... ...
top of page

Micaela kombinerar studier med sitt stylistjobb


Hej Micaela, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Jag heter Micaela Viljamaa och har ett brinnande intresse för inredning, mode och mat. Jag är snart 29 år gammal och har just flyttat till ett nybyggt hus tillsammans med min sambo i Ängelholm.

Just nu så jobbar jag för fullt med mitt egna företag – Micaela Viljamaa Inredare & Homestylist, jag jobbar också extra på Bjurfors Home, samtidigt som jag läser till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos er. En riktigt härligt kombination 🙂


Micaela ViljamaaBerätta om din inredningsresa – hur gick det från en hobby till jobb/studier för dig?

Ända sen jag var liten har jag älskat att möblerna om mitt rum, trots att det var pyttelitet när jag bodde hemma så lyckades jag alltid hitta nya sätt att placera sängen och skrivbordet på. 

För lite mer än ett år sedan skulle vi sälja vår lägenhet och jag började styla den för fullt och blev helt tokig. Jag började att fundera på “kan man verkligen jobba med inredning och homestyling på heltid?”. Jag vet inte varför jag alltid trott att det endast är en hobby eller ett intresse. Tanken av att jag faktiskt skulle kunna få jobba på heltid med mitt största intresse var som släppa lös 1000 fjärilar i magen, jag började direkt att googla. Bara någon månad senare startade mina studier hos er på inredningskurser och jag var som ett barn på nytt. 

Eftersom att jag alltid varit egenföretagare var det en självklarhet för mig att sätta igång direkt från studiestart. Sagt och gjort, samma kväll pysslade jag ihop min hemsida själv, satte in kontaktuppgifter och lite bilder. Sedan dess har den bollen bara varit i fortsatt rullning framåt. 


Hur ser din vardag ut idag med jobb och studier – hur får du ihop det? Har du några tricks för att återhämta dig däremellan? 

Eftersom jag har två olika jobb samt studier är det väldigt intensivt i perioder. Det är därför viktigt för mig att lägga upp en plan och se till att ha god disciplin. Ibland kan det vara svårt när man är helt själv. Därför har jag varje vecka ett veckomöte med min sambo. Där går vi igenom vilka mål jag har för kommande vecka, vad ligger på min prio lista, hur mycket tid ska jag lägga på jobb respektive plugg? Om jag har mycket att göra så måste detta planeras in så att det verkligen blir av, kanske en kväll eller på helgen. Vi stämmer även av om jag klarat av tidigare veckas mål, om inte så tar vi reda på varför. Efter veckomötet planerar jag in i min kalender vilka dagar jag ska göra vad. Det motiverar mig så mycket och gör det lättare för mig att komma upp i tid varje morgon och komma igång direkt. Det blir en lagom tuff press, då jag vet att jag skall rapportera varje vecka hur den har gått. Det är också viktigt för mig att få den belöningen och beröm från min sambo vid varje veckomöte, eftersom det inte är någon annan förutom jag själv som ser vad som händer och vad jag presterar varje vecka. Det är viktigt att få den egoboosten.


Du jobbar deltid hos Bjurfors Home som just nu söker fler medarbetare på vår praktik-och jobbportal för våra elever. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man söker jobb, hur såg din ansökningsprocess ut?

Det är viktigt att tro på sig själv hela vägen. Det kommer många stunder där självförtroendet tryter, men det är bara till att kämpa på. 

Jag sökte jobb hos Bjurfors Home innan jag påbörjat mina studier, men fick nej över telefon flertal gånger (eftersom att behovet inte fanns just då). Jag gav mig inte och fortsatte att ringa och mitt sista samtal bad jag om att få komma och jobba gratis. Eftersom jag inte hade någon erfarenhet så var detta en chans för mig att visa att jag visst kunde klara av det jobbet. Efter en dags provjobb så fick jag direkt börja jobba på heltid i 6 veckor och sedan dess har jag jobbat extra hos dem och fått många uppdrag med mycket eget ansvar.  

Nedan ser du bilder från en utav Micaelas stylingar:


Micaela styling sovrum


Micaela homestyling sovrum


Micaela styling vardagsrum

Vad har du för råd till den som vill söka jobb men ännu inte har hunnit bygga upp en portfolio? 

Skapa dig ett kontaktnät i branschen. Gå på många event för att synas och lära känna nya människor, ha som mål att alltid skapa kontakt med minst en ny person. Jag lovar att en dag kommer du har stor nytta av den nya kontakten även om det inte innebär indirekt ett nytt jobb.

Hör av dig till människor som inspirerar dig och boka lunch med dem. Det gjorde jag med Jannice Wistrand, Add simplicity. Jag fick ett super givande möte med massa tips och idéer samt en jättebra kontakt för framtiden. 

Vad är dina bästa go-to tips som stylist för att få en röd tråd i inredningen?

Glöm inte allt viktigt för arbete som att göra ett ordentligt moodboard som beskriver färg, känsla och stil. Jag kan inte nog understryka hur viktigt detta är. Dem gånger jag ej gjort detta för att jag tror att jag skall “vinna lite tid” så får jag bara börjar om från början igen, eftersom att jag tappat den röda tråden i inredningen. 

Tror du att det är fördelaktigt att ha en utbildning i ryggen när man vill jobba med inredning, har du haft användning av utbildningen med oss när du jobbar?

Verkligen! Även om du har ett stort intresse (som jag själv) eller redan är väldigt duktig är det så bra att veta varför du gör det du gör. Där är många “inrednings regler” som är viktiga att ha med sig i vardagen. Om inget annat för att kunna få större och bättre jobb för att kunna jobba mer professionellt. Konkurrensen blir bara tuffare och tuffare, därför är det viktigt att göra sig själv konkurrenskraftig, det gör du dels genom att ha en utbildning i bagaget.   

Var ser du dig själv som inredare om 10 år, hur ser ditt drömprojekt ut?

Det här är en kul fråga eftersom jag knappt vet vad jag vill göra imorgon, när jag väl kommit på det så har jag en annan plan nästa dag, allt inom inredning såklart. Det är väldigt kul, eftersom det finns så otroligt många vägar att gå inom branschen.

Men förutom att fortsätta vara en dreamer hela livet så ska jag se till att hitta min grej. Jag ser mig själv ha ett företag med inredning och hometylingstjänster med ett par anställda. Jag har ett showroom på ett coolt ställe där jag kan gå loss med min kreativitet. Ett ställe som kunder kan komma och besöka för att förverkliga sina egna bostadsdrömmar. 

Mitt mål från början har också varit att kunna inspirerar andra på olika sätt, allt från att våga tro på sig själv och följa sina drömmar, till att kunna inspirerar andra till att skapa vackra hem. Det målet kommer jag alltid fortsätta jobba med, hitta sätt att kunna inspirera andra på. 

Du var tidigare i år på en härlig bilsemester i Portugal, kunde du ta av dig jobb-glasögonen eller hittade du någon inrednings inspiration i färg, material eller form som du tog med dig hem? 

Jag är väldigt duktigt på att koppla av och bara stanna upp och njuta. På så sätt hittar jag också min inspiration. 

Jag älskar att sitta och studera ett litet ställe hur de har inrett, valt olika färger och material och undrar alltid vem som gjort det, är det ägarna själva eller har dem tagit in en inredare? Många gånger frågar jag faktiskt. Favoritstället i Portugal att sitta och just studera detta blev i Ericeira, där finns det massor av små mysiga “hak” som har så otroligt enkel inredningsstil med dova färger och minimalistisk känsla, utan att den på något vis kännas stel eller kal, tvärtom det är väldigt avslappnat och inbjudande känsla. Allt är smått och litet och du behöver inte så mycket (förutom en kall öl) precis den känsla hade jag hela veckan när vi tog oss runt på de olika ställena i Portugal.

Slutligen – vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?

Jag suger in min inspiration på så många olika sätt. Jag läser väldigt mycket inredningsmagasin, det är mitt favoritsätt. Jag älskar att hålla ett nytt magasin i handen för att sen hitta tiden för mig själv och ett mysigt ställe att bläddra igenom sidor av inspiration. Annars kollar jag självklart pinterest och instagram – @karinboowiklander @erinterior @ceylonsliders är några av mina favorit konton på instagram. 

Nästan varje morgon lyssnar jag på någon podd som lär mig något nytt eller inspirerar mig. Då blir det någon av dessa tre: Framgångspodden, Stilsnack Althin Wistrand eller Inredningspodden

Instagram: @micaelaviljamaa

0 kommentarer

Comments


bottom of page