... ...
top of page

Elevreportage: Vilma fick jobb som inredare & stylist på INSBO under studierna

Hur går man tillväga för att kickstarta sin karriär som inredare redan under studierna? Möt Vilma som läser till Certifierad Inredare & Inredningsstylist hos oss på Inredningskurser.se och jobbar som inredare och stylist parallellt med studierna. Inspireras av hennes resa, bästa tips för att hitta praktik och jobb under utbildningen och såklart – en dag på jobbet som inredare och stylist!Hej Vilma, vad kul att vi fick tid till en pratstund med dig! Vi är ju nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Hej, så kul att få vara med här! Jag heter Vilma Lindström och är 23 år. Jag har alltid varit intresserad av inredning, design och formgivning. Jag började tidigt att arbeta på en inredningsbutik och för ett år sedan fick jag jobb på INSBO. Vi stylar bostäder inför försäljning, gör inredningsuppdrag och går på inredningskonsultationer. Vi har även precis öppnat en lagerbutik, vilket känns jättekul.

Jag spenderar mycket av min tid till att skapa/tillverka egna möbler, gå på loppisar och umgås med familj & vänner. På min fritid tycker jag om att resa, se nya platser, åka skidor och hänga på vårt landställe.

Jag bor i Fålhagen i Uppsala tillsammans med min sambo. Han är snickare så det är en perfekt kombo, när jag får en idé är det bara för honom att sätta igång och snickra haha ;)


Hemma hos mig och mina egenskapade inredningar/möbler. Vi bor i en 30-tals lägenhet med trägolv och högt i tak. Soffbordet har jag skapat och gjort underredet själv.


Du läser just nu till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) hos oss. hur upplever du studierna och har du haft användning av utbildningen än?


Studierna är inspirerande och utvecklande, faktiskt över mina förväntningar. I mitt jobb som inredare/stylist har jag haft användning av den. Särskilt av att rita, skapa och läsa av planritningar. Detta underlättar i mitt jobb på INSBO, då ibland när vi stylar nyproducerade lägenheter är planritning det ända vi har att gå på vid packning av stylingen.


Just nu krigar jag på med SketchUp, vilket är en rolig utmaning. Ser fram emot att använda programmet till våra inredningsuppdrag längre fram. SketchUp var en av de avgörande faktorerna som gjorde att jag valde just Inredningskurser.se.


Uppgift i utbildningen: ett moodboard för att inreda ett poolhus


Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Tidigare i min arbetskarriär har jag jobbat som lärare. Dels tjänster som idrottslärare och träslöjdslärare till åk 4-7. Under min roll som träslöjdslärare väcktes ännu mer intresse för att skapa och bygga egna möbler. Jag insåg då att jag gärna skulle vilja jobba ännu mer kreativt. Under somrarna har jag under 4 år haft ansvar för en inredningsbutik i skärgården. Där jag stylade butiken, stod i kassan och skötte butikens Instagram. Trivdes bra och det är en rolig erfarenhet att ha med sig. Så tips om ni har vägarna förbi Öregrund, kika gärna in på Färdigshuset då.


På tal om egenskapade möbler! Även hyllorna i sten är två loppisfyndade skivor som jag köpt konsoler till. Stolen är renoverad och tapetserad av mig och min farmor.


Parallellt med studierna har du fått jobb som Inredare och Homestagingkonsult hos INSBO, kan du berätta lite mer om det och hur du hamnade där?


För mig har Instagram, inredning och foto alltid varit ett intresse. Tack vare bland annat min inrednings-Instagram (@Artby_v_) blev jag erbjuden jobbet på INSBO. Eftersom jag och min sambo flyttat runt i Sverige pga. jobb, så hade jag då när jag sökte jobbet bott i 3 olika lägenheter. Vilket gjorde att jag hade mycket olika bilder och inredningar.


Så jag skickade bilder på mina 3 olika lägenheter som jag inrett till INSBO. Dagen efter ringer chefen Sara mig när jag sitter på mitt kontor på skolan. Både hon och jag kände att det stämde och att kändes bra. Just då bodde vi i Norrland men bestämde att vi skulle ses när vi flyttade hem i Maj. Vi sågs över ett möte och det kändes lika bra då. Jag jobbade ju då på inredningsbutiken men kunde börja jobba 50% på INSBO. Senare mot sommaren blev jag erbjuden en tillsvidare tjänst på 75% då jag skulle börja plugga 25% hos er.

Ett roligt uppdrag i byggnaden RAW, där köparna själv väljer planritning och väggar.


Hur kan en typisk dag på jobbet hos INSBO se ut?


En vanlig arbetsdag hos oss på INSBO ser ofta väldigt olika ut. Vilket är en del av charmen i jobbet. Vi är ett jättebra team på 6 st stylister/inredare. Ena dagen kan jag ha 6 st inredningskonsultationer, vilket är ett inredningsmöte på ca 1 h hemma hos kund. Där vi går igenom steg för steg hur de ska styla och framhäva sin bostad på bästa möjliga sätt. Vi går rum för rum och på en väldigt detaljerad nivå. Där har vi även chansen att sälja in våra egna tjänster. Så som helstyling, delstyling och fotostyling. Låter de intresserade fotar vi bostaden och skapar en offert på vad stylingen och hyran av möbler skulle kosta. Bilderna använder vi sedan när vi är på vårt lager och packar inför stylingen. Vi är störst i Uppsala och har fördelen att ha en flyttfirma som hjälper oss köra och bära upp och ned stylingar. Det underlättar mycket för oss och våra kroppar.


En annan dag kan jag ha styling, då åker vi till adressen och möter vår flyttfirma som kommer med alla grejer och sedan börjar vi styla. Vi brukar ofta vara två personer på styling för att effektivisera och nå bäst resultat. Dagen efter styling brukar foto ligga, då är vi även med på det så allt blir som vi tänkt, i samråd med fotograf. I veckan har vi öppnat en lagerbutik, vilket känns jättekul. Så några timmar i veckan står jag även i den och möter trevliga kunder. Tanken är att folk ska kunna köpa allt till sin försäljning hos oss. Eller komma in för råd och tips till sin bostad om de kört fast. Likaså har vi hembakat fika så man kan komma och fika i en fin miljö strax utanför Uppsala. Andra uppgifter som ingår i jobbet är, att hämta/lämna nycklar hos mäklare, fixa på lagret/packa upp stylingar, packa styling, fota lägenheter inför packning, styla inför visning, koppla lampor/ bli ett med borren ;) Som sagt ett väldigt varierande jobb, men väldigt roligt.


Finns det något projekt du har gjort som du är lite extra nöjd med? Kan du berätta mer om det?


Det finns många roliga projekt/stylingar som jag tycker har varit extra roliga. Det roligaste att styla är sekelskifte som de flesta andra stylister också tycker haha! I reportaget kan ni se några av alla roliga objekt som jag gjort! Dessa stylingar har varit i sekelskifte hus och lägenheter.


En 30-tals dröm att styla, högt i tak, fiskbensparkett och takfönster.


Vi kan tänka oss att det är många som precis som du som vill samla på sig erfarenhet under tiden man studerar. Hur gick du tillväga? Några tips när man söker jobb när man är under utbildning?


Skapa en bred och proffsig portfolio med dina arbeten/projekt. Våga höra av dig till företag och visa att du är driven. Skriv till olika företag på deras sociala medier t.ex. på Instagram och hör runt. Du kanske inte får jobbet direkt men du visar intresse ifall de skulle vara i behov av personal / din kompetens längre fram. Välj din praktik med omsorg, gör ett bra jobb, visa engagemang och lär av varandra. Ofta är praktiken ett bra ställe för att få en fot in för kommande jobbmöjligheter längre fram.


Det kan såklart vara en utmaning att kombinera studier med jobb. Hur lägger du upp dina veckor med jobb och studier för att det ska gå ihop?


För att få en bra balans mellan jobb och studier har jag valt att jobba 75% på 3 dagar. Vilket betyder att jag jobbar 08:30-19:00 mån-ons, och pluggar tors-fre. Jag tycker det är bra att ha två heldagar där man kan lägga allt fokus på sina studier.


För mig är det roligt också att jag kan ta med mig det från studierna till jobbet, och tvärtom! Likaså för mig är det viktigt att byta miljö, sätt dig på ett café eller bibliotek. Börja med en promenad eller annan träning innan plugg för att få energi till att komma igång.


Ett roligt uppdrag där vi jobbade med mycket mörkt trä, vilket jag personligen tycker om.

Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?

  1. Skapa en bra portfolio, styla och inred ditt / andras hem och skapa olika miljöer.

  2. Ta kontakt med olika företag och visa intresse.

  3. Olika erfarenheter innan du kommer ut i inredningens värld är bra. T.ex. för min del har jag stor nytta av att ha flyttat runt och träffat många olika människor, när jag är på inrednings konsultationer för att känna av olika typer av människor.

  4. Gör sånt du tycker är roligt och brinner för då kommer du automatiskt att lyckas.

  5. Försök att inte tänka att jobbet är så långt bort, för "hips vips" så har du det där inredningsjobbet som du längtat till. Stressa inte heller, det ena leder alltid till det andra.

  6. Se utbildningen som en bra erfarenhet oavsett om man vill jobba med det eller ej så är det en rolig och bra investering för sig själv.

  7. Välj utbildningen med träffar för att inspireras, utvecklas och skapa kontakter med dem som du delar samma intresse som.


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration?


Min största inspirationskälla är mitt jobb, då jag får skapa speciella och unika miljöer och uppleva inspirerande hem dagligen. Ytligare inspiration får jag av att resa runt och uppleva olika typer av miljöer. Ett land som inspirerade mig mycket både interiört och exteriört är México. Speciellt Tulum. Likaså finner jag mycket inspiration från arkitektur.


Auktion, udda ting på loppisar och möbeltapetserare ger mig även vardaglig inspiration.

 

Avslutningsvis vill jag bara säga att det är en bra, rolig och bred utbildning. I mitt jobb som inredare/stylist har jag haft nytta av mina kunskaper. Har ni frågor eller funderingar kring utbildningen/ mitt jobb får ni gärna höra av er på Instagram. Likaså om ni vill se mer av mitt hem/mina hemmabyggen hittar ni det på @Artby_v_.

Tack för att du tog dig tiden till den här intervjun Vilma! Vill du fortsätta följa Vilma på hennes resa i utbildningen och jobbar som inredare och stylist kan du göra det på hennes Instagram @Artby_v_.


Vill du precis som Vilma ta steget och jobba med ditt drömyrke inom inredning? Läs mer om våra yrkesutbildningar här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page