... ...
top of page

Förbered och inred balkongen

Dags att fixa lite på balkongen och förbereda så man kan njuta under hela sommaren med mysiga kvällar - soliga dagar och festliga nätter ;)


Det finns en plats i hemmet som är sådär perfekt mittemellan ute och inne - en plats där man kan få frisk luft utan att man egentligen behöver gå ut. ;) En plats där man kan vara för sig själv eller umgås med vänner och familj. Balkongen – den kan se olika ut och ha olika storlek men oavsett hur stor eller liten den är så blir det en oas som man kan använda året men den används nog flitigast nu under sommaren, därför kommer här lite tips på hur man kan inreda balkongen.


Inreda balkongen

Innan du sätter igång med att inreda så är det bra att börja rensa och städa och här kommer en liten checklista:

  • Torka av alla ytor, glöm inte väggar och tak (spindelnät..)

  • Klipp av torkade växter och/eller plantera nya växter i krukorna.

  • Putsa fönster (om du har inglasad balkong eller har fönster från ett rum intill balkongen).

  • Dammsuga alla textilier.


Olika balkongtyper

Det finns massor av olika typer av balkonger oftast brukar det vara en plattform som sticker ut från byggnaden, den här sorten känns mer ”öppen”. Här kan man jobba på olika sätt för att skapa lite mer privat/avskilt/insynsskyddat om man vill. Detta kan man göra på olika sätt och här kommer några tips.


Balkong inredning

Man kan tex ha en spaljé från golv till tak och plantera klätterväxter för att skapa en grön vägg som skyddar både mot vind och insyn. Om det finns möjlighet skulle man kunna hänga upp ett draperi som man enkelt kan hänga upp och ner eller kanske en rullgardin som man enkelt kan rulla upp och ner samt anpassa om man vill ha vind- eller insynsskydd.


Om man inte kan skapa en vägg med växter eller tyg, kan man istället ha balkongskydd runt balkongräcket, det finns massor att välja på. Man kan välja ut ett tyg och sy själv. Vill man inte ha tyg kan man istället ha vindskydd i bambu eller pil, beroende på vilken stil och atmosfär man vill ha på balkongen.


Ett annat tips om man vill ha lite mer transparent variant av en privat sfär på balkongen - är att hänga upp myggnät. Det finns olika varianter men SOLIG från Ikea är väldigt praktisk och mysig.


Sedan finns det balkonger som endast har en sida som är öppen - att balkongen är inbyggd i byggnaden. Här behöver man inte tänka på vindskydd eftersom man har tre väggar (varav en oftast har fönster). Har man möjlighet kan man måla väggarna eller klä väggarna i tyg om inte väggmaterialet passar den stil du vill skapa på balkongen. Även här kan man ha klätterväxter och bambu eller vindskydd av pil på väggen för att skapa en mer ombonad känsla. Fördelen med att man har väggar är att man kan utnyttja dessa ytor också och hänga upp hyllor för förvaring eller stilleben.


Balkong inredning

En annan sorts balkong är Fransk balkong, det är endast en dörröppning med räcke så egentligen ingen balkong som man kan inreda men man kan ha en flexibel lösning för mysiga stunder, tex kan man slingra belysning runt räcket - hänga upp en utfällbar bord för att ställa kaffekoppen - böcker/tidning - eller så drar man skönaste fåtöljen man har hemma till öppningen och njuter av utsikten. Blir det för tungt med fåtöljen och man hellre vill ha balkong känsla kan man lägga några sittkuddar på golvet och lägga sig på dessa.


Inreda balkongen

Balkongmöbler

En sak som kan påverka hur man använder och hur man vill inreda balkongen är från vilket rum man går ut på balkongen. Är det tex köket så kanske man vill en mindre matplats eller om det är sovrummet så kanske man vill ha en skön fåtölj. Helst vill man få plats med alla olika sittplatser men eftersom balkongen oftast är mindre så behöver man prioritera och vara kreativ och skapa/köpa flexibla möbler.


Finns inte plats för både sittplats med bord och stolar samt en soffdel, satsa hellre på en möbelgrupp med något lägre möbler som ger lite mer lounge-känsla. Då finns både möjlighet till avkoppling och mat-förtäring. Att välja ett något lägre möblemang ökar också känslan av att platsen uppfattas som något större då möblerna inte ”hänger över kanten” eller tar för mycket luftrum pga höjden.


För att skapa variation mellan sittplats och loungekänsla, finns lösningar som kan främja båda. Det går att använda utfällbara bord och klaffstolar, dynlådor i trä som får agera förvaring och sittplats, när inte klaffbordet och stolarna används kan sittplatsen kompletteras med att par stora, härliga kuddar bredvid det lite lägre soffbordet.


En tips är att platsbygga en sittbänk med en mjuk sittdyna som både kan användas när man sitter och äter men att man även kan lägga sig och ta en tupplur efter maten. Tänk då på sittdelens djup isåfall så att det känns bekvämt och att det finns plats för att bre ut sig. ;)


Inreda balkongen

Mjuka upp med textilier

För att skapa en ombonad känsla på balkongen kan man precis som när man inreder inomhus jobba med textilier. Kuddar, sittdynor och mattor finns även för utomhus om man inte har inglasad balkong som tål fukt och väta.


Tänk på vilka mönster du väljer på textilierna också, väljer man ränder kan det få balkongen att kännas bredare/högre beroende på var och hur de placeras. Vill du jobba med blommiga mönster är ett tips att kombinera både stora och små mönster för att det inte skall upplevas som ”platt” med samma sorts mönster.


Jobba med lager på lager med kuddar och plädar för en ombonad känsla, placera kuddar på golvet, stolar, bänk - kuddar och plädar kan man inte ha för många av. ;)


Förutom mönster kan man även tänka på vilka texturer som finns, har man olika nyanser av en färg med olika texturer kan man göra känslan mer levande.


Inreda balkongen

Golv till balkongen

Bara genom att lägga ett annat golv skapas en ombonad känsla på balkongen. Är målet att sy ihop övergången mellan inne och ute är det en bra idé att försöka hitta ett golv som liknar det som finns inne, men som såklart tål förhållandena ute.


Det mest vanligt förekommande är kanske just att lägga en sorts trall med klick-montering. Dessa finns nu i både ljusare och mörkare träslag.


Det finns också flera olika sorters konstgräs som ger en mjukare känsla av golv och om önskan om en gräsmatta står på listan. Dessa finns även i andra kulörer om man nu inte vill ha en klassiskt grön gräsmatta.


Det funkar även att lägga ett mer permanent golv såsom klinker, det kan verkligen lyfta looken på balkongen.


Odla på balkongen

Gillar du att odla och helst vill använda din balkong till att driva upp matnyttiga saker så finns det större möjligheter än man först kan tro! Välj kärl du tycker om för att skapa det utseende du vill åt.


Odla i terrakotta-, eller zinkkrukor för den mer romantiska stilen, svarta eller vita 4-kantiga krukor för den mer minimalistiska och moderna stilen.


Vill du inte tulla på sittytan men vill ändå odla, använd balkonglådor till mindre sorters grönsaker, bär eller sallad. Istället för att placera allt på golvet, använd amplar för att få upp grönska eller odlingar i olika höjd och nivå.


Inreda balkongen

Tips för lata dagar på balkongen

Här kommer lite tips på vad du kan fixa på balkongen för att njuta och vila till max under sommaren. När allt är städat och man har fixat med funktionella möbler, laddat med sköna textilier och fixat odlingen kan man äntligen landa och bara vara. ;)


1. Fixa en vattenbehållare med tappkran; fyll den med vatten, mynta, citron och massa is så du slipper ta dig till köket när du lagt dig till ro på balkongen.


Inreda balkongen

2. Investera i ett kakfat med tre våningar och ladda den med frukt, kakor, godis och bär så har du i varje fall har proviant för ett par timmars fika på balkongen.

Inreda balkongen

3. Ljudet av porlande vatten är både avkopplande och vackert att se på, tips är att skaffa sig den här vackra fontänen som även är ett fågelbad.


Inreda balkongen

4. Belysning på balkongen är superviktigt och det finns massor att välja mellan - har man plats så kan man ha den här vackra Flamingon som sprider både ljus och glädje.


Inreda balkongen

5. Sista tipset är Backgammon spelet dels för att det är en snygg inredningsdetalj som man kan ha på bänken/bordet men också ett spel som, jag och kanske fler, förknippar spelet med sol och semester.


Inreda balkongen

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page