... ...
top of page

Inredningstrender 2024 – så ska du inreda i år

Även om världen ständigt förändras, är en sak säker: vårt hem förblir en central punkt i våra liv. Det är inte bara en plats för vila och återhämtning, utan även en spegling av vår personlighet och stil. I takt med att vi kliver in i 2024, ser vi en fascinerande utveckling inom inredningstrender som erbjuder både nya och nostalgiska sätt att förnya våra hemmiljöer. Låt oss dyka in i dessa trender och utforska hur de kan ge nytt liv åt våra livsutrymmen.


Vill du lära dig mer om inredning? Läs mer om våra hobbykurser inom inredning eller varför inte göra karriär av ditt intresse med hjälp av våra yrkesutbildningar till Inredare?

1. Integrera accentfärgen rött


År 2024 välkomnar vi den djärva och dynamiska röda färgen som en accent i våra hem. Denna livfulla nyans har förmågan att förvandla ett rum från vanligt till extraordinärt, och skapar en känsla av energi och passion. Men hur integrerar man denna starka färg på ett elegant sätt?


inredningstrender 2024 rött

Stolar från Mass Productions – bild från Svenssons i Lammhult


Varför rött?

Rött har länge varit en symbol för kraft och energi. I heminredning fungerar den röda färgen som en spännande kontrast mot mer neutrala toner, vilket skapar ett utrymme som både är energiskt och välbalanserat. Från djupa burgundytoner till ljusare korallnyanser, finns det en röd ton för varje inredningsstil.


inredningstrender 2024 rött

Rött för minimalisten – en färgklick i soffan från Gotain


Praktiska tips för att integrera rött

 • Accentmöbler: En röd stol eller en soffa kan fungera som rummets mittpunkt. Detta tillför djärvhet utan att överväldiga.

 • Dekorativa Tillbehör: Röda kuddar, mattor eller konstverk kan enkelt addera en pop av färg.

 • Blanda med Neutrala Färger: För att balansera den röda färgens intensitet, kombinera den med neutrala toner som beige eller grått.


Kombinera maximalism och personliga detaljer


2024 är året då vi kastar inredningsreglerna ut genom fönstret och välkomnar en värld full av färg, mönster och personlig flair. Maximalism handlar inte bara om att ha mycket av allt; det handlar om att ha det som betyder mycket. Det är ett uttryckssätt som säger "mer är mer", och det kan vara fantastiskt kul att leka med.


Maximalismens magi

Tänk färgglada tapeter, eklektiska mönstermixar och unika möbler som berättar en historia. Detta är inte bara en designstil; det är en fest för ögonen. Och det bästa? Det finns inga regler. Om du älskar det, finns det en plats för det i ditt maximalistiska utrymme.


inredningstrender 2024 maximalism

Bild från Svenskt Tenn


Skapa harmoni utan plottrighet

 • Berättelsen bakom föremålen: Varje föremål i ditt hem bör ha en historia eller en anledning att vara där. Det handlar om att samla föremål som betyder något för dig, vare sig det är konst från en lokal konstnär, en souvenir från en oförglömlig resa, eller den där udda stolen du hittade på en loppmarknad.

 • Koordinera färger och mönster: Ja, det kan vara färgglatt och galet, men genom att hålla sig till en viss färgpalett eller tematiska mönster skapar du en viss ordning i kaoset.

 • Variera textur och skala: Blanda hårda och mjuka texturer, stora och små föremål. Detta skapar djup och intresse utan att rummet känns överbelamrat.


inredningstrender 2024 maximalism

Satsa på vintage för den rätta, personliga stilen – bild från Sweden Antique


Mixa mönster och färger


År 2024 handlar det om att bryta sig fri från konventionella designnormer och istället omfamna en lekfullhet med mönster och färger. Denna trend är perfekt för de som vill göra ett uttalande och visa sin personliga stil. Det handlar om att skapa en visuell fest som välkomnar alla att delta.


Konsten att mixa och matcha

Detta är din chans att vara djärv. Kombinera geometriska mönster med storblommiga tryck, eller varför inte mixa polka dots med ränder? Det är en balansakt mellan att vara djärv och att skapa en känsla av harmoni.


inredningstrender 2024 mönster färg

Satsa på en matta med härligt mönster, den här från Layered


Skapa enhet i mångfalden

 • En gemensam nämna: Välj en färg eller ett tema som genomsyrar hela din design för att skapa sammanhang.

 • Balansera med neutrala toner: Använd neutrala toner som en grund att bygga på. Detta ger ögat en chans att vila mellan de mer uttalade mönstren och färgerna.

 • Lek med skalor: Blanda stora och små mönster för att skapa djup och intresse utan att överväldiga.


inredningstrender 2024 mönster färg

Tapet från Rebel Walls


Framtidsretro – Y2K möter Retrovibbar


När vi ser tillbaka för att inspirera framtiden, kombinerar 2024-trenden Y2Ks futuristiska stil med retroinslag från 60-talet. Det är en hyllning till det förflutna, packad i en modern dräkt.


Kombinera epoker – futurism med retro

I ditt hem kan du skapa en unik blandning av det gamla och det nya genom att använda färgglada neon- och pastelltoner som accentfärger. Livfulla neonfärger ger en pulserande energi som är kännetecknande för Y2K-eran, medan lugnande pasteller lägger till en nostalgisk retrokänsla. För att förstärka denna moderna fusion, införliva metalliska accentföremål och spegelytor. Dessa element inte bara förstärker det futuristiska uttrycket utan även reflekterar ljuset på ett sätt som skapar en känsla av djup och rymd i rummet. Genom att kombinera dessa färg- och materialval, skapar du en sofistikerad atmosfär som både är samtida och tidlös.


inredningstrender 2024 mönster färg

Tapeter från Rebel Walls passar dig som verkligen vill ta ut svängarna i årets trender!


Kurviga 'Blobjects' – så sätter du trenden

 • Satsa på kurviga möbler: Välj möbler och dekorationer med mjuka, rundade former. Dessa 'blobjects' är inte bara en nödvändig del av Y2K-estetiken utan skapar även en lekfull och inbjudande atmosfär.

 • Färgglada neon- och pastelltoner: Inför livfulla neonfärger och lugnande pasteller som accentfärger i ditt hem.

 • Blanka och glänsande ytor: Använd blanka och glänsande ytor för att förstärka det moderna utseendet. Dessa ytor fungerar även bra för att reflektera ljus och ge rummet en rymligare känsla.


Konsten tar plats på väggarna


I år är väggarna inte bara bakgrunder; de är centrala delar av heminredningen. 2024 ser vi en tydlig trend där konsten får ta en framträdande plats i våra hem. Det handlar inte bara om att välja ett konstverk; det handlar om att välja konstverk som berättar en historia och reflekterar vem du är.


Dynamiska och uttrycksfulla konstverk

När du väljer konst och posters till ditt hem, satsa på verk som förmedlar dynamik och livfullhet. Det kan vara allt från färgsprakande abstrakta målningar till moderna återgivningar av klassiska konstverk. Denna typ av konst kommer att ge dina rum en känsla av rörelse och energi. För att addera en intressant dimension till din inredning, överväg att inkludera konst inspirerad av 60-talet. Denna retrostil i konsten kan skapa en spännande kontrast och komplementera de mer samtida elementen i ditt hem, vilket ger en unik blandning av det gamla och det nya.


inredningstrender 2024 retro

Satsa på uttrycksfulla tavlor – bild från Layered


Skapa din egen gallerivägg

 • Personlig och unik: Mixa olika konststilar och ramar för att skapa en personlig och unik gallerivägg. Detta är ditt tillfälle att visa upp din konstsamling och skapa en konstinstallation som är helt din egen.

 • Färg och form: Låt konstens färger och former guida din inredning. En väl genomtänkt gallerivägg kan verkligen förändra känslan i ett rum och göra det mer intressant och inbjudande.


inredningstrender 2024 tavelvägg

Vackra tavlor i samma färgskala som trappan – bild från Ad Germany


Multifunktionella möbler och detaljer


I takt med att våra livsstilar blir allt mer flexibla, söker vi efter möbler som kan matcha denna flexibilitet. 2024 är året då multifunktionella möbler och detaljer tar en framträdande roll i våra hem. Detta är möbler som inte bara är estetiskt tilltalande utan också extremt praktiska.


inredningstrender 2024 multifunktionella möbler

Multifunktionellt soffbord av formgivaren Morten Georgsen – bild från BoConcept


Smart och stilfullt

När du inreder ditt hem, tänk på att välja multifunktionella möbler som kan tjäna flera syften. Ett omvandlingsbart bord som enkelt förvandlas till ett skrivbord eller en säng med smart inbyggd förvaring är perfekta exempel på sådan mångsidighet. Dessa möbler sparar inte bara utrymme utan även ger flexibilitet i hur du använder ditt hem. Dessutom, överväg portabla och batteridrivna bordslampor som erbjuder flexibel och praktisk belysning. Dessa lampor är utmärkta när du behöver flytta ljuskällan runt i hemmet för att passa olika aktiviteter och tider på dagen.


inredningstrender 2024 multifunktionella möbler

Portabla bordslampan Panthella 160 från Louis Poulsen, finns hos Svenssons i Lammhult


Hållbar design

 • Återvunna och återanvända material: Välj möbler gjorda av hållbara material som återvunnet trä eller återanvända tyger. Detta är inte bara bra för miljön utan ger även dina möbler en unik och personlig touch.

 • Multifunktionell och tidlös: Investera i möbler som är både multifunktionella och tidlösa i sin design. Detta säkerställer att de kommer att vara användbara och stiliga i många år framöver.


Taktila material och organiska former


2024 omfamnar vi naturen i våra hem genom att välja material och former som förmedlar en känsla av lugn och naturlig skönhet. Denna trend handlar om att skapa en känsla av lugn och harmoni i hemmet genom att använda material och former som känns naturliga och inbjudande.


Naturens känsla

För att skapa en mjuk och inbjudande atmosfär i ditt hem, använd möbler, speglar och mattor med organiska former. Dessa naturliga former bidrar till en känsla av lugn och harmoni. När du väljer material, fokusera på naturliga alternativ som trä och sten, vilka förmedlar en känsla av värme och jordnära elegans. Dessutom, använd rikligt med textilier som kuddar, filtar och gardiner för att öka komforten i ditt utrymme. Om dessa textilier är tillverkade av naturliga material som bomull eller linne, förstärker de ytterligare den önskade känslan av en naturnära och avkopplande miljö.


inredningstrender 2024 biophilic

Ett biophilic vardagsrum med fokus på växter och natur – bild från Rebel Walls


En harmonisk atmosfär

 • Skapa en biophilic oas: Integrera levande växter och naturligt ljus i ditt hem för att skapa en känsla av förbindelse med naturen. Detta kan bidra till att förbättra välbefinnandet och skapa en fridfull miljö.

 • Mjuka och inbjudande formgivningar: Använd möbler och dekorativa föremål med mjuka och inbjudande former för att skapa en avkopplande och trivsam atmosfär i ditt hem.


Inredningstrenderna för 2024 inbjuder oss att uttrycka vår kreativitet och personliga stil i våra hem. Med en blandning av djärva färger, multifunktionella möbler och naturinspirerade element, finns det oändliga möjligheter att skapa ett hem som inte bara är vackert och stilfullt utan också funktionellt och bekvämt. Oavsett om du väljer att omfamna en enskild trend eller blanda flera olika stilar, är det viktigaste att ditt hem reflekterar dig och ditt unika sätt att leva.


Vill du lära dig mer om inredning? Läs mer om våra hobbykurser inom inredning eller varför inte göra karriär av ditt intresse med hjälp av våra yrkesutbildningar till Inredare?


2 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

2 Comments


tinajade
Jan 31

Trender i all ära men oftast innebär det att man måste ”köpa” något för att följa trender. I detta hållbara tidevarv då vi ska hålla nere konsumtionen skull man vilja se mer inlägg om hur man inreder för att det inte ska se daterat ut. Har sett både på insta och andra social media att inredare börjar pratar om hur man inreder hållbar och funkar oavsett årtal/decennium.

Like
Inredningskurser.se
Inredningskurser.se
Jan 31
Replying to

Hej - tack för din kommentar och kloka resonemang! Vi är helt eniga i vad du säger och syftet med trendinlägget är inte att "konsumera mera" utan snarare att informera och inspirera för de som är nyfikna och vill utforska trenderna som är. Det som är spännande med de senaste årens trender är att de fokuserar mycket på hållbarhet och att ta tillvara på det vi redan har. Vi vill inte längre köpa nytt – tvärtom! Istället rotar vi i gömmorna och hittar nya syften för det vi redan har eller handlar second hand. Som inredare är vår främsta uppgift att skapa hållbara inredningar för att kunden inte ska känna ett behov av att ständigt köpa nytt utan investera i…

Like
bottom of page