Micaela kombinerar studier med sitt stylistjobb


Hej Micaela, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Jag heter Micaela Viljamaa och har ett brinnande intresse för inredning, mode och mat. Jag är snart 29 år gammal och har just flyttat till ett nybyggt hus tillsammans med min sambo i Ängelholm.

Just nu så jobbar jag för fullt med mitt egna företag – Micaela Viljamaa Inredare & Homestylist, jag jobbar också extra på Bjurfors Home, samtidigt som jag läser till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult hos er. En riktigt härligt kombination 🙂


Micaela ViljamaaBerätta om din inredningsresa – hur gick det från en hobby till jobb/studier för dig?

Ända sen jag var liten har jag älskat att möblerna om mitt rum, trots att det var pyttelitet när jag bodde hemma så lyckades jag alltid hitta nya sätt att placera sängen och skrivbordet på. 

För lite mer än ett år sedan skulle vi sälja vår lägenhet och jag började styla den för fullt och blev helt tokig. Jag började att fundera på “kan man verkligen jobba med inredning och homestyling på heltid?”. Jag vet inte varför jag alltid trott att det endast är en hobby eller ett intresse. Tanken av att jag faktiskt skulle kunna få jobba på heltid med mitt största intresse var som släppa lös 1000 fjärilar i magen, jag började direkt att googla. Bara någon månad senare startade mina studier hos er på inredningskurser och jag var som ett barn på nytt. 

Eftersom att jag alltid varit egenföretagare var det en självklarhet för mig att sätta igång direkt från studiestart. Sagt och gjort, samma kväll pysslade jag ihop min hemsida själv, satte in kontaktuppgifter och lite bilder. Sedan dess har den bollen bara varit i fortsatt rullning framåt. 


Hur ser din vardag ut idag med jobb och studier – hur får du ihop det? Har du några tricks för att återhämta dig däremellan? 

Eftersom jag har två olika jobb samt studier är det väldigt intensivt i perioder. Det är därför viktigt för mig att lägga upp en plan och se till att ha god disciplin. Ibland kan det vara svårt när man är helt själv. Därför har jag varje vecka ett veckomöte med min sambo. Där går vi igenom vilka mål jag har för kommande vecka, vad ligger på min prio lista, hur mycket tid ska jag lägga på jobb respektive plugg? Om jag har mycket att göra så måste detta planeras in så att det verkligen blir av, kanske en kväll eller på helgen. Vi stämmer även av om jag klarat av tidigare veckas mål, om inte så tar vi reda på varför. Efter veckomötet planerar jag in i min kalender vilka dagar jag ska göra vad. Det motiverar mig så mycket och gör det lättare för mig att komma upp i tid varje morgon och komma igång direkt. Det blir en lagom tuff press, då jag vet att jag skall rapportera varje vecka hur den har gått. Det är också viktigt för mig att få den belöningen och beröm från min sambo vid varje veckomöte, eftersom det inte är någon annan förutom jag själv som ser vad som händer och vad jag presterar varje vecka. Det är viktigt att få den egoboosten.


Du jobbar deltid hos Bjurfors Home som just nu söker fler medarbetare på vår praktik-och jobbportal för våra elever. Vad tycker du är viktigt att tänka på när man söker jobb, hur såg din ansökningsprocess ut?

Det är viktigt att tro på sig själv hela vägen. Det kommer många stunder där självförtroendet tryter, men det är bara till att kämpa på. 

Jag sökte jobb hos Bjurfors Home innan jag påbörjat mina studier, men fick nej över telefon flertal gånger (eftersom att behovet inte fanns just då). Jag gav mig inte och fortsatte att ringa och mitt sista samt