... ...
top of page

Inred med mattor – rum för rum

Det finns många olika medel för att skapa ett trivsamt hem och ett av dem är att variera olika material - hårda material som golv, väggar, fast inredning och möbler som kombineras med mjuka material som gardiner, klädda möbler, kuddar, plädar och sist men inte minst - mattor.


Fördelarna med att inreda med mattor är bland annat för att skapa ett mer ombonat hem, dämpa akustiken i rummen, skydda mot kyla under vinterhalvåret och för att dela in rummet i olika zoner. Det kan vara svårt att välja mattor till bostaden, dels för att det finns oändligt många mattor och leverantörer att välja bland och dels för att materialet och färger i mattan ska passa det rum som mattan ska placeras i.


Här kommer tips på hur du lättare kan välja mattor till olika rum:

Funktionen – vart ska mattan användas och vilket material är passande för rummet den ska placeras i?


Mattor till hallen

Om vi börjar med entrén till bostaden så behövs en dörrmatta som fångar upp smuts, väta och grus som sätter sig i skorna. Ett hus med entré utomhus kräver en tålig matta som klarar fukt, till exempel i naturgummi eller en ’fotskrapa’ i gjutjärn där man kan skrapa av grov smuts från skorna.


Fotskrapa i gjutjärn från Qvesarum


När du öppnar dörren in till bostaden så är det bra med ytterligare en dörrmatta och även här kan mattan utsättas för slitage och smuts vilket kräver en slitstark matta. Här är det bra om undersidan av mattan har ett material som passar hög friktion, annars är ett halkskydd att rekommendera. För en större hall kan en till matta pryda golvet i rummet och även här behövs ett tåligt material då den kan utsättas för en del slitage.


Dörrmatta från Dixie i sisal


Mattor till matplatsen

Till matplatsen håller mattan samman möblemanget, skapar en indelning i rummet och får dessutom rummet mer ombonat då det är många hårda material i ett kök. Mattan skyddar även golvet från slitage. I köket utsätts mattan för mer påfrestningar än i övriga rum med mat och dryck som kan spillas ut och då är det bra att ha en smutsavvisande matta i till exempel jute eller ull som är ett slitstarkt naturmaterial som är naturligt smutsavvisande.Något som är väldigt viktigt när du väljer mattor är att välja rätt mattstorlek. Ett vanligt misstag är att välja en för liten storlek på mattan vilket kan ge ett ängsligt intryck, så för bästa resultat - välj en matta i generös storlek. Till matplatsen ska mattan vara tillräckligt stor så stolarna får plats på mattan när de är utdragna från bordet, cirka 60 cm från bordets kanter.


En matta i generös storlek från Swedish Rags


Mattor till sovrummet

Till sovrummet är det fint att rama in sängen med en stor matta som ger symmetri till rummet och skönt att ha något mjukt att sätta fötterna på när det är dags att stiga upp eller gå och lägga sig. Här kan en fluffig ryamatta eller ull- och viskosmatta passa bra för att få en ombonad känsla i rummet. I sovrummet behöver du inte tänka på slitage på samma sätt som i hall och kök, men om du har dammallergi eller är känslig mot damm så är en tunnare matta som är lättare att hålla ren att rekommendera.

Den här mattan från Swedish rags har många fördelar - miljövänligt framtagen då mindre material behövs och smart design där mattan är U-formad efter sängens mått. Ytan under sängen är alltså inte täckt vilket gör det lätt att dammsuga och hålla rent.


Bild: U-formad matta från Swedish Rags


Mattor till vardagsrummet

I vardagsrummet är estetik och komfort viktiga utgångslägen och även om man inte behöver ta hänsyn till eventuella matspill och slitage på samma sätt som till matplatsen så är det såklart bra att ha det i åtanke vid val av matta. En fluffig ryamatta eller tjock ull- och viskosmatta ger en ombonad och mysig känsliga. En tuftad matta i ull ger en mjuk och varm känsla och är samtidigt motståndskraftig mot smuts. Om du har ett husdjur kan du också tänka på färgen, då hundar och katter gärna lägger sig på den här typen av matta - en ljus matta om husdjuret har ljus päls eller vice versa. Välj en stor storlek på mattan även här så den håller samman hela soffgruppen - vilket kan vara avgörande för känslan i rummet. Allra helst ska mattan rymma hela möblemanget, så t.ex soffan, soffbord och en till två fåtöljer får plats på mattan. Annars - låt åtminstone soffans och fåtöljens främre ben stå på mattan och ha minst 40cm matta på vardera sida om soffan.Mattor till badrummet

Till badrummet finns det badrumsmattor som tål den höga fuktigheten bättre än vad andra mattor gör. Undersidan brukar vara i gummi vilket hindrar den från att ta åt sig fukt vilket minskar risken för mögel. Gummiunderdelen fungerar dessutom som ett halkskydd till mattan.Glöm inte uteplatsen!

Här har Louise Hjort inrett balkongen med en matta som håller samman det lilla möblemanget på balkongen ger ett ombonat intryck.Satsa på mindre mattor eller second hand

Blir det för dyrt med en stor matta? Kolla om du hittar en passande på Blocket, Marketplace eller andra hemsidor eller butiker som säljer begagnade varor. Eller kombinera olika mattor och skapa din egen kreativa och unika lösning. Det finns många leverantörer av mattor där det går att måttbeställa mattor, där du kan anpassa storleken så den passar rummet och eventuella möblemang som ska placeras på den. Tänk långsiktigt och hållbart i dina val - rätt storlek och material på mattan som kan komma att kosta mer för stunden, blir troligtvis en mer långsiktig lösning. Det finns många fina mattor i naturmaterial som jute, ull, sisal och bomull.Välj matta efter inredningsstil


Inte nog med att välja rätt material till mattan beroende på vilket rum den ska placeras i och rätt storlek för att skapa harmoni i inredningen så kan du också välja olika typer av material, mönster och färger efter en specifik inredningsstil. Det viktigaste är såklart att välja den matta du gillar för att skapa en personlig inredning men om du har en viss inredningsstil och vill ha tips på vilket material, färg och mönster du ska välja för att passa den stilen, så kommer en kort guide här:


 • New England och klassisk inredningsstil - Sisal, bomull och jute är vanligt förekommande i dessa inredningsstilar.

 • Eklektisk - ryamattor, moderna, orientaliska

 • Orientalisk inredningsstil - orientaliska mattor såklart men även andra färgstarka mattor som kelim t.ex

 • Modern - organiskt formade mattor eller mattor med olika höjdnivåer på luggen.

 • Minimalistisk - enfärgade ljusa mattor passar den avskalade stilen.

 • Bohemisk - ryamattor, bomullsmattor gärna med mattfransar


Den här fantastiska mattan har Sofia Tretow designat i samarbete med Layered. Bild: Sofia Tretow/Tretow deco , matta Chinesoise i ull från Layered.


En härlig blandning av olika mönster i matta, tapet, krukor och kudde. Bild: Sofia Tretow/Tretow deco


5 tips för när du ska inreda med mattor

 1. Välj ett material på mattan som passar det rum den ska placeras i

 2. Välj en passande storlek på mattan för att skapa en trivsam inredning - se mattguiden ovan för tips

 3. Använd halkskydd under mattan för att undvika fall och för att hålla mattan på plats

 4. Välj mönster, färg och material efter den inredningsstil och känsla du önskar i rummet

 5. Välj en matta som DU gillar oavsett trender och försök att göra ett långsiktigt och hållbart val


Om du vill läsa mer om textilier, material, belysning, färger, ritteknik och mycket annat inredningsrelaterat så kanske någon av våra kurser eller yrkesutbildningar kan vara av intresse.


/ Marie, lärare på Inredningskurser.se

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page