... ...
top of page

Är jobbet som Inredare något för dig?

Är du en blivande Inredare? Är jobbet som Inredare något för dig? Hur vet man det? I det här inlägget diskuterar vi vad som krävs för att jobba som inredare samt hur det kan se ut i arbetslivet som inredare. Sammanfattningsvis: ett inlägg för dig som drömmer om att bli inredare!


Hur vet jag om inredaryrket är för mig?

Hur vet man om man passar för ett visst yrke, är rätt person för jobbet, om man har det? Dessa frågeställning ställer många av oss inför yrkesval i livet men kanske ännu mer när det gäller något så personligt som tycke, smak och inredning. Jobbet som inredare kanske inte är det första du tänker på att kasta dig in i direkt efter gymnasiet eller så är det precis vad du gör, för du har känt det länge och nu är det dags! Underbart – good for you! Men du som kanske har jobbat några år i liknande bransch? Eller i en helt annan yrkeskategori, eller bara älskar inredning och funderar på om detta är något att satsa på och om det ens är möjligt?


Många har inredning som sitt stora intresse. Kanske är du en av dem som inte kunnat låta bli att ständigt göra om hemma, se möjligheter i andras hem eller olika miljöer. Du bläddrar i otaliga magasin och tittar mer på inredningen i en serie än själva handlingen! Du blir den som får frågan; kan inte du hjälpa oss, du som är så bra på att få till det, du som verkar ha lätt för det, kan jag få be dig om lite råd och tips! Eller; vi håller på att renovera hemma eller sälja vår lägenhet, det hade varit super om du kunde se över och styla inför försäljning. Känner du igen dig?


Kanske har du varit intresserad i "det tysta", inte basunerat ut det till allt och alla eller tydligt visat ditt brinnande intresse som ändå ständigt funnits där. Oavsett så vill vi svara på frågan vi ställde i början: Är jobbet som Inredare något för dig? Hur vet man det, hur vet jag om jag har det för att bli inredare? Hur vet jag om jag kan skapa?


Jobba som inredare och bli inredare

Från ett inredningsintresse till karriär som Inredare

Ingen har facit och ingen kan lämna garanti på att det du väljer är helt rätt för just dig. Men vi tror att när det gäller just kreativa yrken så är man troligen väldigt öppen för att lära sig ännu mer om skapande, färgsättning, rumsuppfattning och om du tänker efter och känner in så är inredning och att få jobba som Inredare inget man helt plötsligt kommer på bara så där! Det är något som funnits med dig i livet kanske inte hela livet. Då pratar vi inte om själva titeln Inredare eller jobbet i sig utan känslan för inredning, intresset för inredning och lusten kreativiteten att just få jobba med INREDNING på något sätt.

Om man sedan väljer att jobba med Inredning eller vill studera det för att kunna mer om ämnet så är det viktigt att våga ta det vidare, förverkliga det du länge drömt om. Många utbildar sig och fördjupar sig i ämnet för att det är intressant, komplext och omfattande för att sedan kunna ta det vidare i sitt hem till sina närmsta, ha känslan av att äga kunskapen, veta mer om hur inredning fungerar och varför. Andra vill studera för att kunna jobba med det professionellt, kunna ta uppdrag hjälpa andra, skapa miljöer, veta varför just den kulören funkar med den färgtonen, varför vissa rum kan upplevs stora fast de är ganska små, varför vi känner lugn och harmoni i vissa miljöer men blir störda i andra! Oavsett din tanke och mål så är det alltid rätt att välja kunskap och få veta mer om hur saker fungerar och vad som är god Inredning.


Jobba som inredare och bli inredare

Vad är det som krävs för att man faktiskt ska kunna gå vidare med sitt intresse och bli inredare? Ta det från hobbynivå där man fixar lite hemma och hjälper kompisar till att börja jobba med det. Att ta betalt som egen företagare eller få betalt för det som anställd och framförallt se på dig själv som en professionell Inredare? Smaka lite på det ordet inredare och tänk att du svara på frågan: Och vad jobbar du med då? Pausa, låt det sjunka in och du sedan svarar: Jag jobbar som inredare. Hur känns det? Visst pirrar det lite i magen?

Vad behöver jag kunna för att söka jobb som Inredare?

Så vad bör man ha med sig i bagaget som Inredare, vad behöver man kunna för att söka jobb, starta eget och faktiskt titulera sig Inredare? Idag finns det egentligen inget som säger att man måste ha en given utbildning bakom sig för att kunna titulera sig Inredare, många jobbar sig upp och går den hårda och ibland tuffa vägen och klarar sig med rå talang och ren vilja. Men de som faktiskt väljer att gå en utbildning kan sedan med all rätt kalla sig certifierad eller Kvalificerad Inredare och bära titeln med stolthet. Utbildningen ger dig också svar på hur och varför dina idéer om inredning är på ett visst sätt, en kunskap väl värd att bära med sig. Det handlar inte bara om titeln det handlar om att veta tyngden bakom orden. Det bästa är såklart att både ha erfarenheten och utbildningen – men du måste ju börja någonstans och uppdragen kommer efterhand att ge dig erfarenhet, kunskap och tyngd.


Vikten av att gå en utbildning inom inredning

För att ge mer tyngd till din valda karriär är det viktig med en gedigen och seriös utbildning. När du går en utbildning lär du dig hur du sätter ihop ett snyggt underlag, om ljussättning, hur vi påverkas av ljuset, hur man sätter samman färger och vad som gör att vissa nyanser, kulörer harmonierar i ett rum – och mycket mer! Allt detta är såklart oerhört viktiga beståndsdelar att ha med sig och bygga upp sina projekt kring, men för att övertyg och för att kunna få andra att se det du ser som Inredare behöver du kunna lita på din kunskap, din kreativa förmåga och kunna föra det vidare. Det gäller både om du jobbar som egen företagare men även om om du jobbar åt ett företag där du tar fram och ger förslag på inredningen internt. Att kunna sälja är nyckeln, att visa att man älskar sin idé, sitt förslag sitt jobb kan vara den stora skillnaden på om du kommer att lyckas eller inte!


Jobba som inredare och bli inredare

Vem passar som Inredare?

Vad är det då som gör att man passar som Inredare, kan vi ens uttala oss så, kan vi ens säga att ”vissa passar för det ena eller det andra”? Nej, det kan vi kanske inte, men för att jobba med gestaltning, formgivning, styling och kunna se det andra inte ser så tror vi att man som person oftast är en kreativ själ, omedvetet ser förbi en dålig miljö och kan se hur något mindre bra kan bli fantastiskt bara genom att förändra placering, möbler etc. Vi kan även sträcka oss så långt att vi säger du bör gilla att sälja, att ha med människor att göra för det är ett jobb där man för att lyckas, behöver uppskatta samarbeten, lyhördhet och framförallt ödmjukhet för olikheter hos människor.Att sälja in en idé som ännu inte finns

Som Inredare säljer du något som kan vara något av det svåraste; du säljer något som ännu inte finns, som ännu inte syns. Absolut, du kan ha ritat upp det så tydligt det bara går i 3D och gjort avancerade och supersnygga moodboards, conceptboards men kunden/ uppdragsgivaren MÅSTE köpa något de ännu inte sett, det måste gå med på att projekt ej ännu genomfört och framförallt: de måste lita på att du är rätt person för jobbet. Detta gäller för de flesta kreativa yrken där man säljer in en idé som inte går att ta på men här avgörs ett projekt mycket på förtroende. Att du som Inredare kan det du faktiskt ger dig ut för att kunna. Du bygger trygghet och du säljer nyttan. Låter ganska långt ifrån snygga boards och tjusig inredning men om man skalar av det och inser vad det handlar om så är all försäljning gemensam. Det handlar om att kunna kommunicera ut ditt budskap, din trovärdighet och dig själv!


När du säljer in ett inredningsförslag kan du aldrig använda orden ”för att det blir snyggare så” du måste sälja in helheten, funktionen, visionen, målet och nyttan varför ska man ändra, varför ska det uppdateras och varför på just ditt sätt. När man sedan når fram, får med sig kunden och till slut hamnar där att projektet genomförs och du står med ett färdigt resultat så är allt mödan värt. Få saker ger en sådan tillfredsställelse som att hjälpa en annan människa till en bättre miljö, bättre liv!


Men viktigt att säga är att det händer inte alltid och vägen dit är sällan spikrak. Vissa uppdrag blir aldrig helt klara för kunden kan inte bestämma sig, vissa uppdrag blir aldrig av på grund av olika anledningar. Det är som i alla delar av livet, upp och ner men ge inte upp, fortsätt kämpa och drömma om att jobba som Inredare för det är ett av de mest spännande, utmanande kreativa och givande yrken man kan jobba med. Om du lyckas kan du ha en kund, som ger en ny kund, som ger en ny kund som gör att du vågar ta en ännu större kund som ger – och så vidare!


Vad kan det innebära att jobba som Inredare:


  1. Du får träffa nya härliga, spännande, krävande och inspirerande människor!

  2. Du bör läsa inredningstidningar, hålla koll på trender, gå på mässor, träffa leverantörer.

  3. Få möjligheten att inreda allt från en hall, butik till hela företagskomplex.

  4. Styla till försäljning, styla om ett hem, styla till ett magasin, till ett event, få skapa skapa och skapa!

  5. Tänk på att våga misslyckas, för det enda misslyckande vi kan göra är att aldrig har försökt!


Funderar du på att ta steget att utbilda dig till inredare? Gör vår kursguide för att få personlig rådgivning kring vilken inredningsutbildning som passar dig!


Känner du dig redo att ta steget ut i den fantastiska inredningsbranschen? Läs mer om våra yrkesutbildningar till Inredare här.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page