top of page

Inredningsinspiration till barnrummet

Nu kommer här ett inlägg som vi hoppas ge inspiration till barnrummet, ett rum som ska ge en känsla av lugn och ro, ge plats för både vila och lek, sömn och energi. Barnrummet är kanske rummet med stort D som till och med kan vara lite gränslöst, där kreativiteten får spira och där ramarna för vad som är okej och mindre okej, suddas ut. Detta kanske betyder att man ”går banans”, både vad gäller färger, mönster och former eller “all in” på på inspiration från himlavalv eller som här, fångar sällskapsdjur på väggen med den underbara illustrationen David & Dive poster från @mrsmighetto.



Förvaring med fler funktioner

Samtidigt ska det finnas en logik, låg tyngdpunkt av praktiska skäl, plats för förvaring av leksaker och kläder och man bör kunna röra sig fritt mellan dessa “zoner”, från lekfullt kaos till ett vilsamt lugn på bara några minuter. Med andra ord, barnrummet kräver givetvis också god planering. Ofta kan god förvaring kanske bara handla om att snabbt få undan leksakerna innan det är dags att sova och då kan en enkel (men rolig och söt) förvaringslåda vara hemligheten med tricket. I bild presenteras Alice & Fox bokhylla (till höger) och Minitude förvaringslåda, båda från Jollyroom. Visst är Minitude förvaringslåda väldigt söt och funktionell?! Den både rullar, ler vänligt, har handtag och ser glad ut.



God förvaring kan också bara handla om att skruva fast en gammal trälist med knoppar á la Shakerstilen och låta föremålen som hänger på knopparna får vara inredningen. Det handlar in ALLTID om att möbel eller inredningsdetalj ska anpassas till barn, ibland kan det helt enkelt bara få vara enkelt. Plocka fram klänningen eller finskjortan och häng den på en extra fin hängare. Dekorera listen med sakerna som används ofta eller som ger en extra kick till rummet. Bilden är lånad från Midbec tapet och presenterar tapeten Bygga Bo i bakgrunden.



Så den stora fråga är, vad tycker barnet som rummet tillhör om att göra? Finns det ett givet tema att inspireras av? Har barnet en väldigt stark vilja när det till exempel kommer till färg? (de flesta barn har väl det :)) Vilka unika förutsättningar har det aktuella rummet från första början?

Tapeter som skapar känsla och magiska världar

Ett barnrum kanske inte alltid är ett barnrum, tapet kan vara dyrt för den korta period som stilen är poppis och alla kanske inte är helt bekväma med att sätta upp tapet för det allra första. För att förlänga hållbarheten på tapeten så kan man välja en tapet som fungerar både för ett barnrum men som också kan följa med i tiden. Det finns så otroligt mycket i tapeternas djungeln. Förutom arbetet som krävs för att mönsterpassa kan det ta tid att bestämma sig för DEN rätta tapeten. Men vi vet alla att när det är gjort, så är det så värt det! Här, tapet Scandinavian Bellewood från @rebelwalls.



Ett barnrum blir också så charmigt med vintage. Man måste ju som sagt inte alltid köpa nytt, eller specifika möbler och detaljer från barnhyllan. Använd istället ditt allra bästa loppisfynd som inte längre har någon plats i resten av hemmet, ett fynd som kanske har tappat sin lyster lite och som behöver ett helt nytt sammanhang för att kunna blåsa nytt liv i den. Det kanske handlar om att kapa benen på ett runt matbord så att det passar höjden bättre (och som dessutom har rundade former istället för kantiga och spetsiga vinklar) eller det kanske bara handlar om att måla ett föremål i barnets favoritfärg. Vi lever ju i en värld där vi ska ta vara på och förvalta det vi har. Om vi gör det för vardagsrum och kök så låt oss även göra det för sovrum och barnrum. Bilden med vintage förvaring och takarmatur är lånad från Midbec tapeter med tapeten “Ficus Ivy” som pryder väggarna och ramar in den inbyggda, platsbyggda sängramen ton i ton. Väldigt fint!



Ditt barn har förmodligen bättre fantasi än vad du har, så brainstorma högt tillsammans. Det kanske blir ett barnrum som går i sagornas tema, kanske i någon av Astrid Lindgrens världar. Pippi kanske är idolen som ska prägla rummet? Inred annars i naturens tecken, i djurens tecken, eller låt rummet inspireras av en särskild sport. Fäst en basketkorg på väggen eller bygg in sängen i ett fotbollsmål. Klä väggarna med skog och förvandla sängen till en “trädkoja”, eller pryd väggarna med guldfiskar. Oavsett tema, ger det rummet karaktär och en väldigt mysig känsla. I bilden tar fiskarna över med tapet Aquatic life från @rebelwalls.



Himmelsäng, vimpel och annat smått och gott

Den obligatoriska himmelsängen syns lite överallt och man bör givetvis nämna den i ett inlägg som handlar om barnrum. Men, det är inte BARA himmelsängen som känns som ett klassiskt inslag här. Vimplarna i olika färger och former, som dinglar och tinglar över sängen, taket, i hörnet eller som genom att korsa rummets motsatta väggar knyter dem samman, kommer på en stark andraplats. Här på ett lite enklare och vuxnare vis - kanske ungdomsrummet, i form av flaggor och inte heller i den traditionella triangelformen, utan rakt kvadratiska.



Indiantältet är inte heller så impopulärt och kan väl egentligen pryda vilket rum som helst. Vem har liksom INTE velat vara indian en dag i sitt liv. För de allra minsta bör givetvis även mobiler vara ett ljuvligt måste. Vilken tur att det finns ett oändligt urval av dem som i bilden till höger i form av stickade får. Bilden till vänster kommer från @mrsmighetto och visar en underbar spädbarnshörna med många sagolika inslag.



Lek med ljusslingan!

Ljuskällor och belysning är viktiga i alla rum i hemmet såklart men i barnrummet kan man behöva lite extra stämningsbelysning. Det ska vara mysigt på natten men funktionellt på dagen. Allmänbelysning för dagen kan ju handla om att hitta rätt taklampa med rätt skärm, färg och stil men när det kommer till stämningsbelysning så kan man leka runt lite mer för att fånga den önskade stämningen - gärna med hjälp av den ack så ljuvliga ljusslingan. Den gör ju så mycket för stämningen i alla rum. Här ser vi två olika design på två olika sätt. Bilden till vänster som presenterar en massa fiffiga möbler och inredningsdetaljer som hyllor, sängram och förvaringslådor är från Jollyroom och bilden till höger med tapeten Anemone i bakgrunden kommer från Midbec tapeter.



Gör-det-själv tips med lek och kunskap!

Barnrummet är väl verkligen det rum där man kan låta sig inspireras och tillåta lek med barnet. En tillåtande och fri miljö med annorlunda inredning och detaljer är precis det som förväntas i ett barnrum. Så varför inte låta den lekande känslan få extra mycket utrymme! Här kommer nu lite “Gör-det-själv-tips” för inredning av barnrummet men där det kanske handlar mer om att utmana och utveckla skapandet. Där det lekfulla tillåter rätt och inga fel.


Klätterväggen

Som de klätterapor många barn kan vara så kan man gissa att många skulle jubla över att få en helt egen liten klätterväggskonstruktion i rummet. Det finns många olika handgrepp att välja mellan - anpassade för barn, tex. Coolstuff eller Lekmer. Skapa en egen liten lek-oas i rummet. Det är både dekorativt och uppfyllt av liv, lek och skratt. Skapa annars en enklare gymnastiksalskänsla där gymnastikringar, gunga, ribbstol och trapets står i fokus.



Kreativa väggar

Det finns så många olika sätt att locka till lärande både för kroppen och knoppen. Att använda bokstäver och siffror som väggdekoration lockar till läsning, precis som klätterväggen lockar till att använda kroppen. Försök återskapa asfalten utomhus och spänn upp en kritväggstapet på väggen, eller spika upp en plywoodskiva där ni tillsammans kan skapa er egna unika konst. Det fria skapandet är underbart tillåtande!



Secondhand-fynd

En tillåtande miljö i ett barnrum kan också handla om att försöka anpassa formerna till barnet. De flesta bord är till exempel designade med skarpa kanter vilket lätt kan bli ett hårt slag vid lek. Med mjuka kanter och rundade former slätar man till de hårda kanterna något iallafall. Vill man använda sig av second hand möbler så är det en enkel match att såga av benen så att bordet kommer i bättre höjd och så kan man med fördel måla om bordet i barnets favoritfärg också. Andra secondhand föremål som kan få nytt liv med lite målarfärg är diverse träramar och gamla stolar (dessa kan du givetvis också kapa benen på - utan att låta helt makaber).



Illustrera mera!

Det finns många illustratörer att inspireras av. Är du händig med penna och pensel, gör då gärna dina egna kreationer på väggarna, eller tillåt barnet/barnen att vara med. Våga låta rummet vara lekfullt och tillåtande. En kritvägg kan vara det perfekta alternativet för att dekorera en vägg med! Måla upp konturerna av bergen i horisonten i glada färger eller måla vägen i glada inspirerande färger - kanske i geometriska former. Det behöver inte alls vara så krångligt!



Förvaring från förr!

Det finns otroligt många kreativa sätt att förvara saker på, framförallt genom att söka efter lite otippade platser. Det kan vara skolan, idrottsföreningen eller posten - det gamla postskåpet kan bli en perfekt förvaringsplats för papper och pennor och allt däremellan. Även skåpen från gamla omklädningsrum eller skolsalar kan bli det senaste och glada tillskottet till barnrummet med önskad industrikänsla. Det enda som egentligen krävs är en rejäl rengöring och lite stänk av färg som gillar metalliska ytor, och givetvis som passar in i färgpaletten.



Origamifigurer

Sist men absolut och aldrig minst är origami. Är du händig med fingrarna? Skapa då en himmel av origamifigurer. Ge det lite tid och fäst alla i en lite starkare sytråd och fäst i taket. Det kan funka även som en DIY mobil över spjälsängen eller i större format över hela rummet. Visst kräver det sin lilla tid men det kan nog bli ganska effektfullt när väl klart. Snille spekulerar men origami och liknande pysselsysslor kan ju faktiskt vara ganska meditativt när man väl kommer i flow.



Nedan är en sammanställning av de företagskonton som vi glädjande nog har fått dela bilder från, varma tackar till er! Lycka till med att skapa ett sagolika och personliga barnrum.


Hoppas ni får skoj på vägen! :)


Instagram Inspiration:










0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page