... ...
top of page

Den lantliga inredningsstilen

Vad tänker du på när du hör lantlig inredningsstil? Tänker du på trädgård och att ta in naturen? På vita, trämöbler med lite nötta partier? På blommiga tapeter och romantiska, dekorativa textilier? Öppna kökshyllor och pärlspontspaneler? Som du kanske märker finns det många olika stilnycklar till den lantliga inredningsstilen. Låt dig i det här inlägget inspireras och drömma dig bort till livet på landet, och hur du tar in känslan i ditt eget hem!


Lantlig inredningsstil

Den lantliga inredningsstilen finns i många länder, i olika stilinriktningar med olika benämningar som t.ex bondestil, lantlig stil, klassisk country, fransk- och engelsk lantlig stil. Lantlig stil kopplas ofta till hus på landsbygden med trädgårdar och närheten till naturen, men man kan såklart även inreda mer stadsnära bostäder i den lantliga inredningsstilen. Den lantliga inredningsstilen som vi i Skandinavien är vana med kännetecknas av inredning i naturmaterial, funktionella möbler och en avslappnad och hemtrevlig känsla.


Med många naturmaterial som t.ex trä, ull, sten och bomull och dess naturliga färger skapas en lugn och harmonisk känsla i inredningen. Träslag som furu och ek används ofta i möbler som antingen får behålla sina naturliga färger eller målas om.


Lantlig inredningsstil

Ett kök i lantlig inredningsstil i arkitekten Pernilla Wåhlin Noréns tidigare hus i Dalafloda, Dalarna. Bild: Pernilla Wåhlin Norén


Utöver de naturliga färgerna som förekommer i den lantliga inredningsstilen så är färgerna ofta neutrala, cremevita och i ljusa pasteller och med dessa milda toner framhävs stilens enkelhet.


Lantlig inredningsstil

Bilder och tapeter från Midbec Tapeter


Textilier och tapeter kan prydas med mönstrade motiv som t.ex blommor, girlanger, blad, randigt eller smårutigt. Även om det ofta är många olika mönster i inredningen så passar de bra ihop när färgerna har samma nyans, samma styrka i färg som harmonierar.


Lantlig inredningsstil

Bilder och tapeter från Midbec Tapeter


Kökssoffan, pinnstolar och matbord i massivt trä är typiska möbler i den lantliga inredningsstilen och materialet får gärna ha lite patina och vara nötta. Då materialet ofta är tåligt så behöver man sällan byta ut inredningen - och om något i inredningen börjar bli lite väl slitet får man försöka laga det som går eller uppdatera med t.ex ny färg vilket är bättre för både miljö och plånbok.


Snidade väggmonterade tallrikshyllor ser man ofta i kök som är inredda i den lantliga stilen men de kan även användas som bokställ i t.ex ett barnrum.


Lantlig inredningsstil

Med tallrikshyllan i bakgrunden och ljuskronan i smide dekorerad med syrén- och liljekonvaljblad har en hemtrevlig och inbjudande inredning i lantlig stil skapats. Bild: Pernilla Wåhlin Norén


Textilierna är broderier, lapptäcken, dynor till stolar och köksbänkar, hemvävda tyger, linne och bomull. Kuddar och sängkappor har ofta en dekorativ volang som skapar en romantisk känsla. Gardinerna är ofta i linne eller bomull och kan fästas med knytband över gardinstången. Även hissgardiner är vanliga i den lantliga inredningsstilen. Spets kan användas både som gardinlängder, dukar eller som ett dekorativt band på t.ex en gardinlängd, en duk eller kudde. Med det traditionella hantverket förstärker man den lantliga inredningsstilen och skapar dessutom en mer unik och personlig inredning (än med massproducerad tillverkning).


Lantlig inredningsstil

En lantlig och ombonad känsla förmedlas i det här inbjudande sovrummet. Gardiner i spets, småmönstrade sängkläder och plockade blommor sätter stilen. Bild och styling: Stories by Chaundy


Med dekorationer i inredningen kan man förstärka en inredningsstil och få en helhet och i den lantliga inredningsstilen så kan man ha ljusstakar i mässing med vita stearinljus, oljelampor, lerkrukor och svarta smidesljusstakar. Borden dekoreras även med virkade eller mönstrade dukar med spetskant. Porslins- eller glaskannor passar bra som vaser och dessa får gärna fyllas med vildvuxna och kvistar från naturen.


En kaffeservis i småblommigt mönster är typiskt för den lantliga inredningsstilen.


Golvet i den lantliga inredningsstilen är ofta massivt trä. I köket kan trägolvet kombineras med stenplattor som placeras intill ugnen eller vedspisen som kan finnas i äldre hus. I hall och badrum är det också vanligt med rutiga golv i den lantliga inredningsstilen, ofta i svart och vitt eller ljusgrått och vitt. Förr i tiden var det vanligt att man målade trägolven i det schackrutiga mönstret för att imitera de dyrare stengolven.


Väggarna pryds ofta med stående väggpaneler i trä och vill man skapa en klassisk lantlig inredningsstil kan man välja pärlspont-paneler. Pärlsponten började användas under 1800-talet och användes främst i kök och hall för att skydda väggarna från slitage och för att minska drag i rummet. Namnet pärlspont kommer från hur brädan är utformad med sin rundade upphöjning längs brädans ena kant och den så kallade "pärlan" syns på brädans profil. Den rundad upphöjningen skapar en skugga över mellanrum som kan förekomma mellan brädorna om träet rör på mig. Pärlspontspaneler målas ofta med linoljefärg, dels för att få den rätta traditionella känslan (som från sitt ursprung) men även med hänsyn till miljön då linoljan en miljövänlig produkt. Pärlsponten behöver såklart inte täcka hela väggarna utan kan även kombineras med tapeter på övre delen av väggen, vilket passar extra bra om man önskar mer mönster i inredningen men inte vill täcka hela väggarna med mönstrade tapeter.


Lantlig inredningsstil

Här har väggarna i köket prydds med träpaneler, kakelplattor och öppna vägghyllor i trä. Styling och bild: Stories by Chaundy


Lantlig inredningsstil

En vägg med pärlspont. Bild: Fröken Fräken, en webbutik fylld med lantlig inredning


Carl och Karin Larsson

Carl Larsson levde 1853 - 1919 och blev en Sveriges mest kända akvarellkonstnärer. Han föddes i Stockholm men flyttade med sin fru Karin Larsson till huset ’Lilla Hyttnäs’ i Sundborn, Dalarna 1888. Tillsammans skapade de ett färgglatt, personligt och kreativt hem med en inredning som har blivit en stor inspirationskälla genom tiderna. Här har vi det mesta som hör den lantliga inredningen - de funktionella och rustika möblerna i naturliga material, hantverk som broderier och vävda textiler som Karin ägnade mycket tid till. Carl målade dekorativa blommor och blad på väggarna och Karin plockade in levande blommor som arrangerades i inredningen. Inredningen, Karin och familjelivet i konstnärshemmet "Lilla Hyttnäs" blev motiven och inspirationen till många av Carl Larssons fantastiska konstverk.


Lantlig inredningsstil

"Blomsterfönstret" av Carl Larsson. Bild lånad av Carl Larsson gården, fotograf: Per Eriksson


Lantlig inredningsstil

Shabby chic - den vita lantliga inredningsstilen

Shabby chic är en lantlig inredningsstil som kännetecknas av vitmålade trämöbler med en nött patina, vintage och gammaldags dekoration som t.ex lyktor och dekoration i fattigmanssilver. Skriva citat blir dekorativa detaljer i inredningen, t.ex ett kuddfodral där texten ’Carpe diem’ eller bokstäver i trä som skapar ett ord och som placeras på en hylla som dekoration till rummet. Förvaringslådor och askar i trä eller porslinsskålar i ljusa färger kan också prydas med en text där det står vad förvaringslådan eller skålen kan innehålla.

Motiv och dekoration som föreställer änglar, vingar, fågelburar och fjädrar är vanligt i Shabby chic. Dekorationen är viktig för att få rätt känsla i inredningen, många detaljer och dekorativa föremål pryder den ljusa inredningen.


Lantlig inredningsstil

Bild från webbutiken Fröken Fräken


När man inreder ett hem i lantlig inredningsstil finns det en mängd olika leverantörer, butiker och webbshoppar som säljer inredning som passar stilen. Men ett tips är att först kolla på t.ex Blocket, secondhand-butiker, loppisar och olika auktionssidor som t.ex Lauritz, Bukowskis och Auktionet där man kan hitta lantlig inredning. Först och främst med hänsyn till miljön men även för att få den rätta känslan i inredningen med produkter som är tåliga, tillverkade i naturliga material och kanske t.om något nötta vilket troligtvis gör att de smälter in ännu bättre i den lantliga inredningen. Vill du skapa en hemtrevlig, ombonad och personlig inredning är det kanske den lantliga inredningsstilen som du ska inspiration från?


Lantlig inredningsstil

5 tips för att skapa en lantlig inredning

  1. Välj inredning i naturliga material och handla gärna på loppisar och i secondhand-butiker för att få den rätta känslan, det får gärna vara lite nött och skavt. Undvik att köpa massproducerade produkter.

  2. Kombinera naturnära färger med ljusa pasteller.

  3. Ha gärna mönster som blommor, blomgirlanger, blad, rutigt, randigt på textilier och tapeter. Kombinera gärna flera olika mönster men i samma nyanser som gör att de passar fint ihop

  4. Låt gärna hantverk som broderier, dukar, lapptäcken, vävda väggbonader eller trasmattor ta plats för att skapa en personlig och lantlig inredning. Kanske testa att själv skapa något kreativt som passar den lantliga inredningen? Dreja, stöpa ljus, brodera, sy fast en spetskant till bomullsduken eller sy ett lapptäcke

  5. Under sommarhalvåret kan man lätt få en både lantlig och somrig känsla i inredningen med några pelargonen i lerkrukor eller plockade blommor som sätts i en vas


Lantlig inredningsstil

Vill du inspireras av fler inredningsstilar? Läs mer i vår inredningsguide här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page