... ...
top of page

Annica jobbar som inredare och driver inredningsbutiken DesignA

Drömmer du också ibland om hur det skulle vara att driva din egna, mysiga inredningsbutik? Kanske funderar du också på hur du skulle kunna få den drömmen att gå i verklighet? Vi har pratat med vår före detta elev Annica som driver inredningsbutiken DesignA om hennes resa och hur hon kombinerar butiken med sina tjänster som inredare.Hej Annica, vad härligt att vi fått tid för en pratstund med dig! Till att börja med, skulle du vilja berätta lite om vem du är, vad du gör och vart du bor?


Jag är 43 år och bor i en 30-tals villa i Ängelholm med min man och mina två barn, 7 och 12 år gamla.


Min stora passion, som jag även delar med min man, är återbruk och att renovera och fixa hemma. Jag älskar att göra förändringar i takt med att smak och behov ändras. Det kan vara allt ifrån att inreda vinden för tonåringen, till att tapetsera eller måla om sovrummet eller slipa brädgolven i huset. Jag älskar projekt, framförallt sådana som jag kan se slutet på och sådana som vi kan ro i hamn själva utan att blanda in hantverkare.


Utöver det så är jag en social person som gillar människor, att lära mig nya saker, gå på loppisar och att umgås med familj och vänner såklart!


Sedan sommaren 2021 så driver jag på heltid mitt eget inredningsföretag!


Jag älskar projekt, framförallt sådana som jag kan se slutet på och sådana som vi kan ro i hamn själva utan att blanda in hantverkare.


Du blev ju klar med dina studier till Certifierad Inredare och Homestagingkonsult hos oss 2021. Hur kommer det sig att du valde att börja läsa hos oss på Inredningskurser? Vill du dela med dig lite av hur din resa såg ut?


Oj jag kommer knappt ihåg hur resan började, det var längesen nu. Jo, inredning har alltid varit mitt stora intresse och då jag redan var utbildad inom färglära och jobbat både i färgbutik och med att designa badrum i många år så kände jag att för att jag skulle få en komplett bas att stå på och kunna ta klivet att starta eget så var det en utbildning inom inredning som fattades.


Jag hade länge letat utbildningar men eftersom jag har hus o familj har det aldrig varit aktuellt att flytta för att plugga. Men så sprang jag på Inredningskurser på Formex och på den vägen är det. Eftersom jag arbetade 75% vid det tillfället och nästan varje helg så föll valet på den då längsta kursen till Certifierad Inredare och Homestagingkonsult helt på distans.Redan under studierna hade du startat upp en inredningsbutik – vill du berätta lite mer om den och hur det är att driva butik? Hur började den resan?


Sommaren 2018 blev en liten butikslokal i närheten av där vi bor ledig och då jag länge drömt om att starta eget och samtidigt behövde någonstans att sitta och plugga och kunna göra mina inlämningsuppgifter (jag hade svårt att sitta hemma då jag ofta pluggade när hela resten av familjen oxå var hemma) så bestämde jag och mannen att jag skulle starta upp en liten inredningsbutik och kombinerad inredningsstudio för att känna på eget företagande och samtidigt få lite utrymme att läsa ostört… Tanken var ju sedan att vidareutveckla företaget när jag läst klart mina studier. Så i december 2018 öppnade DesignA butik och inredningsstudio!


Vid den tiden jobbade jag fortfarande 75%, hade butiken öppen två dagar i veckan och pluggade så fort det fanns tid. Det var roligt men krävande! Efter något år gick jag ner lite i arbetstid men tillslut valde jag att ta 100% tjänstledigt och läsa klart utbildningen! Det var det bästa jag gjort! Då kunde jag plugga 4 dagar i veckan och fortfarande ha butiken igång vid sidan om. Sommaren 2021 var jag klar! Vilken känsla!!Vad kul att du lyckats kombinera inredningsbutiken och att erbjuda inredningstjänster! Har du börjat komma igång med inredningstjänsterna eller hur ser upplägget med dessa ut? Vad kan man få hjälp med hos dig/er?


Till en början var butiken just bara en inredningsbutik som erbjöd en blandning av gammalt och nytt, egendesignat och omgjort och lite blommor (jag är förresten utbildad florist också 😊) När jag var klar med studierna så insåg jag att det var nu eller aldrig så jag slutade på mitt fasta arbete och bestämde mig för att satsa 100% på företaget! För att kunna utveckla verksamheten så krävdes det en större lokal och efter lite förhandling med hyresvärden kom vi överens om att bygga ut butiken.

I februari i år nyöppnade vi i dubbelt så stor lokal och nu även med ett utbud av inrednings- och färgsättningstjänster och färg och tapeter!


Det är såklart en stor utmaning att driva eget med allt vad det innebär. Till en början så gör man ju allt själv, bokföring, marknadsföring, inköp, sociala medier, uppackning, skyltning, hemsida osv.. men det gör ju oxå att man har full koll på allt som händer i företaget och det är ju så kul.När jag var klar med studierna så insåg jag att det var nu eller aldrig så jag slutade på mitt fasta arbete och bestämde mig för att satsa 100% på företaget!

Butiken ligger på en gård en bit utanför city. Det har såklart varit en utmaning att få folk att hitta dit men jag gillar när kunderna som kommer har gjort ett aktivt val att komma till just mig! Fler och fler hittar hit och även om vi bara varit igång med det nya konceptet i några månader så börjar även inredningstjänsterna komma igång så smått.


Jag erbjuder alla former av inredningstjänster. Allt från enstaka konsultationer på ett par timmar till hela inredningsprojekt. Jag kan även erbjuda enklare styling men har valt att fokusera främst på inrednings- och färgsättningstjänster. Jag riktar mig framförallt till privatpersoner och mindre företag.Upplägget ser ut som så att jag börjar med att boka in en konsultation hemma hos kunden för att få en bättre bild av vad hen kan behöva hjälp med. Ibland vet inte kunden det själv förrän vi börjar prata… Efter det första mötet brukar jag ha fått så mycket information att jag kan föreslå ett bra sätt att gå vidare på. Det kan vara så att kunden behöver hjälp med enbart färgsättning eller att hitta en stil som passar. Det kan också vara så att hen vill ha ett färdigt inredningsförslag med olika design boards, planritningar, belysningsplaner och produktlistor.

Varje kundmöte är unikt och varje lösning blir därför också unik.

Din inredningsbutik ligger utanför Ängelholm. Hur har du upplevt att det varit att hitta kunder, både till butiken men också till inredningstjänsterna? Finns det några fördelar / nackdelar med att driva företag i en lite mindre stad?


Jo det har som sagt varit en utmaning att få folk att hitta till butiken. Fördelen med att smyga igång ett företag vid sidan av en anställning är ju att det kan få ta sin tid och växa organiskt.


Ängelholm är ju inte så stort och det kan ju vara både en fördel och en nackdel. Jag tycker att det har varit mest en fördel hittills då många hittar till min butik för att de fått höra om den av någon annan.. och det beror nog mycket på att staden inte är så stor…När det kommer till inredningstjänsterna så tror jag däremot att det är lättare i en större stad där kundunderlaget är större och intresset för det här med inredningshjälp nog kommit lite längre.


Att starta och driva företag är någonting vi ofta får frågor om. Vad skulle du säga är dina bästa tips för den som vill göra samma resa?


Mina tips till dig som funderar på att starta eget är nog att försöka starta i liten skala vid sidan av en anställning för att känna efter om det är något för dig och för att känna en ekonomisk trygghet i uppstarten.


När du sedan känner att det är det här du vill då kan jag bara ge rådet KÖR! Man måste satsa 100% för att ge ett nytt företag bästa möjliga förutsättningar att utvecklas! Har du möjlighet rent ekonomiskt så ta hjälp utifrån med det du inte själv kan eller vill göra. Såsom bokföring, marknadsföring eller kanske en hemsida.Man måste satsa 100% för att ge ett nytt företag bästa möjliga förutsättningar att utvecklas!

Jag vet att det är många elever hos oss som längtar och drömmer om att bli klar och komma ut i arbetslivet. Har du några tips till den som pluggar hos oss just nu? Kanske något du lärt dig på vägen eller tips för att klara av ett klurigt moment?


För dig som läser en utbildning just nu vill jag säga: Stressa inte, jämför dig inte med andra, men ta så mycket hjälp du kan av andra som läser eller har läst samma utbildning! Även om du läser på distans, starta studiegrupper, Facebook-grupper eller vad som. Bestäm träff med någon som bor i närheten. Utbyt erfarenheter och hjälp varandra framåt!


Jag har haft kontakt med ett par elever nu efter att jag läst klart och försökt dela med mig av mina erfarenheter! Det hade jag önskat när jag läste.


När en uppgift känns motig – bara gör den! Även uppdrag i arbetslivet kan vara motiga men de måste ju ändå göras!Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Min dagliga inspiration…hmmm, Jag älskar ju återbruk, så allt som har med det att göra inspirerar mig. Jag gillar att trilla över nya, udda konton på Instagram så jag har nog inte så många konkreta tips där. Poddar skulle jag själv vilja hitta fler av. Någon som kan tipsa mig kanske? 😊


Stort tack till Annica för att du tog dig tid att prata med oss!

Vill du följa Annica och se mer av hennes inredningsbutik hittar du henne på följande kanaler:


Instagram: @designannica

Facebook: Design-A

0 kommentarer

Comments


bottom of page