... ...
top of page

Inredningstips för att harmoniskt sovrum

Färger, trender och inredningsfilosofi. Alla påverkar de hur ett sovrum kan uttryckas rent visuellt och hur det kan kännas för brukaren. Ett jordat och naturnära sovrum kan få oss att känna oss nära naturen, det gröna och organiska med exotiska motiv kan ge oss energi och glädje. Varma färger, sängkappa och sänghimmel “bonar”, och kan göra att rummet känns mjukt, hemtrevligt och inbjudande. Sist, genom att använda fantasi kan man våga gå på magkänsla, och genom att tillämpa en passande inredningsfilosofi som Feng shui så kan ett rum även få det där självklara lugnet som vi önskar i ett sovrum.


Färgpsykologi – så får du till rätt känsla i sovrummet med olika färger


Att välja rätt färg i sovrummet kan vara svårt. Det första du kanske bör bestämma dig för är vilken färg du faktiskt tycker om, vad färgen betyder för dig och vad den gör för dig, hur den påverkar dig helt enkelt. Samtidigt kanske färgen även ska fungera med hemmets alla andra rum så att den harmonierar med övriga rum och därmed skapar ett fint färgflöde i hela hemmet. Gröna toner kan få rummet att upplevas lugnande och fräscht, blå toner kan ge en känsla av trygghet, gula toner sägs främja kreativitet och rött står för passion men också ilska. Vilken färg väljer du?


Olika färger sägs påverka oss på olika sätt och baserat på den vetskapen i de olika färgerna så kan just färgpsykologi vara en väg att gå när du ska välja färg i sovrummet.

Jag längtar iallafall litegrann efter blått på väggarna i mitt sovrum. Här har vi lånat en bild ifrån @Tonekrok som har stylat med fantastiska sängkläder i gult. Två färger som vi också ser som komplementfärger till varandra. Funkar väldigt fint, eller hur!?


Inspireras av naturen till ditt sovrum


En trend som pågår nu och som har pågått ett tag är inredningsstilar som präglas av naturen och som därmed har en stor effekt på de materialval och färgval som görs. Att plocka in naturen genom att arbeta med naturliga material, skavt och nött och slitet enligt inredningsstilen Wabi Sabi, eller genom att arbeta med mycket växter som till viss del kanske har en luftrenande effekt i rummet är ett par exempel på hur du kan närma dig naturen. Men, det kan också “bara” handla om att välja en färg som känns väldigt jordad. JORDAD, antyder i denna text till material och färger som alltså går i brunt. Enligt inredningsfilosofin Feng shui, kan en dominerande brun färgsättning i ett rum riskera att skapa en tung känsla men i lagom mängd kan färgsättningen ge en stabil känsla.@javierwainstein har stylat detta vackra “jordnära” sovrum med tydliga tendenser till det bruna men det tar inte över. Dessutom är möbler lätta och nätta i utseendet som kompenserar och kontrasterar den mörkare färgsättningen så snyggt!


Sängkappan - ge sängen och sovrummet ett mjukare intryck


Sängkappan är ett riktigt bra DIY knep. Att förändra en befintlig sängstomme som kanske har sett sina sista dagar kan ganska enkelt fräschas upp med en - personligt utvald och anpassas till rummet - textil som med enklare fix och trix med hjälp av symaskinen kan bidra till ett helt nytt och fräsch utseende på sängen som helhet. Genom att också föra in ännu mer textil i rummet så kan det också bidra till att rummet upplevs lite mjukare och varmare. Kanske ger det även lite mer inbjudande till avkoppling och återhämtning.


Två superfina, enkelt stylade sängkappor i samband med styling av bostad inför försäljning. Bilderna är lånade från @SGInred i samarbete med @Izardhoyer


Sovrum med fantasi


I vissa sovrum vill man helt frångå det lugna och stabila och istället fokusera på att skapa inspiration till sagor och fantasi. Ett enkelt och bra sätt för det är (givetvis) att välja en tillräckligt livfull och inspirerande tapet. Vad annars? Fundera gärna vidare på hur man kan skapa ett sovrum med fantasi, jag är idel öra! :)Bilden är lånad från @Tapetorama och visst kan man fantisera om att drömma sig bort i Karibien eller någon annan exotisk plats i världen. Rum för fantasi helt enkelt!


Sovrum enligt Feng shui


Ett sovrum utan Feng shui i tankarna kan kännas fel, men det kan vara svårt att sätta fingret på det där som är “fel”. Ett sovrum ska vara tryggt, det är i sovrummet du kanske vill koppla till fullo och om du har tur, få dina åtta timmars sömn under natten. Det finns många olika saker som kan påverka denna trygghetskänsla. Enligt Feng shui är placeringen av sängen en viktigt detalj, den bör helst inte placeras helt intill fönster, även uppsikt över dessa fönster och rummets dörr påverkar hur tryggt rummet upplevs. Runda kanter och hörn i ett sovrum är en annan sak som ökar på den nämnda trygghetskänslan, precis som materialval och färgval kan göra. Genom att hålla det naturligt och dovt så kan du nämligen åstadkomma harmoni och balans i sovrummet.

Flödet är viktigt och för den som har för mycket möbler och saker i rummet så kan det finnas risk för att dessa möbler och inredningsdetaljer stör det väsentliga flödet och uppsikten i rummet.


Vill du lära dig mer om Feng Shui? Då ska du läsa det här blogginlägget där vi djupdyker i ämnet!


5 tips när du inreder sovrummet

  1. Välj färger som passar din smak och skapar önskad känsla i sovrummet. Färgpsykologi kan hjälpa dig att välja rätt nyans.

  2. Skapa en naturnära atmosfär genom att använda naturliga material och jordade färger. Balansera den bruna färgen för att undvika en tung känsla.

  3. Förnya din säng med en sängkappa och använd mer textilier för att skapa en mjuk och varm atmosfär.

  4. Lek med fantasi och välj inspirerande detaljer, som en livfull tapet, för att skapa ett fantasifullt sovrum.

  5. Följ principerna för Feng shui för att skapa en trygg och harmonisk atmosfär i sovrummet genom att placera sängen rätt och skapa ett bra flöde i rummet.

Genom att ta hänsyn till dessa tips kan du skapa ett vackert och trivsamt sovrum som främjar avkoppling och återhämtning.


Har du fått upp ögonen för inredning och vill lära dig mer? Kolla in våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare för dig som vill satsa på en ny karriär eller varför inte djupdyka för din egen skull i någon av våra kortare hobbykurser?


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page