... ...
top of page

Monica & Victoria driver inredningsföretag med fokus på Feng Shui

Möt våra elever Monica & Victoria som efter många års vänskap bestämde sig för att ta steget och satsa på sin dröm som inredare. Efter utbildningen till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos oss driver de nu inredningsföretag tillsammans med fokus på Feng Shui. Läs mer om deras resa, om företaget och ta del av deras bästa tips för dig som vill ta steget och satsa på din dröm!


inredare feng shui

Fotograf: Daniel Asplund


Hej Monica & Victoria, vad härligt att ni kunde ta er tid att prata med oss! Vi är ju nyfikna på att höra mer om er; vem ni är, vad ni gör och vart ni bor?


M: Jag bor strax utanför Uppsala tillsammans med min man och tillsammans har vi tre vuxna barn och en liten chihuahua. Jag har ett stort behov av att vara i naturen och det är där jag helst tillbringar min lediga tid.


V: Jag bor i Uppsala med min familj, min man, tre ungdomar och en hund, sedan två år tillbaka. Tidigare bodde vi i Alsike, söder om stan, där jag också jobbade och lärde känna Monica, som var en kollega! Jag är 48 år och har arbetat som förskollärare i mååånga år innan jag för tre år sedan bestämde mig för att satsa på min dröm och starta eget inom inredning ihop med Monica!


inredare feng shui

Fotograf: Malin Lindner


Ni har båda läst/läser till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos oss, hur upplevde ni studierna och har ni haft användning av utbildningen än?


M: Jag blev färdig med min utbildning 2021 och kände efter det mig helt förberedd på att börja jobba som inredare. Tycker utbildningen var bred och tog upp många täckande delar, bl.a. företagande. Men såklart så stöter man ju på utmaningar i yrket, som man ställs inför i stunden och som inte riktigt går att förbereda sig på, men har man en stabil grund att stå på så ser man lösningar på det mesta och eventuella hinder och utmaningar ses som ett nytt positivt utvecklingsområde.


V: Jag är faktiskt inte färdig med studierna ännu. Jag har läst lite inredning innan och utbildat mig inom Feng Shui och var så sugen på att börja jobba med det, så jag pluggar parallellt! Det går bra men kräver disciplin (som jag saknar i perioder) men jag är glad att den möjligheten finns! Eftersom vi jobbar med inredning nu så kan jag absolut säga att jag haft nytta av min utbildning!


inredare feng shui

Fotograf: Sarah Toure


Vad jobbade ni med innan ni började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick er att vilja sadla om och utbilda er till inredare?


V: Jag är utbildad pedagog och har arbetat många år som förskollärare. Under en tuff period i livet upptäckte jag Feng Shui och blev tydligt medveten om hur inredningen kan stötta oss i vårt mående. Jag läste allt jag kom över och gick kurser och insåg att det var detta jag brinner för, att fler ska få uppleva och förstå hur miljön kan påverka och stärka oss i livet!


Efter att ha gått några kurser i Feng Shui ville jag bygga vidare med mer kunskap kring inredning, och speciellt hur man lägger upp projekt, Sketch Up mm.


M: Jag fick barn tidigt och såg nog inte mitt yrkesval som prio ett i mitt liv under hela barnens uppväxt. Yrkeslivet har passerat genom många olika yrken men när livet fick möjlighet att gå in i en lugnare fas fick jag tid att reflektera över vad mitt hjärta djupast låg och det låg helt enkelt i miljöer runt mig som skapade välmående. Jag kände på en gång att inredningskursers breda utbildning skulle vara perfekt för mig och därtill har jag utöver det också gått kurser i att inreda med feng shui i både hem och trädgård. Har, sedan jag varit liten, varit väldigt intresserad av inredning och började faktiskt redan som 11-åring att tjäna mina egna pengar för att kunna inreda mitt flickrum på exakt det sättet som jag ville ha det.


inredare feng shui

Fotograf: Malin Lindner


Ni kände ju varandra redan innan ni påbörjade utbildningen, kan ni berätta mer om hur samarbetet utvecklades till där ni är idag?


Vi träffades för många år sedan och jobbade sedan ihop som förskollärare i nästan tio år! Så vi kände varandra ganska väl innan vi startade AB ihop ;-) Men vi kände båda två att vardagen skavde och delade samma holistiska syn på inredning, och när livet ställdes på sin spets och utmanade oss båda, bestämde vi oss för att hoppa och våga satsa på eget företag!


Idag jobbar vi ihop och med inredningar och stylingar och håller även kurser och workshops i inredning med fokus från Feng Shui.


inredare feng shui

Fotograf: Daniel Asplund


Det är så härligt att se er lyckas i företagandet! Vill ni berätta mer om företaget? Vad jobbar ni med för typ av uppdrag?


Vi jobbar dels ihop med mäklare och gör stylingkonsultationer och delstylingar där vi utgår från vad som finns i kundernas hem. Sedan gör vi även inredningskonsultationer mot privatpersoner, då vi kommer ut i 1,5 timme och sprutar idéer, agerar bollplank och hjälper till med ommöblering m.m.! Det är så kul och uppskattat!


Vi jobbar även med lite mer omfattande projekt då vi tar fram hela koncept, ritar möblerade planskisser, gör förslag på färgsättning, detaljerade produktlistor mm. Under första året byggde vi upp ett lager och gjorde fler helstylingar, men insåg att det inte är riktigt så vi vill jobba. Vi sålde av det mesta och har nu ett mycket mindre lager med mest textilier och dekorationer.


inredare feng shui

Fotograf: Samir Hadj


Dels kände vi att vi behövde köpa grejer och förnya lagret hela tiden, vilket inte kändes hållbart även om vi köpt mycket second hand. Dels insåg vi också att vi ofta kunde göra fina stylingar med det som fanns hos kunderna, om de gjorde förarbetet och plockade undan allt som vi sagt till om. Så föddes vår tretimmarsstyling då vi jobbar med det som finns på plats i kundens hem (eventuellt kan de hyra textilier och mindre saker av oss). Det arbetssättet känns bättre för oss och är också ett bra alternativ för kunder som kanske inte har möjlighet att investera i en stor helstyling. Undantaget är när vi stylar visningsbostäder, då inreder vi helt tomma bostäder! Men vi bygger upp mycket inför den specifika bostaden och lagerhåller inte en massa möbler!


inredare feng shui

Fotograf: Samir Hadj


Finns det något speciellt projekt som ni är lite extra stolta över? Berätta mer!


Ganska tidigt sa vi att vi skulle vilja inreda visningsbostäder, för att få jobba med helheten. Och nu ska vi precis påbörja vår tredje visningslägenhet för Skanska i Rosendals Port, Uppsala! Det samarbetet är vi väldigt glada och stolta över!


inredare feng shui

Skanska i Rosendals Port, Uppsala


Ni nämnde att ni jobbar med Feng Shui som utgångspunkt, vill ni berätta lite mer om hur ni kombinerar detta med era inredningsuppdrag?


M: Styrkan i feng shui ligger ju i förmågan att skapa en miljö som främjar välbefinnande, balans och framgång och genom att skapa en harmonisk och energifylld atmosfär kan feng shui bidra till ökad produktivitet, bättre hälsa och förbättrade relationer. När vi möter människor hör vi att de har ett stort behov av det här och det är därför vi brinner för den här inredningsfilosofin och ser till att hela tiden ha med det i våra inredningstankar.


V: Feng Shui är ju mer än livsstil och ingen inredningsstil, så vi tänker främst på hur energierna i rummet kan röra sig mellan t ex möbler, fönster o d. Hur känslan ska vara och vilka färger som fungerar för det, balansen mellan former, material, texturer mm. Men också på det symboliska värdet i att välja medvetet, t ex hur du kan boosta dig själv genom vilket motiv du har på tavlan eller vilken boktitel som får ligga synlig på soffbordet. Det blir mer eller mindre, beroende av vad kunden efterfrågar, så klart. Feng Shui finns alltid med i vårt bakhuvud när vi tänker på inredning och miljö!


inredare feng shui

Fotograf: Sarah Toure


Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt er?


V: Det har varit en utmaning att nå ut och hitta rätt kunder, som också är beredda att betala för våra tjänster. Sedan har det också varit en utmaning att sälja in oss, eftersom det känns både ovant och lite obekvämt. Men där kan vi ändå säga att träning ger färdighet!


M: Vi har nu varit företagare i lite mer än 2 ½ år och känner att det har tagit sin lilla tid att hitta vår unika profil som synkar med marknadens efterfrågan. Vad vill vi, vilka behov finns det där ute bland kunderna, hur ska vi jobba mot vårt mål, och vad är det som gör oss unika är faser vi under årens lopp fått jobbat med.


inredare feng shui

Fotograf: Samir Hadj


Vad är era bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå er väg och utbilda sig till inredare? Vad har varit era största lärdomar?


  1. Våga fråga och be om råd och tips! Låt dig inte nedslås av ett nej utan fråga på tills du hittar rätt person! Vi fick flera nej innan vi fick kontakt med @sginred Sara Guldbrandsson som gav oss massor med tips och gjorde att vi vågade hoppa och satsa! Hon har varit ett ovärderligt bollplank och verkligen bjussat på sin kunskap och erfarenhet!

  2. Leta samarbeten! Man behöver inte ha alla samarbeten klara när man startar, men under resans gång är det toppen att ha en snickare, en möbelfirma, någon som jobbar med växter, leverantörer av textilier, städ- och flyttfirma mm att kunna plocka in i projektet!

  3. Det är aldrig för sent att följa sin dröm! Vi var båda 40+ när vi sa upp oss och startade bolaget ihop! Och vi tvekade ändå innan och tänkte att vi kanske var för gamla, men vår ålder har aldrig varit någon nackdel, som vi har upplevt. Tvärtom har vi haft nytta av vår pedagogiska bakgrund och att vi är 40+ har ingivit trygghet hos kunder.

  4. Sök praktikplatser eller deltidsjobb inom inredningsbranschen under utbildningen för att få praktisk erfarenhet och möjlighet att nätverka med professionella som redan är i branschen.

  5. Var öppen för feedback och lärande. Att vara öppen för feedback och visa att du kan hantera den på ett konstruktivt sätt är en viktig färdighet i sig. Det visar att du är redo att växa och utvecklas som professionell inom inredningsbranschen.inredare feng shui

Fotograf: Samir Hadj


Vart går ni för att hitta er dagliga inspiration? Har ni några specifika Instagram konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Vi inspireras mycket av inredningstidningar som Elle Decoration och Residence men också

dagligen av olika konton på instagram, t ex @sginred @_studioin_ @studioskogso @skoogliving


Och många, mååånga fler, vi är allätare… :)


inredare feng shui

Fotograf: Malin Lindner


Tack bästa Monica & Victoria för att ni tog er tiden. Vill du fortsätta följa dem på deras resa med företaget hittar du deras hemsida här https://www.movidesigninterior.com eller på Instagram @movi.design_interior

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page