arbetsmetoder och tillvägagångssätt. Dessutom har det redaktionella arbetet med inredning för tidningar ändrats fullständigt från 15 år sen till hur det ser ut idag då tidningar & printpublikationer överlag då var på uppgång och nu knappt existerar som arbetsplats. Tidningarna idag gör mest copy och paste jobb med miniredaktioner och mäktar inte riktigt med kreativa studiobyggen av interiörer som jag fick göra så mycket under min tid, eller inte betalar mer än existensmininum  så att man tyvärr ej kan livnära sig på det.

Hur ser en “vanlig” dag på jobbet ut för dig idag? 

Det bästa med min vanliga dag är att på en vecka så är nästan var dag olika då jag jobbar med design och formgivning likväl som föreläsningar, utställningar och och säljstrategier blandat om vartannat.

Hur tycker du att inredningsbranschen skiljer sig idag från när du startade?

Allt har förändrats fullständigt från det att jag startade tills idag! Mest på grund av att vi på vår planet har gått från att vara helt omedvetna om vår omvärld till att inse att vi är alla har ansvar för vår planets överlevnad.

Vad hade du velat se mer/mindre av inom inredningsbranschen idag?

Mer av cirkulärt tänk och mindre slit och släng är essentiellt för inredningsbranchens fortlevnad och dessutom för vår överlevnad på vår planet!

Har du några tips till den som utbildar sig till inredare idag och ska ut på arbetsmarknaden? 

Det viktigaste tipset vad mig anbelangar är att veta vad man är bra på och leta upp nya vägar till arbete. Det finns ALLTID arbetsmöjligheter, men de ser inte likadana ut nu som tidigare. Att söka upp de nya möjligheterna och gå sin egen väg är viktigast när man listat ut vad man själv är bäst på så man vet vad man har att erbjuda!

Vad är viktigt när det kommer till ditt eget hem, hur ser det ut eller kanske enklare, vad skulle vi aldrig se hemma hos dig? 

För mig personligen så är harmoni och estetiskt lugn de viktigaste ingredienserna i mitt hem. Hos mig hittar du aldrig fakeblommor eller växter då jag ÄLSKAR de levande och anser växter som viktigare än möbler nästan.

Vart går du för att samla inspiration? 

Inget ger mig mer inspiration att få upptäcka naturen i min egen takt på resande fot. Det kan lika gärna vara Smålands skogar som vattenfall i Brasilien.

Vill du fortsätta följa Jimmy? Du hittar hans hemsida här och instagram här.


Porträtt Jimmy Schönning

Är du intresserad av våra utbildningar? Läs mer om dem här!

0 kommentarer

Comments


bottom of page