... ...
top of page

Inredningsprojekt: Våra elever Marlene & Linda inreder beachrestaurangen "Siluett by the sea"

Nyfiken på hur det går till att jobba med inredningsprojekt? Våra elever Marlene & Linda tar oss igenom processen, motgångar och det slutliga för deras första, stora inredningsprojekt av restaurangen "Siluett by the sea". Missa inte deras 7 bästa inredningstips längst ner i inlägget!


Berätta lite om er själva! Vilka är ni, vad gör ni och vart bor ni?

Vi heter Marlene Mufic och Linda Mohlin och vi träffades via utbildningen på Inredningskurser (Certifierad Inredare & Homestagingkonsult) på deras kursträff i Malmö.

Marlene har jobbat som lärare i svenska/engelska i många år men har längtat efter att få jobba mer kreativt. Hon älskar inredning så valet av vidareutbildning var lätt.

Marlene bor med sin familj utanför Trelleborg, i byn Gislövs läge, som ligger både vid havet och nära Malmö.


Linda har jobbat länge inom akutsjukvård, primärvård och som fotograf. Linda har både renoverat ett hus, byggt ett helt nytt och efter hand kommit fram till att hon vill jobba med inredning på heltid. Linda bor med sin familj Beddingestrand, precis vid havet, och hämtar sin inspiration från sin omgivning/miljö vid stranden där hon bor.


Tillsammans håller vi på att starta eget och vill inrikta oss både till privata personer och offentlig miljö.


Restauranglogga för Siluett by the sea

Vi är SÅ spända på att få höra mer om projektet! Kan ni berätta lite om det?

Restaurang ”Siluett by the sea” är en beachrestaurang beläget vid Dalabadet i Trelleborg. Albin och Daniel som äger restaurangen har valt att renovera nästan allt, förutom det som fungerar och kan återanvändas. Det har tidigare bedrivits en restaurang i samma byggnad så en del möbler har kunnat piffas upp för att kunna användas på nytt.


”Siluett by the sea” har både en stor restaurangdel och en bardel. Det finns även uteservering och en stor takterrass. Utanför restaurangen finns även en mindre ”kiosk” där det kommer serveras en enklare beachmeny. Bredvid restaurangen finns också Trelleborgs stora camping samt padelbanor som killarna öppnade förra sommaren. Dalabadet som stranden heter lockar många Trelleborgare och turister på sommaren, så det är många människor i rörelse hela tiden.


Moodboard för inredningsprojekt av beachrestaurang

Hur har processen gått till? Hur skapades konceptet och har ni följt ett specifikt tema?

Först och främst behövde vi göra en behovsanalys för projektet. Då började vi med att träffa restaurangägarna Albin och Daniel för att lyssna in deras behov och vision med restaurangen. De ville ha en restaurang som var en blandning mellan beach och rustikt och med en riktig ”WOW”- känsla! Eftersom restaurangen ska vara öppen året behöver också inredningen fungera såväl sommar- som vintertid.


Därefter var det bara att sätta igång med skapa ett första moodboard för att kunna ge en känsla på stilen och sedan sätta deadline. För att samla inspiration besökte vi många restauranger i Malmö och pratade med personal för att få en känsla för vad som funkar och inte funkar.


När vi var överens om ett första stilkoncept började detaljarbetet med skisser, planritningar och produktlistor som justerades efter hand beroende på kundens önskemål.

Konceptet vi till slut landade i var:

 • Beachrestaurang som ska fungera året om.

 • Blandning mellan strand och det rustika.

 • De ville ha en WOW- känsla när gästerna kommer in i restaurangen.

 • Mörkare möbler – rustikt

 • Restaurangen ska inte vara ”fine dining” utan ”fun dining”. Den ska tilltala en stor publik (vuxna, ungdomar, barn, campinggäster och badgäster).

Det var viktigt för oss att skapa en röd tråd genom hela restaurangen och baren, vilket blev metallen koppar. Färgskalan ska dessutom smälta ihop med naturen utanför, så det blev sandbeige, grönt som havet/naturen och blått som havet.Har ni stött på några hinder eller utmaningar under projektets gång? Hur löste ni isåfall det?


Tidspress:

Första mötet med restaurangägarna ägde rum 17 november 2020 och restaurangen öppnade till Valborg 2021 så det var snabba ryck. Alla beställningar måste läggas i god tid på grund av olika leveransdatum då en del företag har längre leveranstider för tillfället.


Vi löste tidspressen genom att försöka jobba väldigt effektivt och hade täta träffar med ägarna. Daniels sambo Johanna har varit i stort stöd för oss och vi har samarbetat mycket med henne.


Pandemin:

Att planera en restaurang så att flödet fungerar i dessa tider men som samtidigt lätt ska kunna förändras när vi återgår till det normala var en utmaning. Ägarna ville få in många sittande gäster men som fortfarande kunde hålla avstånd. Vi löste detta genom att skissa på många olika lösningar innan vi bestämde oss.


Kundens behov:

Att möta kundens behov som i det här fallet hade en ganska stram budget och restaurangägare som inte alltid tyckte likadant krävde en del av oss som inredare. Genom att titta på vad vi kunde återanvända från den förra restaurangen valde vi att behålla befintliga golv och bardisken i stora restaurangen, förra restaurangens bord och vi behöll alla maskiner som fortfarande var brukbara.

Genom ärlighet och att medla med ägarna löste sig dock allt till slut, det gäller att ge och ta!

En stor utmaning är att känna in kunden så att kunden blir nöjd. Om det är din egen restaurang är det lättare, men nu gäller det att läsa av och känna in och att mötas stilmässigt.

Möblernas placering:

Att få in ca 100 sittande gäster och samtidigt skapa en ombonad och mysig miljö som dessutom måste följa restriktionerna var också en utmaning. Vi gjorde många skisser på hur vi skulle placera borden på det smartaste men snyggaste viset innan alla parter var nöjda.Hur är det att jobba med inredningsprojekt? Hur går man tillväga för att komma igång?

Det har varit oerhört spännande och lärorikt att jobba med ett så här stort projekt som vårt första jobb. Vi är otroligt stolta över projektet och vi är nöjda över att vi vågade ta oss an ett så stort projekt i början av vår karriär!


Vi tog själv kontakt med Albin och Daniel när vi fick reda på att de köpt restaurangen. Nu när vi är klara med inredningen känner vi att vi har ett stort projekt som vi kan visa upp i vår portfolio och det känns väldigt bra. Försök vara lyhörd och var inte rädd för att ta kontakt med alla möjliga personer, som i vårt fall människor inom restaurangbranschen.Ni har båda studerat hos oss på Inredningskurser, tycker ni att ni har haft nytta av utbildningen även ute i arbetslivet?

Vi har verkligen haft stor nytta av allt vi lärt oss i utbildningen. Det vi uppskattar mycket är att utbildningen fokuserar på alla delarna inom inredning vilket gör att vi kan hjälpa kunden på att professionellt sätt.


Om ni skulle ge några tips till de elever som läser hos oss just nu eller som ska ta sitt första kliv ut i arbetslivet, vad skulle det vara?

Stressa inte igenom utbildningen utan gör alla delar noga. Satsa på att lära er så mycket som möjligt och gör gärna praktik för att få erfarenhet.


Hitta en studiekamrat och bolla idéer med varandra, det har varit oerhört lärorikt för oss. Vissa bitar kan Linda bättre och vissa bitar är Marlene säkrare på.


Gå på din känsla och våga. Våga ta kontakt med människor. Det finns många som är i behov av inredningshjälp, men som inte tar kontakt utan försöker lösa det själva. Det finns oändliga möjligheter som väntar på dig om du bara vågar!

 

7 inredningstips från Marlene & Linda:


 1. Välj en tilltalande tapet och färgsätt utifrån den Vi valde en palmtapet på en stor vägg och utgick sedan från tapeten när vi färgsatte resten av restaurangen i kombination med golven som restaurangen valde att behålla.

 2. Jobba med olika nivåer Vi jobbade med olika höjder på möbler, armaturer, växter osv.

 3. Skapa olika ”rum i rum" Vi ville att det skulle bli små mysiga oaser runt om i restaurangen så att inte allt ser likadant ut. Det ska kännas nytt och spännande när man tittar runt.

 4. Var inte rädd för att använda olika material Vi har till exempel olika bord, mörka och ljusa träbord, betongbord och svarta bord. Vi blandade materialen på stolarna osv. Helhetsintrycket blev spännande, stilfullt och ombonat.

 5. Våga jobba med kontraster Vi valde att jobba med olika kontraster som till exempel runt och kantigt. Vi har blandat runda bord och kvadratiska vilket också medförde en härlig känsla.

 6. Växtlighet för en härlig känsla Använd många växter i olika höjd. Restaurangen har i nuläget en del kvar när det gäller växtlighet men vi kommer att fortsätta att pusha för att det kommer på plats snart för det blir väldigt fint och härligt med det gröna.

 7. Nätverka och skapa samarbeten Vi har bland annat jobbat ihop med Colorama i Trelleborg och detta hoppas vi att vi kan fortsätta med framöver.Bild på Marlene och Linda

Vill du följa Marlene & Linda vidare på framtida inredningsprojekt så hittar du deras gemensamma Instagram här. Marlene kan du också följa HÄR och Linda HÄR. Sugen på att läsa till Inredare och Homestagingkonsult du med? Läs mer om våra yrkesutbildningar här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page