... ...
top of page

Inred och dekorera inför bröllop

Ska du eller någon i din närhet snart gifta sig och letar efter inspiration för att inreda och dekorera ditt drömbröllop? Då har du kommit till rätt ställe! Att skapa en vacker och stämningsfull miljö är avgörande för att göra den stora dagen extra minnesvärd. I detta blogginlägg kommer vi att utforska kreativa idéer och tips för att ge ditt bröllop den perfekta inredningen och dekorationen. Så låt oss dyka in i den fantastiska världen av bröllopsinredning och skapa magi tillsammans!"Vi ska fixa en bröllopsfest... vi gör det själva" Om du tänker så eller om någon i din närhet säger det, skulle jag genast vifta med en flagga - det behövs fler personer som hjälper till att ordna en bröllopsfest. Att gifta sig är en stor händelse, även om man tänker sig ett enklare bröllop eller få gäster. Det är ett minne för livet, och självklart vill man att allt ska bli precis som man drömt om.


Det finns mycket att tänka på och fixa, och det kan bli väldigt överväldigande om man försöker göra allt själv. När det är dags att planera sitt eget bröllop kan det kännas som om ens idéer och kreativitet tar slut, eller att det är så många tankar som konkurrerar om uppmärksamheten att inget blir nedskrivet. Därför är det bra att be vänner och familj om hjälp, eller varför inte anlita en erfaren bröllopsplanerare eller stylist som specialiserar sig på event? Om man föredrar att göra det själv är det en bra idé att planera, planera och planera i god tid - nämnde jag planera? ;)Att börja planera bröllopet


Det här låter inte alls romantiskt, men det första steget är att se över budgeten - vad får bröllopet kosta? När budgeten är fastställd har man oftast fått vägledning om vad man kan göra och hur man kan skapa sitt drömbröllop

.

Precis som vid ett inredningsuppdrag behöver man lära känna brudparet och intervjua dem för att skapa en gemensam bild av hur de vill att deras bröllopsdag ska kännas, upplevas och förevigas. När de berättar och beskriver sina drömmar behöver man vara lyhörd och kunna läsa mellan raderna för att kunna fånga deras tankar och skapa ett tema för bröllopet.


På samma sätt som man skapar ett koncept för ett inredningsuppdrag och arbetar utifrån det, kan man skapa ett concept board för bröllopet. Hur man tar fram ett concept board och planerar inför ett event får man lära sig i våra yrkesutbildningar. Att bestämma ett tema eller kombinera flera teman kan underlätta planeringen, eftersom man då har en tydlig målbild och undviker att hamna på sidospår som kan få en att tappa fokus och den röda tråden.Bröllopsmiljön


När temat är bestämt kan man börja leta efter lämpliga platser som passar till det valda temat. Om det är ett lantligt bröllop finns det vackra miljöer på landsbygden där man kan hyra festlokaler på en gård. Om det däremot är ett "Bling Bling"-bröllop kan man istället titta på festlokaler på hotell i större städer. Temat behöver inte vara en specifik stil, men det är bra att tänka på vilka färger, mönster och material man vill arbeta med, så att det blir en röd tråd genom hela planeringen - från minsta detalj till de större blickfångarna.


Låt temat och stilen genomsyra allt från början till slut - från inbjudan som skickas i god tid till den sista dansen på natten. Små detaljer som typsnittet på inbjudan, färgen på brudgummens strumpor och den lilla gåvoasken på bordet - låt allt vara genomtänkt och samspela med de större elementen, som brudbukettens färger, bordsdekorationen och tårtan. Till och med texten till den sista dansen kan vara anpassad. När varje pusselbit faller på plats skapar det en fantastisk helhetsbild - oavsett hur många pusselbitar det är...När festlokalen är bokad och concept boardet är klart kan man gå vidare till nästa steg, att planera hur gästerna ska sitta - placering av borden och även välja om man vill ha runda eller fyrkantiga bord. Vill brudparet sitta vid ett långbord, det traditionella hedersbordet, eller vill de sitta vid ett eget "turtursbord"? Det finns för- och nackdelar med olika sätt, men det viktigaste är att brudparet känner sig bekväma och att det känns rätt för dem.Skapa även olika stationer i lokalen, till exempel en fotograferingsstation med en passande bakgrund. Det kan man åstadkomma genom att hänga upp tyger på en stång eller tapetsera en spånskiva. Man kan också skapa en blomstervägg med både konstgjorda och riktiga blommor. Förbered en station för tårtan, kakor, snacks eller en "blanda din egen drink"-buffé med glas, dekorationer och drycker. Dessa stationer förstärker inte bara konceptet utan skapar också platser där gästerna kan samlas och skapa en festlig stämning. På samma sätt som man tänker på flödet och passageytor när man inreder en miljö kan man använda samma tekniker när man stylar en festlokal - hur kommer gästerna att röra sig i lokalen och var är det bäst att placera gästboken så att gästerna kan skriva ostört.Dags att dekorera!


När placeringen av borden och formen på borden är på plats är det dags för det som vi kanske mest av allt längtar efter - alla vi som älskar inredning och kan spendera en hel helg med att testa olika stillebenkonstellationer på soffbordet eller tycker att dukningen vid middagsbjudningar är viktigare än vilken mat vi serverar ;)Här spelar både antalet gäster och budgeten självklart en stor roll, men låt kreativiteten flöda. Det är här vi kan skapa magi och få gästerna att känna sig välkomna. Förutom placeringskort kan man även skriva en kort beskrivning om gästerna för att öppna upp för dialog runt bordet. Det finns många olika varianter av placeringskort, men om man har tid kan man skapa egna med hjälp av till exempel små blommor, smala band och kalligrafipennor.När det gäller borden kan man använda både dukar och löpare, beroende på borden. Samma sak gäller för stolarna. Om man har fina stolar behöver man inte göra något, men om stolmodellen inte passar temat kan man använda stolsöverdrag eller binda en passande tygbit runt stolsryggen för att skapa rätt känsla. Tänk på att gästerna ska ha tillräckligt med plats för tallrikar, glas och bestick när du väljer dekorationer, så att det inte känns trångt. Om borden är smala kan man jobba med dekorationer i höjden, men tänk på att det inte får vara för högt så att det stör kommunikationen runt bordet.

Beroende på hur stort bröllopet blir kan man antingen köpa dekorationer på secondhand-butiker eller hyra dekorationer från olika företag. Numera kan man hitta det mesta online hos företag som specialiserar sig på eventdekorationer. Precis som med bakgrunder för fotografering kan man även använda en bakgrund bakom brudparets bord för att rama in och skapa blickfång för brudparet. Precis som när man tar inredningsbilder behöver man tänka på varje detalj och proportioner när man stylar denna miljö. Ta bilder och se på dem för att bedöma om det känns balanserat. Det viktigaste är att brudparet ska få glänsa och synas 💗Sist men inte minst – ljussättningen. Lika viktigt som när man inreder ett rum är att jobba med olika ljusnivåer och ljuspunkter för att skapa en behaglig atmosfär för ögonen att vistas i.5 tips när du ska inreda och dekorera inför bröllop

  1. Ta fram ett koncept och tema för bröllopet.

  2. Anlita en stylist som kan hjälpa till med planeringen och skapa ert drömbröllop.

  3. Var ute i god tid med bokningar och planering.

  4. Gör en lista över vad som är viktigast för er som brudpar


/ Guldan, lärare på Inredningskurser.se


I vår yrkesutbildning till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) får du förutom att lära dig allt du behöver kunna för att arbets som inredare, även i blocket till Inredningsstylist lära dig mer om att styla inför event bland mycket annat.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page