... ...
top of page

Jag vill bli inredare – hur gör jag?

Är du en blivande Inredare? Eller funderar du på att ta dina första steg och utbilda dig? Om du har etablerat den tanken kommit fram till att JA det vill jag verkligen gå vidare med så hoppas vi kunna hjälpa dig en bit på vägen, förenkla och förtydliga och ge dig lite att tänka på att gå vidare med. En liten inblick helt enkelt!


I detta inlägget tänker vi kommunicera mer konkret om enkla steg till hur man rent praktiskt kan göra för att bli Inredare, var börjar man, vad krävs osv.


Bli inredare

Ja, jag vill bli inredare!


Vi kan väl börja med att etablera tanken, beslutet om att på något sätt i någon form få jobba som Inredare. Kanske kommer du ifrån jobb i liknande bransch eller så har du valt att hoppa av och sadla om ifrån en helt annan yrkeskategori, eller så är tiden inne det är nu eller aldrig som gäller, nu är det dags att följa din dröm, ditt kall.


Vad är det som krävs för att man faktiskt ska kunna gå vidare med sitt intresse och bli inredare? Ta det från hobbynivå där man fixar lite hemma och hjälper kompisar till att börja jobba med det? Att ta betalt som egen företagare eller få betalt för det som anställd och framförallt se på dig själv som en professionell Inredare? Smaka lite på det ordet ”Inredare” och tänk att du svara på frågan: - och vad jobbar du med då? Pausa, låt det sjunka in och att du sedan svarar: Jag jobbar som inredare. Hur känns det? Visst pirrar det lite i magen?


Så vad bör man ha med sig i bagaget som Inredare, vad behöver man kunna för att söka jobb, starta eget och faktiskt titulera sig Inredare? Idag finns det egentligen inget som säger att man måste ha en given utbildning bakom sig för att kunna titulera sig Inredare, många jobbar sig upp och går den hårda och ibland tuffa vägen och klarar sig med rå talang och ren vilja. Men de som faktiskt väljer att gå en utbildning kan sedan med all rätt kalla sig Certifierad Inredare och bära titeln med stolthet.


Utbildningen ger dig också svar på hur och varför dina idéer om inredning är på ett visst sätt, en kunskap väl värd att bära med sig. Det handlar inte bara om titeln det handlar om att veta tyngden bakom orden. Det bästa är såklart att både erfarenheten och utbildningen – men du måste ju börja någonstans och uppdragen, konsultationerna, kunderna kommer efterhand att ge dig erfarenhet, kunskap och tyngd.


Vi har listat 4 punkter som kan vara avgörande för dig som vill bli och lyckas som Inredare:

  1. Ha förmågan

  2. Kunna sälja

  3. Tro på dig själv, brinna för ditt kall

  4. Kunna ta feedback/ kritik och omsätta det

Före och efter homestaging av vår grymma elev @livingbyisa


1. Känslan och förmågan


Etablera din förmåga, som vi skrivit om tidigare har man förmågan att se, att ganska enkelt känna in ett rum en miljö och förstå vad som gör att det upplevs på ett visst sätt och hur man med stora eller mindre förändringar kan ändra på det, få till det, skapa ett flöde.. då har man grunden!


Hur mycket du än studerar ämnet, går utbildningar och kurser så kan du inte lära dig något du fått naturligt, nämligen förmågan och känslan för ting och dess placering, hur saker och detaljer kan skapa magi hur man får till en rumslighet en miljö en bild, en känsla! Tur är väl det för om alla enkelt kunde lära sig ett avancerat 3D-program eller visualiseringsprogram, ta den ena kursen efter den andra och därmed bli Inredare hade vi som ”har det i oss” haft en helt annan konkurrens.


Jag brukar fundera över vad det är som gör att jag får jobb, vad det är som gör att jag håller, funkar och lyckas med något för mig ganska enkelt som att inreda ?! Jo jag lyckas för att det är så många som inte kan som inte ser, inte får till det och inte ens tycker det är kul eller intressant. Tack för det säger vi annars hade vi varit utan jobb. Så inse det tidigt att oavsett program och nya tekniker som uppkommer så kan det aldrig ersätta den medfödda förmågan en kreativ själ, sinne och kropp kan åstadkomma! Nu blev det nästan poetiskt men låt det vara så då, det är ofta det enkla det självklara och det bästa som kommer gratis! Jag bugar mig ödmjukt inför de som kan hanterar människor inom sjukvården, vet hur man skriver ett musikstycke, kan flera olika sorter kaffesorter och får till ett snyggt hjärta i din cappuccino kopp! Och jag ser till att ta tillvara det som är självklart för mig, det som verkar vara min talang i livet :) Så summering av steg 1: lita på din FÖRMÅGA.


Bli inredare

2. Att kunna sälja sin idé


Att kunna sälja är nyckeln, att visa att man älskar sin idé, sitt förslag sitt jobb kan vara den stora skillnaden på om du kommer att lyckas eller inte!


Bli inte avskräckt nu, det finns en förutfattad inställning till vad som är en säljare, alla som på något sätt lever på sitt kunnande, sin medfödda talang, förmåga är en säljare. Som Inredare säljer du något som kan vara något av det svåraste; du säljer något som ännu inte finns, som ännu inte syns. Absolut, du kan ha ritat upp det så tydligt det bara går i 3D och gjort avancerade och supersnygga moodboards, conceptboards men kunden/ uppdragsgivaren MÅSTE köpa något de ännu inte sett, det måste gå med på att projekt ej ännu är genomfört och framförallt: de måste lita på att du är rätt person för jobbet.


Detta gäller för de flesta kreativa yrken där man säljer in en idé som inte går att ta på men här avgörs ett projekt mycket på förtroende. Att du som Inredare kan det du faktiskt ger dig ut för att kunna. Du bygger trygghet och du säljer nyttan. Låter ganska långt ifrån snygga boards och tjusig inredning men om man skalar av det och inser vad det handlar om så är all försäljning gemensam. Det handlar om att kunna kommunicera ditt budskap, din trovärdighet och dig själv! Skapa trygghet och nytta av att köpa din tjänst!


Få saker och då pratar jag av egen erfarenhet ger en sådan tillfredsställelse som att hjälpa en annan människa till en bättre miljö, bättre liv! Och känslan när man lämnar över projektet eller återvänder och ser hur det fungerar! Magi!


Bli inredare

Bli inredare

3. Tro på dig själv


Här kommer en nyckelpunkt, tro på att du kan och om du inte tror själv att du kan så ”fake it 'til you make it” Många inom det kreativa yrket tänker ofta; när ska de komma på att jag inte kan, när blir jag avslöjad, jag går ju på ren intuition, ren känsla och min egna musa! Vem gör inte det, alla gör det även om vissa har tagit till lite akademiska underlag för det, kanske forskat osv. Men sån tur är jobbar vi inte med livsavgörande saker, vi förändrar visserligen livet för många men vi är inge hjärnforskare, akutsjuksköterskor utan vi jobbar med vår kreativa kunskap och vårt sätt att se på miljöer.


Så släpp jante och lita på att det kommer att funka för det du kan är guld värt för andra!


Bli inredare

4. Kunna ta feedback och kritik


Vi är ganska utsatta vi som säljer vår förmåga, vi kommer att utsättas för kritik och ifrågasättning, för oförstående och tvivel. Många gånger har en kund ringt upp mig mitt i ett projekt (det går ju inte till som på TV där man bara säger "tadaaa klart") och sagt nej det ser inte bra ut vi får byta strategi, soffan blir för lång, färgen för mörk eller funktionen saknas osv. och det är här det gäller att, stå fast och lugna, lyssna men framförallt våga hålla ut förklarar att det ännu inte är klart, att det som du vet kommer att funka inte ännu har fått visa sig i all sin prakt. Jag menar stoppa ett bakverk, maträtt mitt i och säg nej det ser inte gott ut/ bra ut nej såklart det är ju inte klart än!


I vissa fall kan det vara så att man faktiskt behöver justera något, gå tillbaka och förstå kunden eller så har förutsättningarna förändrats. Då får man lära sig och ta med sig det till nästa uppdrag. Räds inte feedback och kritik se det som lärdom. Men våga stå upp för din idé. Det är du som kan det här som ser helheten.


Bli inredare

Nu har jag listat steg för att lyckas därför att många gör det på detta sätt men jag vill verkligen betona och belysa vikten av en utbildning. Jag själv har alltid vetat vad jag vill jobba med men steget kändes betydligt mer rätt och enkelt efter att jag fått en utbildning inom ämnet. Min förmåga har inte förändrats men mitt sätt att ta mig an uppdrag, definitivt!


För att ge mer tyngd till din valda karriär kan det vara avgörande att komplettera med en gedigen och seriös utbildning. Du lär dig hur du sätter ihop ett snyggt underlag, om ljussättning, hur vi påverkas av ljuset, hur man sätter samman färger och vad som gör att vissa nyanser, kulörer harmonierar i ett rum – och mycket mer!


Hoppas detta ska ge inspiration till att våga gå vidare med drömmen om att jobb som Inredare! Och du, man kan aldrig misslyckas för det enda misslyckande man kan göra är att aldrig har försökt!

Bli inredare

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page