... ...
top of page

Inreda med växter

Äntligen är det vår på riktigt och det är fantastiskt att se naturen och alla växter komma till liv. Även om naturen finns tillgänglig året runt så känns det väldigt efterlängtat att spendera mer tid utomhus nu när all växtlighet börjar komma till liv, med varmare temperaturer och ljusare kvällar.


Naturen har många positiva hälsoeffekter för människor och flera undersökningar visar att den psykiska hälsan förbättras genom att vara ute i naturen, i trädgården eller i en park. När man vistas ute i naturen minskar risken för depression och utbrändhet då stresshormonet i kroppen sjunker. Studier visar också att naturen har positiva psykologiska effekter som förbättrar koncentrationsförmågan, minnet och kreativiteten och dessa effekter vill vi ju komma åt, eller hur?På samma sätt som naturen har en positiv påverkan på oss så har växter i inredningen en positiv påverkan på inomhusluften då de höjer luftfuktigheten och syresätter luften. Växterna renar även luften från skadliga ämnen och damm och kan neutralisera ohälsosamma gaser. Då växter avger fukt kan de minska besvär som huvudvärk, torr hud och irriterade ögon.


Inredare Sofia Tretow/Tretow Deco. Fotograf: Anne Nyblaeus


Några exempel på växter som renar luften är fredskalla, silverkalla, benjaminfikus, gullrankan, murgröna, svärmorstunga, ampellilja, guldpalm och buskpalm. Och exempel på växter som avger fukt och syresätter luften är guldpalm, fredskalla, buskpalm, bambufikus och gullrankan.


Guldpalmer som ramar in de vackra dörrarna. Bild: Sofia Tretow/Tretow Deco


Att inreda med växter har många fördelar, utöver den positiva effekten den har på inomhusluften så skapar växterna en ombonad och inbjudande känsla i inredningen. Med växter kan man på ett enkelt sätt ge mer liv och energi i inredningen. Utmaningen kan såklart vara att hålla växterna i liv - men läs på om hur växterna ska tas om hand eller fråga i blombutiken. Soligt eller skuggigt läge, vattna lite eller mycket och hur mycket är egentligen vattna ’lagom’? Tanken har ofta slagit mig när jag köpt en ny växt att den ska komma hem till oss och sen tragiskt nog må sämre och kanske till och med dö… Men övning ger färdighet, tack och lov, och ibland får man ge växterna lite mer tid och omsorg än vad man kanske planerat - flytta runt dem till ett bra läge i bostaden som passar växten och försök att vattna dem regelbundet. Oftare under sommarhalvåret och mer sällan under vinterhalvåret. En fredskalla är till exempel väldigt tacksam, den visar tydligt med hängiga blad när den behöver vattnas och bara några timmar senare så ser den pigg och fin ut igen.


Det finns många fina lättskötta växter som inte kräver lika mycket engagemang för någon som hellre lägger tid på annat, men som fortfarande vill ha den ombonade och energifyllda inredningen som växterna ger. Några ormbunkar i en vas - så enkelt och vackert!


Bild: Charlotta Jörgensen / Inspirationordinarydays


Du kan även så frön, dela växter eller sätta sticklingar för att föröka dina växter. Om du delar växten eller tar sticklingar är det viktigt att moderplantan, växten som du tar sticklingar av, är i gott skick. Sticklingar finns även att köpa i blomsterhandeln och på till exempel blocket som kan planteras om i större krukor när de börjar växa till sig.


Tips på hur man kan inreda med växter


1. Gruppera dina växter

Låt växterna bli en större del av inredningen och placera dem i grupper. Ha olika höjd på växterna så att alla syns, antingen att växterna varierar i storlek eller placera dem på olika nivåer med hjälp av bänkar, bord, piedestaler och amplar. Grupperade växter skapar ett blickfång i rummet!2. Skapa blickfång

Ett annat sätt att skapa blickfång i rummet och med växter i inredningen är att gå all in med en ordentligt stor växt eller till och med ett träd. Oavsett vilken takhöjd du har i rummet så kan du ha en större växt, men om du har högt till tak i rummet så kan ett träd i inredningen bli extra effektfullt.


3. Nyttja rummets ytor

Placera gärna någon växt i rummens hörn som annars lätt glöms bort. Ett mörkt hörn kan enkelt livas upp och skapa mer rymd i rummet med en växt och gärna tillsammans med belysning.


Bild: Sara Guldbrandsson / SGinredMan kan även placera dem på olika nivåer för att skapa mer liv i inredningen - som till exempel på skåp, vägghyllor, sideboards, piedestaler, bord, på golvet och i amplar.


4. Dela upp rummet

När man inreder ett större rum som ska användas för fler aktiviteter, som en öppen planlösning där rummet ska nyttjas som vardagsrum och matplats, kan växter användas för att dela upp rummet. Större mattor kan skapa en `rum i rummet-känsla’ genom att hålla samman möblemang som matbord och stolar och soffgrupper. Vill man förstärka rumsindelningen kan man alltså använda växter, antingen en större växt eller flera större växter som grupperas.


5. Rumsanpassa växterna

Anpassa placeringen av växterna till hur mycket solljus de behöver. Inred gärna badrum med växter då de gör rummet mer ombonat och harmoniskt. Små medel som gör en stor skillnad för hur rummet upplevs! Då det är hög luftfuktighet och ofta är begränsat med dagsljus i badrum får man använda tåliga växter som svärmorstunga, monstera, fredskalla, garderobsblomma och dracena. Att hänga eucalyptuskvistar i duschen ska ha hälsosamma effekter då varma vattenångor ska frigöra eukalyptusdoft som i sin tur är lugnande och kan lindra luftvägsbesvär. De är dessutom vackra och skapar en ombonad känsla i badrummet.I köket är det bra med färska kryddväxter som till exempel basilika, mynta, koriander etc - de ger extra energi och en ombonad känsla till inredningen och de kan dessutom användas till matlagningen. Vilken ordning man prioriterar fördelarna är individuellt, jag föredrar estetiken före matlagningen men många tänker nog tvärtom. ;)


Bild: Sara Guldbrandsson / SGinredI sovrummet rekommenderas lavendel som har aromatiska egenskaper där den frigörande doften saktar ner pulsen och framkallar sömn. Enligt feng shui är orkidén att rekommendera till ett sovrum då den producerar syre även under natten och tack vare de fina mjuka formerna som de har.


Entrén - tänk på första intrycket, både för din egen del och dina gäster, och skapa en inbjudande känsla redan vid ytterdörren. Med växter vid ytterdörren och även i hallen skapar du en välkomnande känsla som förmedlar känslan för resten av ditt hem.


Dekorera med kvistar - med några kvistar från trädgården kan vackra stilleben skapas till inredningen. Kvistarna kommer från krikonträd, magnolia, Clematis Summersnow/Paul Farges


Bild: Charlotta Jörgensen / Inspirationordinarydays


5 anledningar till att inreda med växter

  1. Växterna har en positiv inverkan på luften som får oss att må bättre fysiskt och psykiskt

  2. Med växter inomhus får du en renare och friskare inomhusmiljö

  3. De skapar liv och energi i inredningen och gör den mer harmonisk och ombonad

  4. Med växter kan du skapa vackra blickfång i rummet

  5. De tillför mer färg i inredningen och gröna färger sägs dessutom ha en lugnande och uppfriskande effekt


0 kommentarer

留言


bottom of page