... ...
top of page

Allt om färg – hur får jag till färgsättningen hemma?

Brukar ni också hälla i så mycket mjölk i kaffet så att den får den där perfekta nyansen? Jag vet exakt vilken nyans som blir godast - därför vill jag helst hälla i mjölken själv - annars är det lätt att jag blir världens jobbigaste kund i caféet ;) - liiiiite till, liiite lite till - nej kan jag få lite mer kaffe…app app stopp så där - det blir perfekt! Den perfekta caffelatte färgen, har man valt den för att just den mängden kaffe och mjölk smakade bäst?



Från caffelatte till greige


Ett tag var det bara caffelatte överallt sen blev det grått och för att få båda blev det greige - vad är det med den här greige färgen? Den är lika vacker att uttala som att titta på - man blir liksom hypnotiserad och vill bara ha mer. Kanske är det för att den passar så fint ihop med andra färger - att den varken är för kall eller för varm. Men vilken är då den perfekta greigefärgen?



Hitta den perfekta nyansen av greige


Det finns en uppsjö av greigefärger och det kan vara svårt att välja när man står i färghandeln. Det du behöver tänka på är att ljuset inte är samma i butiken som hemma hos dig och att golv, tak och befintliga möbler också påverkar färgen. Därför är det bra att inte stressa utan köpa provburkar med olika nyanser och sedan provmåla hemma och gärna på alla väggar för att se hur de upplevs beroende på hur ljuset faller in i rummet. Kan man NCS systemet kan man sen enkelt se vad man behöver ändra på i färgen för att få till den där perfekta nyansen för just ditt rum.


I våra utbildningar lär vi ut NCS-systemet och hur man kan jobba med det - det är en ny värld som öppnar sig när man förstår det här systemet och används därför av inredare, arkitekter och många fler. Det blir så mycket enklare att välja men framförallt kombinera färg.



Konsten att kombinera färger


Oftast är det just att kombinera färgerna som många tycker är svårt, det finns ju så många nyanser - en blå färg kan ju både dra åt rött eller grönt och hur blir det om jag väljer en gul färg med mycket rött i till en blå soffa med lite rött i. Nu kanske ni tänker på skarp blå och gul färg men häll i mycket vitt i den blå färgen så att den blir lite ”pastellig” så tänker vi på samma färg.


Låt dig inspireras av färgkombinationer du ser i naturen, det finns fantastiskt fina färgkombinationer som både känns harmoniska och välbalanserade, eller som mig när jag satt och åt godis en kväll och tittade ner i skålen och blev förälskad <3.


Jag vet inte om det var för att jag nästan hade ätit upp allt godis och hade fått en kick av allt socker eller om det väckte något nostalgiskt i mig när jag såg just den här färgkombinationen. Dessa små pastiller som blivit kvar längst ner i skålen gav mig genast massor av kreativa tankar om färgerna i hemmet.


Bild på min egen godisskål :)


Hitta inspiration och tillåt dig att "se"


Man kan få inspiration av ALLT bara man tillåter sig att ”se” - lite mindfulness för att faktiskt börja se färgkombinationer kanske?


Låt oss göra en övning: Oavsett var ni befinner er nu och läser detta blogginlägg, så kan ni göra den. Det är en mindfulness övning man måste lära sig för att faktiskt ”börja se” den inspirationen vi har runt omkring oss. Oavsett var ni befinner er, stanna upp och börja titta er omkring och låt ögonen bestämma vad du vill fokusera på - är det en trädstam, trottoarsten, tyget på en sittplats på bussen, maten du äter…ja ni ser det finns ju massor!


Fokusera nu och se vilka färger som finns där och hur de samspelar - är det någon färg som sticker ut eller går allt i samma nyans - hur känns det när du tittar på det?



Okej, ni kan komma tillbaka nu och fortsätta läsa :). Det är som om man öppnar ögonen på nytt när man faktiskt tar sig tid att bara vara i nuet. När du gjort övningen kan du också ta en bild på det du fokuserade på, börja samla inspirationsbilder och kanske skriva en kort text om vad du kände och vad du tycker om färgkombinationen. Skapa gärna en mapp med dina inspirationsbilder.



Färgkombinationer som väcker känslor


Jag är nog inte ensam om att känna att olika färgkombinationer väcker olika känslor i oss. Har ni kanske en särskild färgkombination som väcker extra mycket känslor? Det kan vara färgerna på en kofta som någon som betyder mycket för dig har haft på sig. Eller så kan det vara mixen av blåbärssoppa och mjölk som skapar den perfekta lila färgen som gör att man tänker på när man satt i trädgården som 8-åring och fick skrattattacker och fnittrade så man fick ont i magen med kusinerna och det sprutade blåbärsmix på de vita shortsen.


Oavsett vilka färgtrender som cirkulerar så är just dessa färger som väcker känslor någonting man kan plocka in i sitt hem för att skapa samma känsla. Det är minnen som gör dig glad. Man behöver kanske inte inreda hela sitt hem i dessa färger utan kan kombinera kuddarna i soffan med dessa färger eller bara skapa ett stilleben i just dessa färger.



Hur många vita färger finns det egentligen?


Nu när jag tänker efter så har jag alltid med mjölk när jag beskriver färg :). Vanlig mjölk är ju vit men alla dessa varianter av havre-soja-kokosnöt mjölk, vad har de för färg - inte vit i varje fall, eller? Det där med vitt kan man ju bli tokig på. Hur många vita färger finns det egentligen och vilken är den allra vitaste färgen? Går man till en färghandel och säger jag vill ha vit färg, kanske de ger dig en vit färg med lite gult i, eller lite svärta i men om jag bara vill ha vit färg UTAN inblandning av någon annan färg, blir det diskussion kan jag lova ;).


Enligt NCS färgsystem är den vitaste färgen 0300-N vilket är en vit färg med pyttelite svärta i. Varför svärta? Jo, för att det rent tekniskt inte går att framställa en ännu vitare färg än just 0300-N. Bokstaven N betyder att den är neutral och alltså inte har någon kulör i den specifika färgen.



7 TIPS NÄR DU SKA VÄLJA FÄRG


  1. Tänk på vilka färger du tycker om och inte tycker om, reflektera varför - är ni fler i familjen är det perfekt att diskutera detta tillsammans.

  2. Kika i din mapp med inspirationsbilder - välj ut en och se vilka olika nyanser som finns i bilden, kan du använda dessa färger och ha olika mycket av varje färg för att skapa en vacker färgkombination för hela rummet?

  3. Tänk på vilka färger som redan finns i rummet så som väggar, tak och golvlister etc. Passar de ihop med de färger som du valt ut att använda i rummet?

  4. Provmåla alltid! Köp flera olika nyanser av den färg du gillar och provmåla alla - även om du inte tycker att det är så stor skillnad på de små färgproverna kan det bli stor skillnad när färgen väl kommer upp på väggen.

  5. ”Våga ha färg” - Nej, våga ha det DU tycker om oavsett om det är olika färger, mönster eller bara neutrala och enfärgade färger - det är ditt hem och det viktigaste är att du ska trivas där.

  6. Tänk på färgsättningen i hela bostaden - så att det blir harmoniska övergångar mellan rummen.

  7. Om du valt fel färg och det inte blev som du tänkt dig - måla om, det är värt både tiden och pengarna att måla om istället för att vantrivas i rummet.


Tycker du att det är intressant med färg och vill lära dig mer har vi utbildningar i olika nivåer, både yrkesutbildningar för att jobba som inredare men också mindre hobbykurser :).


Okej, sista tipset sen får ni scrolla vidare ;)


Nu när snart hösten är här blir naturens färger fantastiskt vackra - ta en runda i en park eller skog och fokusera på detaljerna så som till exempel ett blad - bark - mossa och se alla färger och nyanser som finns på den lilla ytan - det är magiskt!








0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Komentarze


bottom of page