... ...
top of page

Elevreportage: Nanni jobbar som gardinexpert på Gotain efter utbildningen till Inredare

Nanni blev klar med sin utbildning till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult år 2018 och har sedan dess jobbat som inredningsstylist på Zara Home, på ett finskt köksdesignföretag innan hon landade jobbet om gardinexpert på Gotain där hon bland annat jobbat med projekt åt inredningsbutiken ByBinette och Petra Thungårdens kontor. Med sin sprudlande energi lovar vi ett inspirerande reportage för dig som drömmer om att ta steget och satsa på din drömkarriär som inredare!


Gardinprojekt ute hos kund


Hej Nanni, vad kul att vi fick tid till en pratstund med dig! Vi är ju nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Hej på er! Vad roligt att ni ville prata med mig. Nanni heter jag, eller egentligen heter jag Natalie men jag brukar skoja och säga att jag bara är ”Natalie” på jobbet, utöver det är jag Nanni. Jag blir 30 år i år och bor i ett utbyggt, och något moderniserat, timmerhus strax söder om Stockholm tillsammans med min fru, våra två katter och en himla massa tomatplantor. Utöver mitt heltidsjobb som husägare och trädgårdsentusiast så jobbar jag till vardags som gardinexpert på Gotain.


Hemma hos Nanni

Du blev klar med din utbildning till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos oss 2018, hur såg studietiden ut för dig och har du haft användning av utbildningen?


Ja precis, jag började studera hos er i början av 2017 och valde då att plugga på 50% utan träffar. Målet var att bli klar samma år men pga en händelse i familjen så behövde jag ta en paus och blev istället klar under hösten 2018. Under studietiden så var jag noga med att behålla mina rutiner med morgonpromenad, frukost och sedan plugga tills min fru kom hem från jobbet, precis som jag hade varit i skolan eller på jobbet. Detta gjorde att jag kunde separera studierna från min fritid och hålla ordning på när jag skulle fokusera på vad.


Utbildningen gav mig väldigt många verktyg och en betydligt bredare överblick som jag haft nytta av i de olika arbetsrollerna jag haft sedan dess.


Nannis vackra utekök


Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Innan jag tog steget att följa min dröm så jobbade jag inom vården. Det var ett jobb som formade mig mycket och som jag bär med mig med värme, men jag visste hela tiden att jag ville göra något annat. Något kreativt. När jag och min fru flyttade till vår första lägenhet ihop 2014 så väcktes inredningsintresset till liv och därefter fanns det ingen återvändo. Min stil har förvisso förändrats oerhört mycket sedan dess (nej, den lägenheten får ni ingen bild på!) men intresset och passionen för inredning har varit brinnande sedan dess.

Idag jobbar du som gardinexpert på Gotain, kan du berätta lite mer om det och hur du hamnade där?


När jag snubblade över annonsen där Gotain sökte en hembesökande gardinexpert så vart jag lika inspirerad som nervös. Det är inte lätt med gardiner, det krävs mer än ett kreativt öga för att få det riktigt bra. Det kräver kunskap, riktlinjer och erfarenhet. Livrädd och övertaggad kastade jag mig in i Gotain-familjen och jag har inte ångrat mig en enda sekund. Det är så inspirerande att arbeta med så fina produkter och så otroligt duktiga kollegor.


Projekt på 4 våningar stort kontor


Hur kan en typisk dag på Gotain se ut?


En typisk dag på Gotain för mig som hembesökande gardinexpert innebär att jag åker hem till kunder och hjälper dom att välja gardiner till sina hem, kontor, ateljér, studios osv. Jag hjälper till med allt från det estetiska så som färgval, materialval och uppsättning till det praktiska som att ta alla mått, planera och klura på monteringslösningar för att få till det bästa resultat. Halva dagarna spenderar jag ute hos kunderna med ungefär 3-4 hembesök och resten av dagen spenderar jag i vårt fina Showroom i Stockholm med den administrativa delen så som att sätta ihop offerter och boka in nya möten.


Bild från Gotain showroom


Finns det något speciellt projekt som du är lite extra stolt över? Berätta mer!


Dom projekt som jag är extra stolt över är nog dom projekten där det varit riktigt kluriga förutsättningar och jag kommit på någon bra idé. Men om jag ska nämna något specifikt så är jag stolt över ett projekt där jag hjälpt en mindre mode- och inredningsbutik i Stockholm (ByBinette) att bygga deras provrum med gardiner. Det blev helt otroligt, gå dit och kika! Jag var även med i gardinprojektet på Petra Thungårdens kontor, hon är så livfull och färgglad och gjorde många roliga val som blev helt magiska.


Gardinprojekt på Petra Thungårdens kontor


Vips en dag la Gotain upp en annons och jag mailade dom med texten ”Hej, det är mig ni söker!”

Det är ju ett par år sedan du blev klar med utbildningen hos oss, hur har din resa sett ut?


I slutet av utbildningen så lämnade jag vården och började jobba som säljare på Zara Home. Redan första dagen pekade jag på en tjej som stylade och fixade i butiken och frågade min chef ”hur får jag hennes jobb?”. När jag hade jobbat där i nästan två år så blev precis den tjänsten ledig och jag sökte det direkt. Jag fick jobbet efter ett 5 timmars långt arbetsprov med att styla i butiken. I ungefär ett år jobbade jag med att planera hur butiken skulle se ut, hur den skulle byggas upp för att öka försäljning. Jag bäddade sängarna, dukade borden, gjorde skyltfönster och planerade hur nya kollektioner skulle representeras i butiken.


Efter ungefär ett år bytte jag jobb till ett finskt designföretag som främst jobbar med kök. Jag jobbade i showroomet men jag längtade efter mer, att få komma hem till kunderna och hjälpa dom i sina hem. Vips en dag la Gotain upp en annons och jag mailade dom med texten ”Hej, det är mig ni söker!”.

Gardinprojekt ute hos kund


Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt dig?

En av de största utmaningarna för mig, som extrovert och något högkänslig, är att veta när det räcker. Man är så mån om att kunden inte bara ska bli nöjd, utan att dom ska bli upp över öronen nöjda. Att vara kreativ på kommando och leva upp din andras (och sina egna) höga förväntningar är inte enkelt utan något jag verkligen behövt jobba på.


Gardinprojekt ute hos kund

Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?

  • Mitt första tips är att våga ta steget och våga gå all in. Jag hade drömt om att få jobba med inredning men det är såklart ett stort steg att säga upp sig och ändra riktning. Men i slutändan är det så viktigt att följa sitt hjärta och tro på sig själv!

  • Mitt andra tips är sätta rutiner, precis som om man hade gått i skolan eller till jobbet. Det gör att man har tider att förhålla sig till.

  • Mitt sista tips är att gå på studiebesök emellanåt. Besök showroom, butiker och hotell som inspirerar dig. Fundera på hur dom har jobbat med ljussättning, färgsättning, möblering, högt och lågt. Det är otroligt lärorikt!


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Jag hittar mycket inspiration ute i naturen, i second handbutiker, på min arbetsplats och självklart i alla fina hem jag besöker dagligen. Det är så inspirerande att se hur olika personer tänker i sina renoveringar, färgsättningar och möbleringar. Men ingenting slår ju att bläddra i ett inredningsmagasin till morgonkaffet en lördag morgon, då får jag ordentligt med kli i fingrarna.


Favoritkonton på instagram är @linapaciello och @daniellawitte, de båda plockar in naturen på ett sätt som jag fullkomligt älskar.


Stort tack Nanni för att vi fick möjlighet till den här pratstunden med dig!


Vill du fortsätta följa Nanni hittar du henne på hennes Instagram @nannidahl eller på hennes renoveringskonto @fruarna.pa.formvagen där ni får hänga med på allt som har med husliv, trädgård, odling och inspiration att göra.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page