... ...
top of page

Att rita och bygga sitt egna hus: från idé till verklighet – Del 1


Del 1: Resans början…

Rita och bygga sitt eget hus inspiration

Det kanske inte hör till vanligheterna att få rita och bygga sitt egna hus, att faktiskt våga göra den resan, våga det steget och ha det modet att stå upp och tro på sin egna förmåga och sina egna idéer om det ”perfekta” hemmet. Det är ett av de största och viktigaste projekten man kan få göra i sitt liv för det handlar om att skapa ett hem ett hus en plats en vardag ett liv!!, (lite hybris här;). Om det så är till dig själv, till dig och din familj eller om du gör det helt åt någon annan så är det ett livsavgörande uppdrag inte helt utan risker och missöden och trots denna tyngd och detta ansvar så finns det faktiskt de som gör det!


Jag tänker då främst inte i detta läget på arkitekterna, det dom skapar är ju just hem, platser, miljöer för människor men där är man ju mer självklar i sin roll. Man är utbildad, tränad och såklart inriktad på att göra detta. Nej jag tänker och pratar om en lekman, en helt ”vanlig människa” eller en helt vanlig ”Inredare”. ;) Vi som trots brist på riktig arkitektutbildning drömmer om att ta sig an detta mastodont uppdrag, detta ibland oövervinnerliga projekt som om du inte ser upp kan ”äta upp dig” och suga musten ur dig, som ibland får dig att inse att det här är på allvar, det här innebär många iblandade, många som vill ha svar och mycket pengar!


Är det då möjligt om man inte är en professionell arkitekt? Jo men visst är det möjligt! Jag och flera med mig är levande bevis för att det just är det, även om det är inte i mål än, men jag är nästan där alla fall och nu tänkte jag ta med er på min/vår resa från idé till verklighet. Jag vill inspirera och gjuta mod i er därute som går i liknande tankar och för er som inte alls tänker bygga hus eller göra liknande projekt så kanske det ändå kan vara intressant att höra hur det kan gå till, vägen dit och vad som krävs för att nå hela vägen fram. Så häng gärna med vidare, följa utveckling från idé till verklighet.


Jag vill inspirera och gjuta mod i er därute som går i liknande tankar!

Nu är denna lilla serie (som det troligen kommer att bli då huset inte är klart i skrivandet stund) tänkt att handla om att rita och bygga sitt egna hus, inte tänkt att avskräcka någon eller användas som ett slags forum för allmän klagan även om det kommer handla om det svåra och tuffa på vägen. Nej denna lilla serie ”att rita och bygga sitt egna hus från idé till verklighet” är tänkt att inspirera och entusiasmera, den ska tala om varför, hur, med vad, hur det går till, den ska handla om saker som man ska tänka på, saker man inte ska tänka så mycket på, saker som kan uppstå på vägen men framförallt om känslan, upplevelsen och resan dit fram till målet till drömmen om huset, husdrömmen! :)


Rita och bygga sitt eget hus inspiration

Men vi backar i historien och tar det ifrån början…”Det var en gång en inredningstokig person som mest av allt i världen önskade sig ett eget hus och inget vilket hus som helst utan ett hus som hon själv hade ritat och skapat där hon och hennes familj kunde leva lyckligt i alla sina dagar". Känner ni igen er? Visst finns den där känslan där för alla er som är just inredningsnördar som vill använda sin kreativitet fullt ut både för andra men såklart i grunden för en själv. Drömmen om huset, det man själv får bestämma, det man får fantisera om och skapa för sig själv jag menar är det ens möjligt?


Rita och bygga sitt eget hus inspiration

För vår del började resan just med en resa, vi åkte och hälsade på vår son som studerar på Nya Zeeland, hyrde ett nybyggt hus via Airbnb på en höjd med utsikt över havet, värsta drömhuset faktiskt och min dröm har nästan alltid varit att på något sätt bo nära havet men var och på vilket sätt kändes oklart och mer som en utopi men där och då fick vi plötsligt tydlig för oss hur vi vill bo! Ni vet sånt man läser och nästan inte kan tro på, typ ”vi gick förbi vår drömhus och där stod en till salu skylt” – vi bara visste att det var rätt.Vi vill bo som i Wellington på en höjd med mycket grönska och med havet som fond. Storslaget och överdrivet absolut men omöjligt – absolut inte! Nu är vi inga höginkomsttagare utan egenföretagare som är nöjda med att det går runt och kanske inbringar någon liten vinst men denna drömmen skulle vi bara förverkliga på något sätt. Ska lägga till att jag också tror mycket på att tänka och visualisera sin framtid, tänka positivt, jobba i den riktningen och tro på sin dröm och idé och framförallt aldrig ge upp!


Fulla av inspiration åkte vi hem till Sverige och redan den första veckan hemma kontaktade vi en mäklare som fanns i det område vi tidigare sökt i men då utan resultat. Med en orubblig känsla som satt ifrån vår Nya Zeeland vistelse var andan positiv och förväntningarna höga och galet nog svarar mäklaren - jo det finns en fribyggartomt högt upp på åsen med utsikt över havet, problemet var bara att den redan var såld eller i alla fall så gott som! Tomten hade utan att ligga ute till försäljning lockat många intressenter och precis så ville säljaren att det skulle vara, man skulle som köpare åka runt i området blir förälskad och söka efter en tomt!Utan tvekan packade vi bilen full med barn, hund och picknick-korg och drog dit en kall, blåsig och regnig februari eftermiddag absolut sämsta förutsättningarna för att ”sälja in sig som tomt”. När vi kom fram såg vi inte ens havet pga dimma men vi föll direkt, föll för platsen, för den vackra gamla stengärdsgårdsmuren som ingick i tomten, föll för lugnet och tystheten som råder ”där uppe” platsen kändes vår och älskar man ett läge i dess absolut sämsta ”skick” så ska man inte tveka eller fundera. Svaret vi fick ifrån mäklaren var, - är ni intresserade på riktigt så kan ni ha en chans för ägaren släpper tomten till den som först betalar! Hem och konferera, planera och räkna, kontakta banken osv. och bara några dagar senare kunde vi knipa tomten ifrån de andra genom att slå slag i saken och betala. Känslan var magisk nu börjar vår nya resa på en ny plats med ett nytt mål i sikte och huset som ska byggas ska vara vårt eget, nu börjar drömmen om få rita och bygga sitt egna hus!Såhär i efterhand kan vi ärligt säga att hade vi inte varit kvar i den där känslan ifrån resan, känslan att vi var ”världsresande utan begränsningar som minsann kunde bo lika fint i Sverige höga” så hade vi nog inte slagit till så fort, då hade säkert tvivel och oro, fundering och spekulerande hunnit ikapp oss, så mitt tips här är - handla snabbt och när det känns rätt tänk inte efter bara gör det!


Så åter igen är det då möjligt om man inte är en professionell arkitekt? Jo det är det och på vilket sätt tänker jag upplyser er om i denna blogg-serie. Här kommer det att handla om hur och var man börjar, var man hämtar sin inspiration, hur enkla skisser kan bli till rätt underlag, hur man får mod när byggare och hantverkare kanske ifrågasätter, vad man lär sig på vägen och vad händer när det inte alltid går den väg man har tänkt!


Jag tänker tipsa som läckra designidéer om att våga lite utanför ramarna och att satsa på de rätta detaljerna, ge råd om var du ska se till att lägga “dina pengar på” och var du kan “snåla och hålla igen”allt är såklart skrivit utifrån min syn och min väg men jag lovar det kommer alltid något som kan förvåna och förhoppnings inspirera. Så stay tuned och häng med i denna serie och som sagt jag är inte helt i mål än så jag är själv spänd på vad som komma skall! :)


/ Pernilla, lärare på Inredningskurser.se


Missa inte Del 2 av serien skriv upp dig på vårt nyhetsbrev och var först med att läsa fortsättningen om resan mot att bygga sitt egna drömhus!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page