... ...
top of page

Hållbar inredning med Read the Label

För våra vänner på Read the Label är det viktigt att se till att hela produktionskedjan utav deras produkter, etiska sängkläder, från bomullsfrö till färdig produkt är etisk och giftfri för både miljö och människor. Tillsammans med Indiens textilpionjärer inom Fairtrade och ekologisk bomull, bidrar de till att skapa långsiktiga partnerskap för att hjälpa några av världens mest marginaliserade samhällen att undkomma fattigdom.

Hållbar inredning Read the label

Hållbar inredning med Read the Label


När grundaren Anna startade Read The Label upptäckte hon att många av företagen bakom dagens varumärken inte vet var deras produkter producerats. Visste du att hela 93 % av dagens klädföretag inte vet var bomullen i deras kläderna kommer ifrån? Vidare saknar 76 % av företagen kunskap om var tyget vävts, stickats eller färgats. Detta gäller även andra branscher, och det ser inte bättre ut när det kommer till sängkläder. Läs mer om deras produktionskedja här. Det är något vi som konsumenter kan förändra genom att kräva  100 % transparens för att veta var och hur dina produkter producerats, och kan även vara säker på att det görs rättvist, etiskt och med största hänsyn till miljön. Precis som det ska vara!


Våra bästa tips för att inreda hållbart

 1. Vi börjar med det det självklara – second hand! Även här gäller det tänka till, och du kan använda dig utav 4 års regeln, hade du valt det här för 2 år sedan och kommer du att vilja ha det två år framåt? Försök att se efter vad du verkligen tycker om och vilken funktion det fyller  för att undvika slit och släng konsumtion. Tänk på att kombinera behov och funktion med estetisk styling när du väljer möbler.

 2. Vi använder oss mer än gärna utav blommor i vår inredning, både i homestaging och inredning. Kom ihåg när du väljer blommor att försöka hålla dig till närodlat och säsongsbaserat. Vill du ha något som inte är i säsong kanske du kan fundera över om torkade blommor är ett alternativ?

 3. Se över märkningen på dina produkter och material, för textilier är Gots- och Oeko-Tex 100 (här kan du kolla upp äktheten i Oeko certifieringar) bra att se efter och  för trä FSC. Många butiker har egna märkningar, fråga personalen och glöm inte att fråga efter hur produktionen ser ut, då den kan vara boven i dramat även om materialet har en godkänd certifiering.

 4. Om du behöver köpa nya möbler, försök att i den mån det går investera i möbler som är gjorda i ordentliga och gedigna material så att de i framtiden går att slipa ner, måla om och renovera. Är möbeln dessutom av en tidlös design har den ett andrahandsvärde som inte sjunker med tiden.

 5. Tänk på när du väljer material; var kommer det ifrån, hur långt har det färdats innan det kom till dig, hur är hållbarheten och vart tar det vägen sen? För exempel så har exotiska träslag som teak och mahogny färdats en hel del mil och håller dessutom inte lika bra i nordsikt klimat som till exempel ask, ek, furu och björk.

 6. Glöm inte att du kan använda dig av giftfria rengöringsmedel om du för exempel du städar inför Homestaging. Du hittar flera bra alternativ hos www.medvetna.se. 

 7. Märken och butiker som har en bra miljöpolicy: Ire Möbel, Auro Färg, Norrgavel, Olsson & Gerthel, Reko Rum, Kovac Family.

Miljövänliga material

 1. Återvunnet glas

 2. Kork

 3. Mycel (en sorts svamp)

 4. Kalksten (istället för Marmor som är ett fossilt material)

 5. Kalkfärg och andra ekologiska naturfärger som lioljefärg.

 6. Oljad eller vaxad ytbehandling

 7. Spik, skruv och träpluggar

 8. Vegetabiliskt garvat läder

 9. Naturmaterial som hampa, ull, ekologisk bomull, certifierat dun, kokosfiber eller tagel.

 10. Massivt träMaterial du bör undvika

 1. Polyester

 2. Bomull (om ej ekologisk)

 3. Spånskivor och fanér

 4. Laminatfilm, lackad ytbehandling

 5. Lim

 6. Bambu i textilier – Bambutextil finns tillgängliga i två olika varianter: textil tillverkade av naturliga bambufibrer och textil tillverkade av bambuviskos. Bambuviskos tillverkas på samma sätt som annan viskos av cellulosabaserade fibrer, vilket kräver stora mängder kemikalier. Detta är ett stort problem både för miljön och för de anställda på fabrikerna. Bambuprodukter i lyocell är ett miljömässigt bättre val på grund av att tillverkningsprocessen kräver mindre energi och kemikalierna återvinns (källa www.hallakonsument.se). Även bambu som trä påverkar miljö, även om bambun växer otroligt snabbt, tex kan en hel skog återhämta sig på 4-6 år då vissa arter av bambu kan växa upp till en meter per dygn, så påverkar transporten och skövlingen djurlivet som för exempel den utrotningshotade pandan lever enbart på bambuskott.

 7. Betong – produktionen utan betong är en utav de största koldioxid bovarna vi har, dessutom används en hel del kemikalier för att skynda på torkningsprocessen som gör det svårt att återvinna.

 8. All sorts plast

 9. Kromgarvat läder, då krom har negativa effekter på både människor och miljö.

 10. Flamskydd – när du inreder offentliga miljöer så finns det krav på att du använder dig av flamskyddade textilier. I äldre flamskydd kan det finnas Brom och Borax som båda är extremt cancerframkallande medel. Det finns miljövänliga alternativ, som till exempel Eco Fire Protection.


Vill du lära dig mer om inredning? Läs mer om våra kurser här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page