... ...
top of page

Att rita och bygga sitt egna hus: från idé till verklighet – Del 2

Del 2. Var börjar man…

P.S. Ni som inte läst Del 1 i denna miniserie, läs den gärna för att lättare hänga med i denna omgång ;)


Nu är tomten köpt och drömmen kan börja på riktigt!

Let's go eller? Nja inte helt, känslan av att nu är det påbörjat och faktiskt kommer att bli av är ju total men det man (som alltid) ännu inte har en aning om (och tur är väl det) är hur långt tid och hur mycket byråkrati det är innan man ens kan sätta spaden i marken. Men det kommer längre fram jag tänker börja med det roliga, nämligen att skapa, rita och planera sitt framtida drömhus. Var börjar man? Hur gör man?


Lilla huset i Skummeslöv...


I vårt fall började det med en dröm, inspiration och lust..

Drömmen om ett boende vid havet på något sätt har funnits länge och vi började faktiskt i liten skala med att rita och bygga ett sommarhus i Skummeslövsstrand. Vi förlorade en budgivning på ett mindre fritidsboende som till viss del hade en bra planlösning, trots besvikelsen över det förlorade huset öppnade en ny möjlighet upp sig när en tomt inte långt ifrån blev till salu. Med inspiration ifrån det huset som inte blev började jag samla på mig bilder på referens och inspirationsbilder på planlösningar, färgsättning, känsla osv. Det här var sommardrömmen om det lilla huset för avkoppling bort ifrån vardagen som max fick bli 50 kvm. Men när ytan är så begränsad kan det ge dig tydliga spelregler och faktiskt förenkla processen.


Jag ville skapa ett hus där man trots den lilla ytan kunde se rakt igenom och liksom förstå ”storheten” i det lilla.

Processen blev spännande och intensiv, jag ritade och testade mig fram med både papper och penna för att sedan dra upp det i Sketchup, ett fantastiskt program när det gäller att förverkliga sina inrednings och byggdrömmar, både för en själv och för sina kunder. Jag vände mig sedan till en konstruktör som till vardags jobbar på ett husbyggarföretag, och med hans kunniga ögon sågs mina ritningar igenom och han kunde avgöra vad som var möjligt rent konstruktionsmässigt, det mesta visade det sig och resan var igång :)


Lilla huset i Skummeslöv..


För att göra en lång resa kort så blev vi efter tag ganska taggade på att bygga hus, renovera hus och kanske även flytta permanent för framtiden, vid havet på något sätt och (efter mycket övertalning med banken) köpte vi ett ”renoveringsprojekt”. 50-talshuset Mellbystrand ritat av den dansk arkitekt och som var med i SVT 1 Husdrömmar, det är en helt egen historia som jag kan berätta om en annan gång ;)


En återblick till hur det började...

Bakgrunden till vårt nuvarande bygge grundar sig alltså i att vi först ”provade på” att bo vid havet eller rättare sagt rättade munnen efter matsäcken! Köpte en arrendetomt och byggde och ritade lilla huset mestadels själva, slet som galningar med 50-tals huset för att få det i ett fint skick inse att detta inte var drömhuset och sålde sedan allt för att kunna satsa på egenritade drömboendet med milsvid utsikt och havet som fond.Så tillbaka till där jag slutade, vi har alltså efter vårt besök på Nya Zeeland (där vi blev så inspirerade av att bo högt upp med utsikt med mycket grönska och med havet som fond) köpt en tomt strax utanför Båstad, vad händer nu? Vår yngste son går just nu I 8:an så vi lovar honom att inte flytta förrän 9:an är klar..känns galet långt fram och lite frustrerande men samtidigt alldeles självklart! Detta ger oss också tid och möjlighet till att göra förberedelser i bäst möjliga mån. Så nu gäller samma sak som lilla huset, med inspiration ifrån huset i Wellington börjar vi samla på oss ideér och inspirationsbilder på miljöer som tilltalar både funktionellt och estetiskt.


Inspirationen från arkitekturprogram och min "musa" i bygget

Jag tittar mycket på arkitektur och arkitekturprogram/ designprogram är min stora inspirationskälla och därför blir http://m-arkitektur.se min musa hennes sätt att se på inredning och hur man ska tänka när man gestaltar bygger ett hus blev en utgångspunkt, jag älskar hennes ”mellanrum” hennes gångar och entréer till sina hus där man möts på lika villkor och där man inte ser allt på en gång utan bara hintar om husets storhet.


Bild: m.arkitekt, fotograf: Emma Jönsson Dysell


Bild: m.arkitekt, fotograf: Emma Jönsson Dysell


Dags att börja skissa!

Så mitt skissande är igång för fullt men tanken om huset är tydligt, öppet i nock ”glasgång” en förbindelsegång på något sätt och jag älskar att krypa upp på en övervåning, inte så stor men ett krypin och där man också kan få ännu mer fri sikt över havet :)Drömmen blir verklighet i SketchUp

Samlar bilder och börjar rita upp det i SketchUp.. tänker yta funktion och behov. Drömmen ska byggas men det får inte skena iväg, inte för mycket kvadratmetrar, inte för dyrt. Vi börjar med att sätta precis allt som vi vill ha det för att sedan skala ner, prioritera vad är viktigast?


Moodboard för material


Jag ville ha ett trähus eller putsat hus, min man absolut murat i tegel (han är murarmästare). Vi ville ha plåttak och plåtfasad, mycket fönster och stora partier, murad spis invändigt, walkin-skafferi, Douglasgran som golv osv. osv. Efter att ha satt alla våra önskningar, börjat skissa på en ungefärlig form började vår sökning av byggare och hur vi skulle lägga upp det.I en djungel av byggfirmor

Vi begärde in offert ifrån 6 olika byggfirmor vi kände till eller fått på rekommendation. Här började vi genast inse att vissa delar måste vi prioritera om, vi fick en offert ifrån plåtslagaren som i sig skulle landa på 550 000kr exkl. moms! Vissa hoppade av direkt tyckte det var för ”krångligt hus” och faktiskt att vi ”visste för mycket” dvs. ”Vi skulle inte gå att köra över med enklare lösningar utan granskning”


Men den värsta kommentaren som kanske säger en del om branschen var när vi skulle möta upp en byggare för att gå igenom ritningar och underlag, vi körde in ifrån olika håll och min man blev stående i bilkö, ringde VD på byggföretaget för att meddela att han antagligen inte han i tid men att min fru komme! Byggaren svarar - då kan hon vända direkt! Det är inte ens lönt att träffas om bara ”hon kommer”! Sån tur var visste inte jag som kom fram i tid, det förrän efteråt eller synd ifs för jag hade så gärna velat ”trycka till där lite” ;). Däremot var han lite smått förbryllad när jag la fram MINA ritningar och MINA förslag och berättade i detalj vad jag ville och med vilket material. Han hoppade senare av, tyckte det blev för ”avancerat” klarade kanske inte att jobba med en ”kunnig kvinna i branschen” ;)Ett tag tyckte vi det blev så dyrt att vi kontaktade husbyggarföretag för att se om de kunde ta sig an vårt projekt, svaret var - nej, tyvärr det blir för dyrt när vi inte följer standard. Vi tänkte, vi lägger ner och köper en färdig byggsats och justera den något…lät det bero ett tag och kom fram till att om vi nu bygger vårt drömhus och tänker bo där resten av våra liv ska vi då låta bygga någon annans förslag, någon annans hus, någon annans dröm?!! Inget fel med det eller att välja den vägen men drömmen var ju att bygga VÅRT hus på VÅR plats!


Kompromissen blev följande, Vi drog ner en hel del på huset storlek, tänk på att man räknar med runt 25-30 000kr/kvm drar du ex. bort 10 kvm är det 250 000kr mer eller mindre. Tog listtäckning dvs. papptak med inbyggda lister för snyggare uttryck istället för plåt, ladan blev i stående träpanel och 1 1/2 planshuset fick tegel på fram och baksida, träpanel på gavlarna. Vi bestämde även att istället för ett dyrt designkök skulle vi fixa/ köpa in något själva, golv i entré och de två badrummen skulle vi även också köpa in och ”bygga själva” ganska självklart när mannen är plattsättare och murare) Vi valde också att själva köpa in alla vitvaror till både kök, tvättstuga och badrum, allt detta sammantaget drog ner totalen rejält.


Byggföretag 3 var lokalt och jobbade redan i området och uppvaktade oss väldigt intensivt för att få ännu en nybyggare till sitt ”stall” och erbjud helentreprenad förutom våra egna insatser i kök och badrum.

Efter att ha pressat dem, jämfört och räknat så erbjöd till sist Byggföretag nr.3 sina tjänster avsevärt lägre än de andra, ett lokalt företag som redan jobbade i området. De erbjud helentreprenad förutom våra egna insatser i kök och badrum. Drömmen om huset blev nu verklig, den 22 Januari 2021 nästan exakt ett år efter att vi köpt tomten fick vi en offert som kändes som en julklapp, vi hade råd att bygga vår dröm och det kändes inte som en kompromiss utan snarare som en investering att ta den tiden, göra det jobbet för att sedan prioriterad vad som var viktigast för oss. Det gör att det känna rätt både i magen, i huvudet och i själen.


Färdiga byggritningen som tillslut fick bygglov!


Men hur gick det sen…?

Stay tuned för fortsättning.. i skrivandets stund är husest ännu inte klart! Men det börjar arta sig och hjälp så fint det blir.. ;)


I nästa inslag kommer fler tips på hur man kan få till en snygg design som inte behöver kosta skjortan! Färg och materialval, bilder ifrån bygget och mycket, mycket mer…

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page