... ...
top of page

Elevintervju: Jonna Liess jobbar som homestylist!

Härliga Jonna blev färdig med sin utbildning hos oss 2020 och har sedan dess fått jobb som homestylist hos Dekorum AB i Örebro. Här kan du läsa mer om hennes studietid hos oss, vikten av att ligga på för att komma dit man vill och hennes förkärlek till DIY.

Hej Jonna, berätta lite om vem du är, vad du gör och vart du bor?

Jag är en 23-årig kreativ tjej som bor i Örebro med min sambo och våra två katter. På fritiden gillar jag att pyssla och umgås med mina nära. Jag har en stor förkärlek för DIY så mycket av det som finns i vårt hem är handgjort, antingen av oss själva eller av någon i vår närhet. Jag tycker att ett hem är som mest tilltalande när det är personligt!


Jag arbetar just nu heltid som homestylist hos DekoRum AB, det innebär främst att jag stylar bostäder inför försäljning. DekoRum är grundat i Örebro av 2 otroligt kreativa och härliga tjejer. Företaget har sin grund i homestyling men gör även inredningsprojekt både till företag och privatpersoner, så vi har aldrig en tråkig stund!

Bilder från några av Jonnas projekt


Du utbildade dig till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos oss 2020, hur såg din studietid ut för dig och har du haft användning av utbildningen?

Jag utbildade mig helt på distans och tog min examen efter cirka 1 års tid. Under hela studietiden arbetade jag vid sidan av plugget. Jag skulle absolut säga att jag har haft användning av min utbildning i mina yrken, inte bara som stylist hos DekoRum utan även när jag arbetade som inredare hos TG Home. Utbildningen har en bred bas och går att

applicera inom många olika områden i inredningsvärlden. Jag hade till exempel väldigt mycket användning för det vi lärde oss om färgsättning och ljus när jag gjorde inredningsuppdrag åt olika kunder.


Bilder från några av Jonnas projekt


Vad jobbade du med innan du började att studera hos oss? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?

Jag har hunnit testa på massor av roliga saker! Jag har varit fotograf, jag har jobbat som servitris på olika restauranger, jag har varit butiksbiträde i flera olika butiker, jag har även varit butikschef i en inredningsbutik under en period. Det var när vi flyttade in i vår första egna lägenhet som jag verkligen fick upp intresset för inredning och genom att jobba i olika butiker(framförallt inredningsbutiken) så har intresset bara ökat.


Som du nämnde tidigare jobbar du idag som Homestylist på Dekorum, kan du berätta lite mer om hur en dag på jobbet kan se ut och hur du hamnade där?

Arbetet som homestylist är otroligt varierande, att ingen dag är den andra lik är det som jag älskar mest med det här yrket! Vissa dagar bygger jag soffbord och målar tavlor, andra dagar stylar jag ett helt omöblerat hus. Jag hittade DekoRum när jag skulle börja studera hos Inredningskurser. Jag visste att skolan rekommenderade att man praktiserade så jag började leta efter en praktikplats tidigt. DekoRum var ett företag jag fastnade för direkt! Jag bestämde mig alltså för att ha praktik här och gav mig inte förens jag fick det haha!

Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt dig?

Det svåraste med ett kreativt yrke är att alltid hålla uppe den kreativa lågan. Det kan vara svårt att variera sina stylingar och skapa olika ytor i alla olika hem. Det finns ju 1 miljon sätt att bädda en säng på, ändå kan det vara svårt att komma på hur man ska få till det när inspirationen tryter.


Vad är ditt bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ut i arbetslivet?

Skaffa en praktikplats, var inte rädd för att testa på nya saker och ta för dig! Att inreda handlar om att skapa en känsla vilket är svårt då känslor inte direkt har något facit. Via en praktikplats är det mycket lättare att lära sig att hitta den här känslan och du kan dessutom skapa en portfolio att visa upp när du väl börjar söka efter en anställning.

Bilder från några av Jonnas projekt


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?

Jag hittar majoriteten av min inspiration på Pinterest. Men på instagram är

@lovisualisera och @_studioin_ alltid fantastiska inspirationskällor!


This or that (Jonna väljer)

Eklektisk stil / Wabi Sabi

Öppen förvaring / Stängd förvaring

Neutraler / Färgglatt

Trä / Betong

Snittblommor / Krukväxter

Tapet / Väggfärg


Det här tycker jag är supersvårt, jag kan verkligen inte välja. Allt beror på bostaden! Jag är otroligt blandad i min stil och älskar allt som är naturnära. Men tuffare detaljer i starka färger och spännande material är ju också fantastiskt roligt att inreda med! Visst drömmer jag om en modern sjövilla vid vattnet med lugna trädetaljer, men ett hus på landet med

William Morris-tapeter är ju också supermysigt! Samtidigt skulle jag ju aldrig tacka nej till en schysst takvåning i lyxig art deco-anda, man vill ju ha allt!


Vill du följa Jonna vidare så hittar du hennes Instagram här. Sugen på att läsa till inredare och homestagingkonsult du med? Läs mer om våra yrkesutbildningar här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page