... ...
top of page

Inred med industriell inredningsstil

Om man är trött på rundade former - ljusa färger - mjuka textilier kan man istället inreda med exakt det motsatta nämligen hårdare former, mörka färger och nötta textilier, och skapa en industriell stil istället. Är det så den industriella stilen kom till tror ni - som en motreaktion till all ”fluff fluff” och snirkliga mönster, och att man istället ville ha lite råare känsla? Det är ju väldigt praktiskt att jobba med hårda former som är slitstarka, mörka färger som inte visar smuts på samma sätt som beiga toner gör och slitstarka textilier som passar bättre in med stilen ju mer man använder det.


Industriell inredningsstil

När jag tänker på industriell inredningsstil tänker jag på New York, inte för att jag varit där men för att jag får den känslan när jag tänker på alla filmer som man sätt som utspelar sig där - ståltrappor på utsidan av byggnader, tegelväggar inomhus, enorma rum som känns som lagerlokaler med industrifönster där glasen är infattade med stålramar, betong golv och synliga rör på väggar och tak.


Var kommer då inspirationen ifrån till den här stilen? Det är precis som det låter från industrier - fabriker, lager och verkstäder. Vi pratar ofta om att man ska se sig omkring och inspireras av t.ex naturen men vi pratar inte lika ofta om att inspireras av verkstäder och fabrikslokaler. Därför vill vi nu ha ett helt eget blogginlägg om just den här stilen - så den får lite mer uppmärksamhet och skapa lite balans mellan kontrasterna ;)


Industriell inredningsstil

Dessa stilnycklar såsom tegelväggar, betong, ståltrappor, industrifönster, nakna ljuskällor etc har applicerats både på restauranger och caféer, men också i våra hem t.ex när det helt ”plötsligt” poppade upp industriväggar i glas som rumsdelare i var och varannan bostadsannons på Hemnet.


GLAS

Glasväggen är helt perfekt som rumsavdelare - man behåller ljuset och känslan av rymd i rummet men samtidigt har man skapat två zoner i rummet som är avskilda. Med olika tekniker kan man dessutom även få dessa glas att dämpa ljud och skapa bra akustik fastän det är glas - helt fantastiskt. För det kan ju vara ett problem med just den industriella inredningsstilen eftersom det flesta av stilnycklarna är hårda och ”kalla”.


Industriell inredningsstil

BETONG

Hur vackert är det inte med betongväggar eller betonggolv? Det känns levande fastän det är grått och enfärgat, men texturen och de små skiftningarna i betongen ger det liv och rörelse. Har man inte möjlighet att att ha betongväggar eller -golv kan man måla med kalkfärg och skapa samma känsla i rummet. Eller så kan man lägga till detaljer i material som liknar betong såsom t.ex krukor eller varför inte gjuta egna skålar eller vaser i betong, med hjälp av pet-flaskor.


Industriell inredningsstil

TEGELVÄGGAR

Antingen älskar man tegelväggar eller så gör man det inte - känner ni också så? Eller kan man börja tycka om det när man väl grottar ner sig i tegelväggar och låter sig inspireras av alla vackra röda toner och nyanser - det finns ju massor av nyanser och former av dessa. I rätt miljö och kombination med andra material kan en tegelväggen sätta pricken över i:et. Tänk er en tegelvägg som man tagit fram i ett gammalt hus där teglet är slitet och fogarna är ojämna - där varje tegel har en egen historia och själ - att varje tegel placerats där av någon, rättats till och justerats och att de sen funnits där hur länge som helst - det vill man ju bevara och framhäva såklart. Precis som med allt annat inom inredning behöver man balans, därför behöver man kanske inte låta alla väggar vara tegelväggar utan bara en vägg eller en del av en vägg för att låta den få egen fokus och plats i rummet.


Industriell inredningsstil

SVART

Den svarta färgen skapar kontrast och lyfter fram de andra färgerna - hur man väljer att framhäva det i inredningen beror så klart på smak. Men typiskt för industriell stil är svart stål som ger den där lite hårda uttrycket i inredningen. Det kan vara till exempel hyllor, sideboards eller bord (både sidobord och soffbord) - det finns massor av detaljer och accesoarer också i svart stål som förstärker den industriella stilen. Nuförtiden kan man hitta dessa detaljer för alla rum i hemmet - både sovrum, vardagsrum och badrum.


Industriell inredningsstil

TOLIX

Den stilnyckel som känns mest typiskt för industriell stil är nog ändå Tolix-stolen som har formgivits av Xavier Pauchard (1880 - 1948) redan 1934. Xavier var ingenjör och upptäckte att man kunde skydda metallen från att rosta genom att doppa den i smält zink. Därför blev det en populär utomhusmöbel och hade hål på sitsen så att regnet kunde rinna igenom. Beroende på hur mycket man vill ta in den industriella stilen i sitt hem kan man välja om man vill ha Tolix-stolen runt hela matbordet eller endast en stol som får stå mer i centrum och agera som ett bord istället eller sittplats i hallen eller varför inte hänga upp den i en vajer i ett hörn och belysa den som ett konstverk.


BELYSNING

Grislampan är nog den andra stilnyckeln som kännetecknar den industriella stilen, stora rundade former hängandes i stabila kedjor och som sprider varmt och gult ljus. Även de nakna glödlamporna sprider samma varma ljus. Kan det bero på att man vill skapa värme och balansera det kalla, råa och rustika i de material som används för den industriella stilen? Det man behöver tänka på när man ska ha nakna ljuskällor i rummet är att placera dom så att man inte bländas eller att man inte har för många av dessa i samma rum - variation är viktigt när man ljussätter.


Industriell inredningsstil

MÖBLER

Det som är intressant med den industriella stilen är att man kan skapa möbler av olika material och låta kreativiteten flöda när man skapar soffbord av t.ex gamla skåpsluckor och hjul. Eller sätter ihop rustika träplankor till ett stort matbord, skapar hatthylla av gamla rör och muttrar och hänger stora krokar för jackor istället för galgar. Rustik trä - slitet och använt som man kan betsa mörkt eller slipa ljust och anpassa till övrig inredning i rummet. Konjaksfärgat slitet läder till fåtöljer och soffor eller sträva tjocka tyger i mörka färger passar också in i den industriella stilen.


Industriell inredningsstil

STILMIX

Den industriella stilen värnar verkligen om hållbarhet - när man använder redan tillverkade saker på olika sätt och där materialen blir vackrare och mer passande ju mer man använder det. Men om man tycker att den industriella stilen är lite för hårt och kallt för ens eget hem så kan man så klart mixa och matcha stilen med en annan stil eller flera andra stilar och skapa en egen mix och kombinationer så att det både passar det du tycker om och det som funkar ihop med arkitekturen i din bostad.


Industriell inredningsstil

För att testa hur olika material och möbler passar ihop kan man skapa olika digitala presentationer - det finns många och olika sätt på hur man kan göra detta på. I våra utbildningar lär sig våra elever olika presentationsboards för att de ska kunna visualisera sina idéer på ett tydligt och säljande sätt.


Vilken stil skulle du välja att kombinera den industriella stilen med? Jag hade nog valt att mixa den med klassisk stil. Kan ni föreställa er vackert gammalt plankgolv - en fondvägg där man knackat ut en gammal tegelvägg i lite rödrosa toner som matchar den stora Kelim mattan - ljusgråa väggar med höga vita socklar och en glasvägg med svarta lister som ramar in glasrutorna som skiljer på matsalen och vardagsrummet i det enorma salen…matbordet är i mörk rustik trä med djupa fåror….ja, exakt ni ser det framför er - hur vackert blir inte den mixen?


Det rena industriella stilen kan man ofta se i restauranger och caféer som t.ex de senaste hamburgerställena som poppar upp i stan - de brukar ofta vara inspirerade av industriella stilen, och det kan så klart bero på att det är en stil som passar för just platser där det vistas mycket människor och man behöver jobba med slitstarka och hållbara material och med lite cool känsla.


Industriell inredningsstil

Om du inte vill ändra om hemma kan du istället ta med en vän - familjen och gå ut och äta eller ta en fika på ett ställe som inspirerats av den industriella stilen. Och när du väl är på plats kan du isåfall titta på hur många stilnycklar du ser och om de mixat stilen med flera andra stilar - exakt, ta på dig inredningsglasögonen och analysera stället ;)


Tips: Ta med en lika inredningsintresserad vän/familj så kan ni sitta hur länge som helst och diskutera alla detaljer från armaturer till val av bestick - det är dessa diskussioner som skapar mysiga men framför allt kreativa stunder med nära och kära <3


Industriell inredningsstil

/ Guldan Akgun

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page