... ...
top of page

Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA

Möt Malin som efter att ha beslutat sig att komma hem till Sverige för att studera till Inredare hos oss på Inredningskurser.se flyttade tillbaka till USA där hon nu jobbar som Designer och In-Home Stylist på välkända Pottery Barn. Med erfarenhet som flygvärdinna, jobb i floristbutik och tårtbakning landade hon till sist i att det var inredning hon ville syssla med professionellt. Inspireras av Malins fantastiska driv och resa mot drömjobbet och ta del av hennes bästa tips för att lyckas med studierna och jobbet som inredare.


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Hej Malin, vad härligt att vi fick till en pratstund med dig! Vi är ju nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Jag växte upp i Skåne, utanför Hässleholm och studerade grafisk design i Kristianstad under gymnasiet. År 2005, vid 21 års ålder, flyttade jag till USA som au pair och mötte min blivande man. Min mans karriär i det amerikanska flygvapnet har gjort att vi bott på olika platser som New Jersey, Philadelphia, Oklahoma, Kansas och Seattle, och vi har köpt och sålt flera hus under åren. Detta har stärkt min passion för allt inom inredning ; hus, färg och möbleringsmöjligheter. Under pandemin växte min Sverige hemlängtan, och min man och jag ville att vår dotter skulle uppleva lite mer av svensk kultur. Ge henne en starkare koppling till Sverige utöver våra årliga sommarbesök. Äventyrlig som jag är flyttade vi till Limhamn år 2022, för ett år. Min dotter gick 5:e klass på Malmö international School och jag började plugga heltid hos er på Inredningskurser.


Vi flyttade tillbaka till USA sommaren -23. Jag arbetar nu som Designer och In-Home Stylist för Pottery Barn i Spokane, i staten Washington, USA. Här får jag utlopp för min kreativitet genom att designa vackra inredningsförslag till våra kunder. Staden Spokane är omgivet av fantastisk natur och nära till skidåkning. Vi älskar det.


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Hur kommer det sig att du valde att studera till Inredare i Sverige istället för USA?


Jag valde att studera till inredare i Sverige istället för USA av flera skäl. För det första kände jag en större trygghet i det svenska utbildningssystemet, som jag upplevde som både strukturerat och välrenommerat. Även om det finns ett stort utbud av utbildningar i USA, upplevde jag att kostnaden för studier i Sverige var mer överkomlig. Dessutom passade det så bra med vårt år i Limhamn.


Du blev klar med din utbildning till Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) hos oss under 2023, hur upplever du studierna och har du haft användning av utbildningen än?


Utbildningen har varit ovärderlig för mig. Jag har mer kött på benen och gjort mig mer självsäker i inredningsvärlden. Jag har fått en djupare förståelse för varför vissa designval ser snygga ut och hur de kan påverka ett rum. Uppgifterna och övningarna har hjälpt mig att se saker ur olika perspektiv. Gett mig design historia att luta mig på. Hjälpte mig ta steget in sketch up världen och suga åt sig all info jag kunde.


Mitt ordförråd inom inredning har utvecklats avsevärt, och jag har fått en stor inblick i alla roller inom inredning. Att plugga hos er gav mig en stabil grund och verktygen att framgångsrikt arbeta inom branschen. Det var språnget in till min nya arbetsroll. Utan utbildningen hade jag inte haft en sådan bred och fylld portfolio. Ganska säker på att den var till stor del nyckeln till min nya anställning.


Vad jobbade du med innan du började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Jag har arbetat som flygvärdinna för Malmö Aviation, varit florist i en söt butik, studerat tårtbakningsteknik på ett litet community college i Oklahoma och öppnat en egen tårtverkstad där. Jag har också varit svensk lärare och dagisfröken på Svenska Skolan i Seattle, samt jobbat som au pair konsult för Cultural Care Au Pair där jag placerade ungdomar från hela världen, med en amerikansk familj. Dessutom har jag startat en blogg och en influenser Amazon online store front butik med affilierad reklam. Min drivkraft att sadla om och verkligen utbilda mig till inredare kom från min passion för kreativitet och min äventyrliga bakgrund och erfarenheter från alla hem vi bott i. Jag ville ta min hobby inom inredning till nästa nivå och tillämpa den i en yrkesform.


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Du har fått jobb som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i Spokane, USA efter studierna, kan du berätta lite mer om det och hur du hamnade där?


Efter vi flyttat tillbaka till USA, sökte jag aktivt jobb inom inredning och design och lockades av Pottery Barns välkända rykte för kvalitet. Pottery Barn märket har funnits i 75 år, de är klassiska och väldigt hemkära i Amerika, och har över 150 butiker/showroom’s. Under anställningsintervjun fick jag helt oväntat ställa ihop ett levandes Moodboard med textiler/material/accessories och förklara varför jag valt dessa och hur de hängde ihop. Det var ganska vilt! Jag gick därifrån med skakiga händer.


Hur kan en typisk dag på Pottery Barn se ut?


I min roll erbjuder jag personliga inredningstjänster och design förslag till våra kunder genom antingen hembesök, direkt i butiken och även via virtuella möten över video för de som bor längre bort. Vår butik ligger i downtown Spokane, i östra delen av delstaten Washington, men vi täcker även delar av Montana och Idaho, ibland kör jag upp till 10-12 mil enkel väg. Det är ett stort land.


Mina ansvarsområden inkluderar följande:

Först och främst träffar jag kunder för att förstå deras stilpreferenser, behov och budget. Därefter bedömer jag det utrymme som ska designas, tar mått och noterar befintliga möbler och dekorationer. Jag skapar en sammanhängande designplan som inkluderar val av möbler, textilier, accessoarer och ett färgschema från Pottery Barns sortiment, med hjälp av ett program som heter Design Crew för att skapa enkla moodboards och sketch-up liknande floor plans.


Jag hjälper kunder att välja rätt produkter som passar deras stil och utrymme, och bjuder in dem till ett design möte. Detta är min absoluta favorit del av jobbet, den visuella visningen med ett levandes moodboards, där kunden kan känna på de olika material jag valt specifikt till deras space och se skisser eller digitala renderingar för att föreställa sig slutresultatet. När kunden är nöjd går vi igenom produktlistan tillsammans, jag hjälper till med beställningen, betalningen och erbjuder vårt kreditkort.


Efter beställningen koordinerar jag leverans och arrangemang av möbler och dekorationer. Även om jag inte är med vid installationen, (vilket jag kan sakna) hjälper jag kunden via telefon och mejl för att säkerställa att allt blir rätt. Slutligen erbjuder jag råd om hur man kan underhålla och styla utrymmet över tid, med målet att hjälpa kunden att uppnå ett väl designat och funktionellt hem med Pottery Barns produkter, samt att de ska återkomma och handla mer.


En typisk dag innebär att hantera många uppgifter samtidigt. Vi håller koll på flera projekt som löper parallellt. Det innebär att svara i telefon, bygga floorplans på datan, besöka kunder, lägga fram tygprover till kunder, hitta en röd tråd till ett förslag, möblerings lösningar på olika hem, och ta emot betalningar direkt i butiken. Vi har även walk-in customers som kommer in spontant och handlar och vill ha design hjälp direkt på plats. Det är ofta stora beställningar av soffor, de kan välja mellan 114 olika tyger eller läder. Alla våra soffor och fåtöljer är custom made. Kunden kommer gärna in i butik och vill känna och provsitta i vårt showroom. Så vi designers som är på plats i butiken ger råd om textil val, material, färgval och skötsel. Vi hjälper även med bröllops önskelistor, där vi scannar in en önskelista till brudparet. Eller någons Graduation/ student önskelista. Det är en hektisk tillvaro och vi har verkligen fullt upp. När man äntligen sparkar av sig skorna på kvällen är man trött, men nöjd över att ha hjälpt 4-5 kunder, haft luren tryckt i örat, byggt 2 olika floorplans, svarat på flertal mejl, följt en orderleverans, räknat matematik i inches och feet, sålt arton kuddar och 5 ljusstakar, allt under en och samma dag.


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Finns det något speciellt projekt du varit delaktig i sedan du började som du är extra stolt över? Berätta mer!


Absolut! Låt mig berätta om ett av mina mest minnesvärda projekt hittills, som också råkar vara min första stora kund. Hon var redan en trogen kund som spenderat över $15,000, dollar och nu återvände hon för att styla resten av sitt hem. Jag måste erkänna, jag var nervös. Hon hade en sofistikerad smak och förväntningarna var höga. Att hon redan hade en sammanhängande design med många produkter från vårt sortiment var en fördel, men som ny på jobbet, kändes det som att vara Bambi på hal is.


Jag satte igång med att skapa ett moodboard och en designplan som skulle imponera och fungera specifikt i hennes hem. Med speglar för att reflektera ljuset, strategisk belysning för att skapa atmosfär och lyfta blicken, samt kuddar och mattor för att tillföra textur och färg. Sidobord och vaser kompletterade inredningen perfekt, och nya barstolar gav köksön en elegant uppgradering. Det var otroligt att arbeta med denna design, och känslan när hon accepterade nästan allt jag föreslagit (och spenderade ytterligare $6000) var obeskrivlig. Jag jobbade övertid och även hemifrån för att finslipa alla detaljer, fast besluten att göra ett fantastiskt intryck. Hennes förkärlek för vår blåa ton Chambray hos Pottery Barn var tydlig, och utmaningen låg i att balansera färgen på ett harmoniskt sätt och inte bli för mycket. Det här projektet gav mig en stark känsla av stolthet. Att veta att kundens hem förvandlats och att lilla jag från Skåne, har spelat en nyckelroll i den förändringen är en upplevelse jag aldrig glömmer.


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

En annan kund jag aldrig glömmer var en ung tjej som kom in spontant utan bokad tid och behövde hjälp med dukning inför en fest. Hon behövde allt till fredagen för tio personer, och detta var en onsdag. Allt hon behövde måste alltså finnas i vårt lager. Hon visade bilder på sitt nya hem och matbord, och önskade en "coastal" dukning. Det blev som scenen i Pretty Woman där alla klänningar och skor visas upp – jag plockade fram allt vi hade. Jag skapade en elegant dukning med marinblå och vita nyanser, dekorerade bordet med servettringar av snäckskal, koraller och placerade ut tallrikar. För att förstärka den kustnära känslan använde jag sandfärgade bordsdukar och blå ljusstakar. Jag kompletterade med silvriga bestick och kristallklara dricksglas, champagne och vinglas. Små namn bordsplacerings i form av mini koraller gav extra charm. Jag dukade upp, ändrade om hela bordet, och hon köpte allt! Vi var 3 st som fick hjälpa henne ut till bilen. Totalt spenderade hon $2900, för en spontan kvälls dukning!


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Hur skulle du säga att inredningsvärlden skiljer sig mellan Sverige och USA? Hur är kunderna / arbetssättet?


Inredningsvärlden skiljer sig markant mellan Sverige och USA, både i stil och arbetsmetoder. Svensk inredning präglas av minimalism, ljusa färger och naturliga material med fokus på funktionalitet och hållbarhet. I USA varierar stilarna mer, med en tendens mot maximalism och eklektiska inslag, samt en stark betoning på estetik och visuellt intryck. Det slösas mer. I USA varierar budgetarna mer drastiskt, med vissa som bara prioriterar lyx och exklusivitet.


Att arbeta i corporate Amerika är en ny upplevelse för mig som svensk, präglad av en stressig snabb miljö utan fikapauser. Lunchrasterna är strikt 30 minuter, ofta efter 4-5 timmars arbete, och det finns ett starkt fokus på kundservice. Personal förväntas vara väldigt tillgängliga, långa arbetspass, välkomna kunder, och erbjuda designlösningar direkt på plats, vi ska ge kundernas barn vatten/kritor och annat så föräldrarna kan shoppa. Designers i USA är mycket mer ”på” med uppföljning av kundbesök, ringer och tackar, måste svara dina mejl absolut inom 24h, skicka hem små tygprover till kund för att underlätta köpbeslut. Det är en stark försäljnings- och servicekultur som skiljer sig från den svenska. Du får betalt för övertid, men du har ingen extra helgersättning. Om du jobbar en lördag eller en onsdag så är det samma timlön. Som svensk känns det ju galet. Inget ovanligt här över.


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt dig?


För mig just nu är arbetstiderna svåra att möta, det är ofta sena kvällar som kunden kan träffa oss designers, efter deras jobb är slut, eller helgen lördag/söndag. Kundkommunikationen, att förstå och möta kundens visioner och förväntningar kan vara svårt. Ibland kan kunden vara otydlig eller ändra sig under projektets gång. Hålla koll på alla våra olika textiler och material i Pottery Barns sortiment är mycket. Det gäller även att hålla sig uppdaterad med de senaste trenderna och stilarna inom inredning. Dessutom måste man kunna balansera trender, eller något kunden sett på ”Pinterest” med kundens hem och behov. Ibland går de inte hand i hand. Oförutsedda problem, som leveransförseningar kan uppstå och kräver snabb och flexibel problemlösningsförmåga. Att ständigt vara kreativ och komma med nya idéer som är unika och tilltalande för varje kund särskilt under tids press, känns ibland utmanande att leverera.


Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?


Mina tips för blivande inredare eller de som redan pluggar är håll fast vid dessa 3 guldkorn:


  1. Bygg upp din portfolio och bli bästis med den. Din portfolio är ditt främsta marknadsföringsverktyg. Se till att inkludera både skolprojekt och eventuella praktikplatser eller freelance-jobb. Visa bredden av din kompetens och din personliga stil.

  2. Nätverka som en stjärna – mingla, mässor, och massor av kontakter. Få praktisk erfarenhet för att verkligen förstå branschen. Våga visa dig själv.

  3. Håll dig uppdaterad med trender och teknik. Och sist men inte minst, ha en hög arbetsmoral som säger "jag kan fixa det här"!


Malin jobbar som Designer och In-Home Stylist på Pottery Barn i USA elevintervju inredningskurser

Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Jag spenderar mer tid på Instagram än jag vågar erkänna högt. Jag följer en hel del konton som ger

mig daglig inspiration – eller åtminstone en ursäkt att skrolla lite till.

Mina absoluta favoriter är:

  • @thehillarystyle – För glammig inspiration när jag vill känna mig extra fashionabel medan jag ligger i soffan i pyjamas.

  • @ourpnw_home – Drömmer att göra allt hon gör. Hon bor i vänstra hörnet av USA med.

  • @angelarosehome – Får mig att tro att jag också kan vara en DIY hemmafixare!

  • @bettinakapareinteriors –Vår guest speaker Bettina Kapare. Som föreläste under träffarna hos inredningskurser. Bettina gav så mycket härlig energi och förklaring in i branschen. Jag hade turen att höra hennes historia 2ggr. Träffarna var verkligen höjdpunkten i utbildningen. Hennes feed är vacker.

  • @thehomeedit - Ger mig idén att total organisera mitt hem... men kanske börjar jag med att plocka upp tvätten. ;)

  • @nabelanoorhome – För den där extra dosen drömmig. ”Pockets of peace” i det vardagliga.


Stort tack Malin för ett inspirerande reportage! Vill ni fortsätta följa henne kan ni göra det på hennes Instagram @smultronstyle eller bloggen www.smultronstyle.com.

0 kommentarer

Comments


bottom of page