... ...
top of page

Porträtt: Stylisten Linnéa Salmén


Hur är det att jobba som inredningsstylist? Vi har lyckats fånga otroliga Linnéa Salmén där hon berättar om att jobba som inredningsstylist men också sina bästa tips för att skapa en riktigt bra styling.

Linnea Salmen
Projekt Linnea Salmen

Hej Linnéa berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Hej! Jag jobbar som inredningsstylist inom reklam och tidning i egen regi sen ungefär 4 år tillbaka. Jag bor i en gammal konstnärsateljé i Bromma och har min studio på Kungsholmen.

 

När man jobbar kreativt kan vi ibland uppleva att man behöver ett “lugn” hemma fast man är en färgstark och kreativ person till exempel. Hur ser det ut hemma hos dig? 

Det beror helt på hur man är som person och vart man finner lugnet. Jag har många semesterfynd, arvegods och loppisfyndade saker framme vilket säkert uppfattas som stökigt i mångas ögon. Det möbleras ofta om och grejer åker in och ut. Jag målar, knådar en lerklump eller bygger något. Jag vill känna mig lugn i sovrummet där jag ska sova, men i resten av vårat hem vill jag väcka andra känslor. Jag vill vara kreativ i köket, påminnas om livet i vardagsrummet osv. Mina saker har en betydelse, varje enskild grej har en historia och jag har inget behov att skala ner på det i mitt hem. Oavsett hur många intryck jag utsätter mig för i jobbet.

Hemma hos Linnea Salmen

Hemma hos Linnéa. Bildkälla: www.residence.com


Vad skulle vi aldrig få se hemma hos dig? 

Man ska aldrig säga aldrig, men retro är inte min grej. Jag gillar inte det förutsägbara, när man kör på en stil till 100%. Jag vill att mitt hem ska vara en upptäcktsresa och kännas personlig. Det är min spegelbild fast i materiella ting. Jag är lite överallt och ingenstans, likaså mitt hem.

Hemma hos Linnea Salmen

Hemma hos Linnéa. Bildkälla: www.residence.com


Hur ser din bakgrund ut inom styling och hur började du jobba med det professionellt?

Jag är utbildad förpackningsdesigner och har praktiserat inom det i NYC och i Sverige, därefter läste jag media och kommunikation då jag ville jobba på ett inredningsmagasin. Efter 5 år vid skolbänken gjorde jag en u-sväng och bestämde mig för att bli stylist. Genom ett livslångt nörderi inom design och inredning hade jag redan en bra grund, men det var efter min praktik och jobb hos Lotta Agaton som jag vågade starta eget och kasta mig ut.

 

Tror du att det kan vara fördelaktigt att ha en utbildning i ryggen om man vill jobba som stylist?

Jag har aldrig pluggat till stylist själv, så det är för mig lite svårt att svara på. Men jag tror absolut att det är fördelaktigt rent företagsmässigt och att det gynnar en på vissa plan. Det ger dig en stabil grund att stå på om du kan färglära, hur man ska tänka om belysning etc. Men såklart också inom det egna företagandet, hur man håller en deadline, tar instruktioner osv. Din personliga stil är däremot något du får utforska och landa i själv. 


Hur får du in uppdrag idag, jobbar du med en agent eller sköter du bokningar och marknadsföring själv?

De flesta kontaktar min agentur, men jag får också förfrågningar direkt i mailkorgen. Agenturen kopplas dock alltid in, oavsett vem som får det första mailet. 


Hur ser din process ut, hur skapar du ett koncept till en kund?

Jag får en brief av kunden som jag tolkar och bygger min idé på. Allt går ut på att jag ska skapa en inspirerande miljö som lyfter deras produkt eller tjänst. Jag samlar inspiration och försöker komma på något nytt, härligt och unikt för just den kunden. Därefter gäller det för mig att hitta all rekvisita som ska vara med i bild. 


Hur kan man som “okänd” stylist tänka för börja få in uppdrag?

Det tar tid och hårt arbete att få in stora uppdrag. Försök att jobba småskaligt i början för att få referensbilder från jobb. Hjälp start-ups med bildmaterial och jobba med ditt kontaktnät. Mitt första jobb var till en kompis. Därefter faller det sig förhoppningsvis naturligt med en lite större kund. 


Vad är ditt bästa tips för att “hitta sin stil” som stylist? 

Den här frågan är svår att svara på, antagligen för att den är 100% personlig. Din stil kommer aldrig funka för alla, men lyssna inåt, våga stå fast vid den och tro på det du gör. 

Produktstyling Rum Hemma Linnea Salmen

Bild från Linnéas styling för Rum Hemma


Hur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig idag?

Aningen sitter jag vid datorn i studion och svarar på mail, skissar på moodboards till kund eller uppdaterar min hemsida. Om jag är i ett projekt är jag antingen ute och letar rekvisita eller med en produktion på plåtning. 


Hur strukturerar du upp dina dagar och veckor? 

Jag planerar vecka för vecka och har ofta runt tre plåtningar inbokade åt gången. Alltid en sak i taget och tydliga listor vad jag ska hinna med under dagen. Ibland kommer lugna perioder och ibland blir det mer intensivt. Jag älskar att bocka av listor och måste alltid kladda ner mina tankar på ett papper för att inte glömma bort en idé eller syssla. 


Hur många projekt jobbar du med samtidigt och hur ser arbetsflödet ut? Hur lång tid kan det till exempel ta från ett projekts start till slut?

Jag gillar en sak i taget och jobbar helst inte parallellt med flera kunder samtidigt. Detta för att lägga 100% fokus på mitt arbete och den kund som är aktuell. Mina projekt brukar vara i allt från några dagar till veckor och jag har oftast runt 3st inplanerade åt gången. Såklart kan de överlappa varandra, men jag försöker oftast planera in lite andrum för att rasta hjärnan mellan varven. 


Vad önskar du att du hade vetat när du började jobba som stylist, med andra ord – vad har du lärt dig den hårda vägen och önskar att dela med dig av?

Hela min familj är egenföretagare så jag hade ganska stor koll på vad jag gav mig in på rent företagsmässigt, men en kurs i företagsekonomi hade nog förenklat en del. Särskilt eftersom att jag envisas med att göra min deklaration själv. 


Vilka tips vill du ge till dem som utbildar sig till inredare med oss idag och ska ut på arbetsmarknaden?

Ha inte för bråttom och låt det ta tid. Det förutsätter kanske att du har ett extrajobb vid sidan av för att klara av det rent ekonomiskt. Sen återigen, våga lita på din kunskap och din personliga stil. 


Vad är dina bästa tips för att komponera en bra styling?

Ljuset ljuset ljuset. Vart kommer ljuskällan ifrån och hur faller den på möbleringen eller produkterna? Att ändra vinkel på en fåtölj kan både förstöra och förbättra en hel miljö eller bild. Det är svårt att förklara, men tydligt när du ser det. Det går också att skapa olika stämningar med hjälp av ljus, det är en hel värld att dyka djupare i och jättespännande att experimentera med. Sen gillar jag personligen kontraster i allt från material, former, texturer och någon form av levande rekvisita (växter, råvaror etc).

Styling Linnea Salmen

Vad kan vi förvänta oss av dig i framtiden, nya spännande projekt?

Oj, inte ens jag vet! Jag har precis flyttat in i en studio så det kommer förhoppningsvis ske en del kul här. Annars är jag nöjd över mina kunder och hoppas att det rullar på i samma takt som innan. Jag har ju någon hatkärleks-längtan till att jobba med inredning på TV.. men vi får se hur det blir med den saken. 


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? 

Jag gillar tydlighet i personlig stil och människor som sticker ut från mängden, jag inspireras därför inte helt otippat av Marie Olsson Nylander från Höganäs och amerikanskan Kelly Wearstler. Utöver det samlar jag mycket inspiration från mode och olika modeprofiler världen över. Sen är Pinterest en riktig guldgruva och perfekt för en som jag som vill organisera och skapa mappar utefter kategorier och jobb. 

Följ Linnea vidare på hennes instagram @linneasalmen.


This or that (Linnéa väljer)

Snittblommor / Krukväxter 

Arbeta för hand / Arbeta digitalt

Runt / Fyrkantigt

Poster / Oljemålning

Eklektiskt  / Minimalistiskt 

Keramik / Mässing

Är du intresserad av att utbilda dig till Inredningsstylist? Läs mer om vår yrkesutbildning Certifierad Inredare & Inredningsstylist här!


0 kommentarer

Σχόλια


bottom of page