... ...
top of page

Inredningstankar inför sommarenNu försöker alla inredningsföretag, utemöbelförsäljare och växtleverantörer alla trendiga sajter, annonsörer på sociala medier, influencers och magasin sälja in sig till oss! Vi ska träna inför sommaren, hitta på nya recept inför semesterns grillpartyn, vi ska göra egna DIY-projekt, hinna bygga om, måla om och göra om. Allt ska hinnas med på några futtiga veckor på sommaren – det vill säga på vår semester!


Alla har de ett mål i sikte med sina annonser och lockande reklam, just att sälja in sina produkter/tjänster till oss, få oss att känna; oj det måste jag också ha, göra eller hänga med på. Till oss! Vi som snart ska gå på semester! Vi som vill ”bara vara”, vi som vill kunna varva ner inte behöva tänka på ytterligare projekt att ta tag i, vi ska ju faktiskt hålla semester!


Och visst är det så? Visst är detta tiden då allt ska göras, fixas och ställas iordning? Jovisst men på semestern det är ju då vi kan åka och titta på det där växthuset, den där stenen till trädgården, se om soffan hemma, som vi ju är så trötta på inte kan bytas ut till en sån där rund mjuk och beige som visas överallt och som är så inne!


Semestern – tid för återhämtning

Vi ser liksom inte själva vad vi gör, hur vi tänker, vi ser inte att semester som ska vara en tid för återhämtning som kanske ska få vara just fri lek, ledigt avkopplat och bortkopplat istället blir uppstressat och påkopplat med en massa måsten? Jag är först att erkänna att vi absolut brukar ha projekt på gång. Nu ska minsann altanen byggas och väggen i dotterns rum målas om osv. osv. Men tänk om vi skulle välja att bara tänka och inte göra? Alltså se vår ledig tid som återhämtning och tid till förkovran (vilket underbart gammaldags ord) tid för kreativt tänkande inte kreativt görande! Men vadå nu säger du ju emot eventuella jobb för oss som Inredare, stylister i branschen? Nejdå inte alls – vi behöver ju också en paus!


Jag tror med allt som hänt och händer i vår värld så behöver mer än någonsin ta det lugnt när vi är lediga. Vi ska inte stressa, det finns tid vi kommer att hinna med, det kommer att hända när det ska hända. Och vad gör det om rummet inte blir målat och soffan inte utbytt; går vi under då? Såklart inte! Men om vi jobbar på som galningar hela sommaren, fixar och handlar in så är vi inte speciellt rustade och utvilade när hösten kommer. Så detta blogginlägg som egentligen skulle handla om sommarens trender, vad som gäller vad vi borde köpa, bygga och sikta på kommer alltså nu istället att handla om motsatsen; vad vi INTE ska stressa med, köpa in och fixa med. Därmed inte sagt att sommarens projekt inte kan ge just avkoppling, det är väl inget som är så meditativt som att jobba med kroppen, påta i jorden, plantera och analysera men då är det utan krav och utan måsten! Vi ska byta ut meningen ”Jag måste göra” till ”Jag vill göra” eller "Jag får göra”. Lite lättare, lite mindre krävande.


Bild: Beata Heuman


Tips för den inredningsintresserade i sommar

Om ni nu följer råden som vi försöker förmedla till er vad kan vi då tänkas göra av all vår tid? Vi som ju redan är inredningsnördar i olika nivåer och som ofta just går igång på trender, nya saker som vi kan inreda med och vilka färger och trender som gäller? Jo mina tips är dessa;


  1. Välj ut några få väl valda sociala medier-konton som ni vill följa, ta del av och se till att de är utan sponsring de är där för att dela med sig prestigelöst och kravlöst, de lägger ut bilder av rent nöje, för att dela med sig och ge inspiration. Titta på hemma hos Inredningsarkitekten, vilken njutning och avkoppling.

  2. Läs givande blogginlägg…här vill vi såklart tipsa om Inredningskursers blogginlägg som handlar om allt ifrån skillnaden mellan en Inredningsarkitekt och Inredare, inspireras av olika inredningsstilar till hur det går till att bygga ett nytt hus!

  3. Ger er ut och njut av vackra miljöer, det finns så mycket vackert helt gratis att inspireras av, vackra byggnader, caféer med annorlunda inredning, hotell lobbys som väcker lustan till nya projekt (till hösten😉), vandra i naturen och inse vilken källa till återhämtning där finns.

  4. Försök låta bli att dela dina upplevelser på Instagram, ta in din omgivning, dina möten, dina människor, dina platser på egen hand för din del utan att tänka på hur du ska kunna dela detta på Instagram! Jag lovar det blir så mycket mer intressant här och nu och du släpper på kraven.

  5. Förresten bestäm att ditt konto eller de konton du hela tiden vill ge likes till få vila lite under sommaren, va i nuet va i den ledighet du behöver.


Bild: Kafé borgmästaregården Falkenberg


Låt sommaren, semestern iså fall vara tiden för drömmar och framtidstro, när du lämnar utrymme i dina tankar för annat så kan mycket komma fram. Du kanske inser att ditt jobb inte längre är ditt kall det du vill hålla på med hur mycket du än har kämpat, tänk om det är dags för någonting nytt? Nu är det dags att lyssna till din innersta röst för du hinner med att ge plats för dessa tankar. Eller så inser du att livet är precis som det ska vara och är tacksam för det du har, här och nu!


Tips för en harmonisk inredningssommar

Men vi kan ju inte skriva ett helt blogginlägg på Inredningskurser där vi nästan uppmanar till mindre inredning det är ju nästan ett brott. ;) Så här följer lite sköna tips som inte innebär för mycket ansträngning av dig som kanske berikar dig istället:


Se ditt hem på ett nytt sätt

Låt dina sommarprojekt handla om att frigöra ytor, upptäcka vad du har, hur du använder det du redan har och hur du kan göra om med det du redan har.

Vi har en lektion i en av våra kurser som handlar om att se ett rum/ sitt hem på ett nytt sätt. Vi föreslår att man ska blunda och känna in rummet, andas och verkligen låta det ta tid…vad det är som stör, som tar över och varför. Det är en fantastisk uppgift som på ett så enkelt sätt som att stanna upp och känna in gör att man helt plötsligt inser vad det är som är anledningen till att rummet känns fel, övermöblerat, felmöblerat eller helt enkelt inte används till sitt fulla potential. Jag har rättat väldigt många av lektioner i denna uppgiften och det är alltid samma resultat, samma mening dyker upp - nu kan jag andas här igen! Det känns så mycket mer tilltalande och lätt! Nu vill jag gå vidare till fler platser i huset!


Ta hand om dig själv och ditt hem

Va snäll mot dig själv och ditt hem, dina rum dina saker. Bara genom att låta dom få stå på en annan plats kan de få nytt liv, eller genom att sättas samman med andra detaljer så får det ett lyft! Rensa ut det som känns tungt, tar plats och som inte längre är älskat eller fyller någon funktion då kommer det andra att framträda. Vi mår bättre av att äga mindre, att konsumera lite mindre och att prestera lite mindre och om det är någon gång vi verkligen behöver göra allt detta så är det väl när vi är lediga.


Några sista ord..

Jag bor just nu i ett lånat hus med lånade möbler där jag bara har ett fåtal av ”mina saker” med mig och då ska vi tillägga att jag ÄLSKAR inredning och att jag alltid vill inreda något, fixa med något och ha många projekt igång men! Jag har under dessa månader i total ”inredningskarantän” lärt mig att jag inte behöver allt det där extra, jag klarar mig långt på vissa älskade saker och jag blir glad för en kvist med gröna blad i en vas för den lyfter hela huset! Menar inte att vi ska sluta inreda och sluta konsumera helt men var lite nöjd med det du har, var lite nöjd med den du är och vad du har åstadkommit såhär långt…nya tag och nya projekt kan du ta till hösten!


Så låt sommaren vara till för drömmar, tankar, planer rusta dig för hösten genom att göra nästan ingenting!


Att lägga sin under ett träd med en tidning, en kopp te och lite choklad är himmelriket så enkelt och så givande!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page