... ...
top of page

Inred med färgtrender 2023

Visst är det underbart att se att mer djärva färger tar plats inom inredning men är vi redo för detta? Man blir så glad av koboltblått i kombination med röda detaljer eller lila toner tillsammans med grönblåa former. Färger påverkar oss och kan skapa olika stämning i ett rum – men vågar vi ta in mer djärva färger i våra hem?


Bild: Toniton


Att ta till sig trender


Jag tillhör nog gruppen "Late Majority" när det gäller att ta till mig trender - så jag kommer säkert köpa en mönstrad pläd i Miro-inspirerade färger om ett par år. För visst är det så ibland att man tycker något inte alls faller en i smaken tills man har sett det tillräckligt länge och ofta, och så småning kommer på sig själv att man börjar snegla lite på det och kan tycka att det visst kan bli snyggt med det hemma i ens egna vardagsrum. För andra kan trender vara något som man hoppar på direkt och när alla andra börjar tycka att det är snyggt har dessa "Early adapters" redan kommit vidare till nästa nyhet.Man kan tänka sig att en trenden kommer som i en våg - i början är det bara få som tar till sig det - i mitten kommer den stora massan och i slutet av en trend är det en mindre skara som hittat till trenden. Nuförtiden känns det nästan lite tabu att tala om trender - men även det är kanske en trend. Trender har kommit och gått genom alla tider, allt från kläder - frisyrer - inredning etc etc det speglar vår tid och samhälle och inte alls konstigt att vi dras till vissa produkter - stilar - färger just där och då - trenden gror och kommer till av en eller flera anledningar.Pantone – Årets färg


När det gäller färger brukar Pantone komma ut med årets färg och en motivering till den valda färgen, det är alltid väldigt intressant att läsa deras motivering. I år 2023 var det Viva Magenta som var årets färg med en motivering om att vi dras till naturens starkaste färg och att den här färgen har en stark kraft som hjälper oss att bygga vår inre styrka. Pantones färg brukar publiceras i december för kommande år, så det är ”snart” dags för dem att utse ”2024 års färg” så om ni inte redan hade koll är det ett tips att kika på deras hemsida när det börjar närma sig.


Bild: Pantone - Årets färg 2023 "Viva Magenta 18-1750"


Modiga färgkombinationer som får oss att må bättre


Det är alltså ingen slump att vi nu vill omge oss med mer färg och modigare färgkombinationer - vi vill kanske känna mer av naturens kraftfulla färger och sprida mer glädje och lekfullhet än vi tidigare gjort - vi behöver kanske våga mer färg för att må bättre och stärka oss själva. Tidigare behövde vi kanske mer lugna toner som skapade harmoni i våra hem medan vi nu vill ha mer energi och glädje, eller vad tror ni?


Oavsett om det är trendigt eller inte så dras vi till olika färger under olika perioder, och det är bra att komma ihåg att det också kan vara tvärtom - att vi under olika perioder i livet kan behöva ta in olika färger för att må bättre. FÄRGER är en stor del av inredningen och i våra utbildningar tar vi upp detta på flera olika sätt, till exempel lär man sig hur man kan jobba med olika färgsättningstekniker för att kunna skapa olika färgscheman och kombinera olika färger.


För det är väl det som är kruxet när man inreder att lära sig att kombinera flera olika färger utan att det ”skär sig”. Och det betyder inte att man endast ska lära sig att mixa olika starka kulörer utan även de mer dova tonerna - för oavsett färgstyrka finns det en vetenskap som hjälper oss att skapa fantastiska färgkombinationer som passar fint ihop.Färgsätt och måla i "block"


Det vi ser mer av nu är just färgkombinationer och att man målar i block - att man färglägger med olika färger på olika delar av väggar och tak, att man bryter av väggar och tak både horisontellt och vertikalt. Men det är också olika kombinationer av färger i en och samma produkt - till exempel en pall som har en koboltblå sits och rostbruna ben. Visst kan man testa sig fram men lär man sig NCS systemet som är ett kodsystem kan man underlätta den här processen. Och är man en färgnörd som man blir efter att ha jobbat med NCS-systemet i några år så ser man tydligt vad som är den gemensamma nämnaren för de olika färgkombinationerna som vi ser i nutidens färgpaletter - som skapar fantastiskt fina färgkombinationer som känns behagliga oavsett styrka.


Så kombinerar du färger i ett rum


Om du blivit inspirerad av att måla i färgblock kommer här lite tips på vad du ska tänka på och hur du kan kombinera färgerna men också hur rummet påverkas beroende var man målar i rummet.


Har man möjlighet att välja golv kan man tänka på om golvet ska vara mörkt eller ljust. Mörkt golv med ljusa väggar skapar en luftig atmosfär i rummet medan rummet känns mindre men högre om man målar tvärtom - ljust golv med mörka väggar.1. Måla delar av en vägg för att förstärka inredningen

Vill man skapa mer dynamik i ett rum kan man bara måla en del av en vägg i en annan färg för att förstärka till exempel en tavelvägg eller delen bakom soffan för att lyfta fram soffans färg eller den delen av rummet.2. Skapa "rum i rummet" med färg

Vill man istället skapa en känsla av rum i rummet kan man måla om en del av vägg - golv och tak och placera t.ex sängen ”i” den delen - så att man tydligt markerar att det är sov”rummet” i rummet. De olika delarna ”vägg - golv - tak” kan man antingen måla i samma färg eller i olika färger beroende av vad man vill skapa för känsla. Väljer man att ha samma färg eller ton i ton färger ger det en lugnare känsla än om man väljer olika färger. Det man kan tänka på när man jobbar med olika färger är att hitta en gemensam nämnare för dessa färger och det kan t.ex vara att de har lika mycket svärta eller kulörthet - även om det är olika färger passar de fint ihop och ger ett harmoniskt intryck.


3. Bröstning - använd lister för att skapa speglar på väggar eller panel

En annan indelning är bröstning som funnits med genom olika tidsepoker där man både målat och använt lister för att skapa speglar på väggar eller panel. Det som man bör tänka på här är var på väggen man skall bryta av. Undvik att dela i mitten då de lika stora delarna kan kännas att de vill ha lika mycket uppmärksamhet. Istället kan man välja att antingen ha det en bit under mitten eller en bit över mitten. Beroende på om man väljer mörkare eller ljusare färger upp och nertill kan man skapa olika effekt i rummet. Till exempel att taket känns högre - lägre, eller att rummet känns smalare - bredare.


Bild: Toniton


4. Testmåla och prova dig fram innan du färgsätter hela rummet

Ett tips om man vill testa på att måla om hemma med olika färgblock är att skapa en mindre modell av rummet i skalenliga mått och måla väggar - tak och golv för att se hur rummet påverkas av de färgblock och färger man väljer. Väljer man en kurs hos oss med träffar har vi en workshop i just att bygga modeller av rum för att se hur färger, ljus och möblering formar rummet.Hoppas att du blivit inspirerad att testa lite färg efter det här blogginlägget, våga testa - för vad är det värsta som kan hända? Man kan ju bara måla om ; ) Men för att inte behöva måla om många gånger kan man provmåla först för att se hur ljuset påverkar färgen - provmåla direkt på väggarna eller på en bit tjockare ark eller en träplanka och håll upp det mot olika väggar - ha kvar det några dagar och känn in vad du tycker om färgen.
/ Guldan – lärare på Inredningskurser.se


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page