... ...
top of page

Intervju med stylistduon Sundling Kickén


Sundling Kickén

Hej tjejer, berätta lite om vilka ni är, vad ni gör och var ni bor?

Evalotta Sundling och Elin Kickén – vi är en stylistduo som går under namnet Sundling Kickén. Vi jobbar som stylister och inredare med bas och studio i Göteborg men gör uppdrag över hela världen. Vi tar oss an både redaktionella och kommersiella uppdrag och har under det senaste året även jobbat med filmproduktion. Utöver att jobba som stylister har vi gått från att vara bloggare för Residence magazine till poddare och pratar ofta om vikten av både balans och skav i en inredning. Vill ni veta mer om oss – lyssna på Design Talk W/ Sundling Kickén där poddar finns.


Berätta, vad var era första jobb inom inredning?

Vårt första gemensamma jobb under namnet Sundling Kickén var en styling tillsammans med Residence magazine för Riksbyggen. Vårt uppdrag var att inreda en nybyggd lägenhet med olika trender för säsongen som sedan gjordes som ett reportage i tidningen. Det var ett av de roligaste men också mest ansträngande projekt vi någonsin tagit oss an. 


Hur tycker ni att branschen för inredare och stylister har ändrats idag jämfört med när ni startade?

Eftersom vi jobbat tillsammans i 7 år men drivit Sundling Kickén i snart 4 år så har det hunnit hända en hel del i branschen. I dagsläget finns det större utbud på stylister och inredare och även mer efterfrågan. Det är en utmaning att slå igenom i bruset samtidigt som det finns bättre verktyg idag att skapa sin egen plattform via sociala medier. Idag kan vem som helst skaffa en snygg site med tillhörande Instagram och titulera sig stylist på gott och ont. I stort ser vi även att det råder en helt annan medvetenhet idag i och med det ständiga informationsflödet vi möts av, inte minst i våra telefoner. Gemene man är kräsnare och har större koll på design men är också mer mättade. Detta ställer högre krav på vad som krävs för att sticka ut och av det du faktiskt levererar. 


Vad önskar ni att ni hade vetat när ni började jobba som stylister, med andra ord – vad har ni lärt er den hårda vägen och önskar att dela med er av?

Att jobba som stylist och inredare är inte alls lika glammigt som många tror. Vill man jobba som stylist eller inredare och ge sig in branschen måste man vara beredd på alla sidor av yrket som kanske inte syns utåt. Det är ganska slitsamt och för att bygga upp ett starkt varumärke krävs oftast mycket tid, engagemang, möda och energi. Vi har jobbat många obetalda timmar för att bygga upp en portfolio och nå dit vi är idag. Att ha eget företag är en enorm frihet men det är också under eget ansvar att allt ska hinnas med och bli så bra som möjligt. Vad gäller siffror är det alltid en utmaning att sätta en prislapp på vårt jobb och vår tjänst som vi erbjuder. Många vill ha svart på vitt vad de får för pengarna men vi skapar något som är svårt att ge något konkret och mätbart på i förhand eftersom vi bara kan visa resultatet efter utfört arbete. Det är inte heller lätt för alla kunder att visualisera resultatet och vad som krävs tidsmässigt för att nå dit. Ofta underskattas tiden det faktiskt tar att utföra ett uppdrag vilket kan vara klurigt i en prisförhandling. 


Vi ångrar dock aldrig att vi tog steget och för oss har det varit värt det hårda slitet. Det har gett oss möjligheten att samarbeta med roliga kunder, göra spännande och intressanta projekt med det vi brinner för och friheten att skapa. 


Hur ser en “vanlig” dag på jobbet ut för er idag? 

Det finns inga vanliga dagar utan alla ser olika ut vilket är det fina i kråksången. De flesta dagarna är vi ute på produktioner, stylingar, möten eller sitter med podd-micken i högsta hugg. Andra sitter vi framför datorn och planerar kommande projekt, spånar idéer, skickar offerter eller annat pappersjobb. Hur bra? 


Ni har båda jobbat med homestyling innan, hur kom det sig att ni drogs till stylist delen? Var det en naturlig process eller gjorde ni ett aktivt beslut att satsa på att jobba med mer stylistuppdrag?

Vi båda gillar att utforma miljöer från grunden men vill också alltid gå in på detaljnivå. Utan den sista touchen är visionen och det vi har sett framför oss inte fullständig i våra ögon. Det är i detaljerna och harmonin i blandningen magin sitter. Vi båda gillar också att testa oss fram och skapa nya uttryck som väcker intresse. Detta görs lättast i bildformat där du kan komma närmre föremålen, experimentera och gå in mer på djupet. I regel kan du också sväva ut och blanda in mer fantasi när du jobbar med en bild än när du stylar en verklig miljö. 

Sundlingkicken

Styling av Sundling/Kickén för H&M Home Foto: Rich Stapelton AD: Therese Sennerholt


Vilka är de viktigaste tipsen ni kan ge till dem som utbildar sig till inredare idag med oss och ska ut på arbetsmarknaden? 

Var ihärdig och ge inte upp! Du kommer långt om du har den rätta känslan och viljan. Det är dock viktigt att inte glömma bort att ha kul på vägen. Ett sätt att uppnå det är att försöka att inte ta allt på för stort allvar. Är det svårt att få jobb direkt efter utbildningen så leta efter en specifik praktikplats hos någon som inspirerar dig och har de arbetsuppgifterna/ uppdragen som du brinner för. Där kan du gå med, lära dig om yrket och hjälpa till samtidigt som du vässar dina färdigheter. Ett vinnande koncept här är att i första hand lyfta fram för personen i fråga vad du kan bidra med snarare än vad du vill ha. Detta är även ett ypperligt sätt att skapa kontakter på. 


Vad är ert bästa tips för att “hitta sin stil” som stylist?

Vårt tips är att finna några nycklar eller gemensamma nämnare i ditt skapande och ha dem som en form av värdegrund i ditt arbete oavsett vilket projekt du än jobbar med. För att finna dessa nycklar krävs att du ha en del uppdrag bakom dig och fått testa dig fram. Då kan du sedan kan tolka bilderna och översätta din stil till några få väl valda ord. Ett annat sätt är att tänka efter vad du oftast dras till visuellt när du bläddrar bland instagramkonton eller annat visuellt material. 


I våra stylingar är det viktigt med balans, skav och komposition. Vi vill alltid ha en harmoni av strukturer, material och färger. 


Vad är viktigt när det kommer till era egna hem, hur ser det ut eller kanske enklare, vad skulle vi aldrig få se hemma hos er? 

För oss ska det både vara tilltalande men också fungera i vardagen. Vi väljer med omsorg och vill gärna köpa hållbara möbler och detaljer som vi inte tröttnar på i första taget. Basen i våra hem är det viktigaste sedan toppar vi gärna det med lite personlighet, konst, keramik och udda ting för att få det intressant. Vi dras ofta till naturmaterial, neutrala toner och strukturer som skapar en lugn och balanserad botten. 

Det är alltid svårt att svara på vad vi aldrig skulle kunna tänka oss att släpa hem för vindarna vänder ju med facit i hand. I skrivande stund och med handen på hjärtat tror vi dock att ni aldrig kommer få se något chockrosa i det ordinarie möblemanget eller massproducerad canvas-konst i grälla färger (eller någon färg överhuvudtaget).


Vad kan vi förvänta oss av er i framtiden, nya spännande projekt?

Vi vill gärna göra fler designsamarbeten, trend-utställningar, jobba mer med film och göra större utmanande produktioner. Så det hoppas vi på att ni ska få se inom en snar framtid!  


Vart går ni för att hitta er dagliga inspiration? Har ni några specifika Instagram konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?

Vi finner nog mest inspiration när vi byter miljöer, besöker nya vackra platser och städer. Arkitektur, böcker, dokumentärer, naturen och sociala medier är också stora inspirationskällor liksom möten med spännande människor. Inspiration är en färskvara dock och går inte alltid att komma åt, då kan det allra bästa vara att dra ner på intrycken ett tag för att få plats med nytt. När det kommer till instagram är det omöjligt att välja ut några specifika, så många duktiga kreatörer där ute. Men blandningen som hamnar i ‘sparade inlägg’-mappen på Instagram är riktigt hett stoff i våra ögon. Där samlas allt från inredning till mode och mat. Tips: Podcast – STIL och Magasin – ARK JOURNAL.

Följ stylistduon Sundling/Kickén vidare på deras blogg www.sundlingkicken.com och instagram @sundlingkicken.


Lyssna på avsnittet av Design Talk W Sundling / Kickén där vi är med och gästar och pratar om hur du går till väga för att bli inredare och stylist här.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page