... ...
top of page

Organisera hemma i höst

Vad ska du göra till helgen?

I min kalender står det R O S under lördagen ”Rensa - Organisera - Städa” det bästa jag vet, att ägna en hel dag åt att ta hand om mitt hem. För lika mycket som jag älskar att inreda älskar jag att städa och rensa hemma - det tycker jag är själva grunden för att man sen ska kunna inreda.Inredning och organisering går hand i hand


Att börja med att inreda hemma utan att man vet vad man äger och har i sitt hem är som att sätta deodorant efter ett träningspass innan man duschat. Ja, det kanske var väldigt överdriven liknelse men ja du förstår hur jag menar eller hur ; ) Man vill ju veta vad man har i skåp, lådor, hyllor och vad som används och hur ofta, och att det skall vara rent innan man ska påbörja själva inredningsprocessen och skapa en harmonisk miljö hemma.


När man väl har fått ordning och reda hemma behöver man inte heller lägga så mycket tid på att leta efter saker, köpa nya saker för att man inte hittar i lådor eller inte hinner gå igenom alla lådor. Att skapa ordning och reda sparar alltså både tid och pengar.


Hur ofta ska man rensa?


Jag brukar rensa och sortera två gånger om året, en dag i början av hösten efter sommarledigheten och en dag i början av våren när naturen får liv och man känner extra energi och lust att förändra hemma. När barnen var små brukade vi lägga in två R O S dagar till, en i början av jullovet och en i början av sommarlovet. Det kändes skönt att få rensa - sortera - organisera hemma innan man sen kunde njuta under hela ledigheten. Det kändes även som om man rensade ”mentalt” också och kunde lägga tidigare skoltermin bakom sig och att man förbereda sig inför kommande termin med ny energi.


Eftersom jag haft den här rutinen i väldans många år (eller rättare sagt så länge jag kan minnas) så blir det inte så stort och det tar inte så lång tid heller. Det räcker med en hel dag - en hel dags sysselsättning med att rensa i garderober, gå igenom köksskåp, badrumsskåp och pärmar. Jag gör det till en mysdag, planerar och lägger in lite fikapauser. Och när det är klart, städar jag och tar en kopp kaffe (till) på balkongen och njuter <3Recept för att städa och organisera


Det här med att rensa, städa och organisera hemma kommer på tal oftare nuförtiden och jag skulle inte förvånas om det snart kommer på recept, precis som friskvård - träning - skogsbad med mera att man får rensa hemma för att må bättre - för helt ärligt hur underbart skönt är det inte att ta hand om sitt hem? Känslan efter att man städat och rensat hemma är magisk och det är precis som man rensat och sorterat i tankarna också. Även om det är saker som man inte ser för att man oftast förvarar sakerna i dold förvaring så är det ändå energier som stör vårt sinne och rummets atmosfär. Tycker du det är svårt att börja eller inte förstår vilken känsla jag pratar om här så kan du testa att bara rensa en låda eller ett skåp, välj en liten låda eller skåp om du har ont om tid - det handlar bara om att testa och se vilken skillnad det gör både i lådan så klart men framför allt atmosfären i rummet.M I N I - övning

  1. Plocka ut sakerna ur lådan och placera dom på golvet.

  2. Börja sedan gruppera dem, beroende på vad det är och hur det används.

  3. Det du aldrig använder eller behöver kan du lägga i en egen hög - skänka/slänga/sälja.

  4. Rengör lådan och lägg tillbaka sakerna i mindre förvaringsboxar eller sätt ihop sakerna med gummiband, påsar eller liknande så att alla saker som finns i lådan har en egen liten plats.

Hur kändes det?


Planera för julstöket


Snart är det ju jul och hur ofta har man inte höga förväntningar och planer på att baka, pyssla, fixa egna adventskalendrar och framför allt inte stressa med julklapparna - adventsfikor - julmiddagen - ta fram juldekoration etc etc Och det är inte ovanligt att det slutar med att man inte hinner med allt, stressar och att man känner sig tröttare EFTER ledigheten än innan.För att inte hamna där kan man börja med att först få ordning och reda hemma, för att sedan kunna njuta av julstök och lååånga mysiga lediga dagar.


Precis som när man skall börja inreda hemma behöver man planera även när man skall starta processen med att få ordning och reda hemma. Har man inte planerat kan det se ännu värre ut hemma än innan man startade - att man hamnar i ett kaoskarusell med tomma skåp och överfulla golv. Därför är det viktigt att planera och sätta upp realistiska tidsramar för hur lång tid man tror att det kommer att ta att utföra varje moment. Hur man planerar kan vara lite olika, men mitt tips är att både skriva och skissa. Låt den här delen med att planera ta tid också - ju utförligare plan desto smidigare blir själva arbetet sen. Och gör det gärna tillsammans om ni är fler i familjen - låt alla vara med och diskutera det tillsammans, både hur men också varför ni ska göra det Det är viktigt att alla är med på tåget om det skall hålla i längden. Bor du själv har du lyxen att bestämma helt själv om hur, när och var du skall börja. Ta fram block och pennor, en stor kopp kaffe och en kalender <3


Syftet med att rensa och organisera


Avsikten med att rensa och organisera är inte att man ska skapa ett minimalistisk hem utan ett hem som man trivs i så oavsett vilken stil du tycker om är det skönt att få ordning hemma. Syftet med att rensa och skapa ordning och reda hemma är att få ett hem som gör livet enklare för dig och passar din livsstil, och att du känner dig glad och trivs i ditt hem. Så det handlar inte om att rensa bort saker bara utan att man går igenom och behåller alla saker som man tycker om och använder men tar bort allt som tar plats och energi i rummet.Vad som är ordning och reda kan se olika ut för oss alla, det handlar inte om att göra på ett speciellt sätt eller att hemmet skall se ut på ett visst sätt - utan mer om att hitta sitt EGET sätt och skapa rutiner som passar dig/din familj och skapa ett hem som du/ni skall trivas i.


5 tips för att komma igång:

  1. Planera inför Rensa Organisera Städa - dagen

  2. Förbered dig och införskaffa förvaringsprodukter och städartiklar om du inte redan har det hemma ;)

  3. Börja med ett rum i taget, tips: börja med hallen eftersom det är det rummet man möts av när man kommer hem.

  4. När du rensat låt inte det som skall slängas eller skänkas stå kvar i hallen eller förrådet, släng och skänk det direkt.

  5. Tänd ett ljus, köp en liten bukett eller pyssla om rummet på ditt sätt - när allt är rensat, organiserat och städat i rummet.


Skapa hållbara rutiner


Hur gör man sen när man fixat ”grovjobbet” - ja, då gäller det att skapa rutiner för att bibehålla ordningen. Lägg upp realistiska rutiner som du vet kommer funka när du är både är trött och stressad också - vad behöver du göra en gång om dagen, veckan och månaden för att ditt hem ska vara en plats för återhämtning och vila, en plats som gör dig glad och där du kan landa och må bra.Vad är egentligen syftet med att organisera och skapa ordning och reda i sitt hem? I dagens samhälle när vi hela tiden matas av information - reklam - inlägg på sociala medier och allt rullar på ganska fort, behöver vi skapa en plats där vi bara kan landa - bara vara - vila - återhämta oss och framför allt känna oss hemma. Ett hem där man både kan njuta av egentid men också kunna bjuda in på spontanfika eller mysiga middagar, det beror naturligtvis på vem du är och du tycker om att göra.


Hur vår omgivning ser ut påverkar ju hur vi mår - som till exempel vilka färger som dominerar i ett rum, hur ljusflödet är i rummet och hur vi möblerar ett rum etc etc. Skulle du vilja lära dig mer om hur du skapar harmoniska miljöer med både ljus och färg etc och lära dig inreda har vi flera olika kurser som man kan läsa hos oss - både på hobbynivå och yrkesutbildningar.


Bild från Ordning & Reda-kursen


Vill du lära dig mer?


Känner du dig sugen på att komma igång med att få ordning i ditt hem men behöver lite hjälp har vi en kurs Ordning & Reda i den här kursen får du både kunskap, övningar och verktyg för att skapa ordning och reda hemma och är ett perfekt komplement till vår yrkesutbildning till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) :)


/ Guldan, lärare på Inredningskurser.se


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page