... ...
top of page

Kajsa kombinerar inredaryrket och butik efter utbildningen

Möt Kajsa som valde att våga satsa på sin drömkarriär som inredare och driver nu eget företag där hon kombinerar inredningstjänster och butik i Helsingborg. Inspireras av hennes resa och tankar kring att lämna sin existerande karriärsbana och satsa på sin dröm.


Hej Kajsa, vad roligt att du kunde ta dig tid att prata med oss! Vi är ju nyfikna på att höra mer om dig; vem du är, vad du gör och vart du bor?


Hej själv, så spännande att ni vill höra lite mer om mig! Jag heter Kajsa, är 45 år och bor i Helsingborg.


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Bild på Kajsa på plats i butiken


Du har läst till Certifierad Inredare & Inredningsstylist hos oss, hur upplevde du studierna och har du haft användning av utbildningen?


Studietiden var för min del ganska enkel, jag är strukturerad som person och dessutom började jag precis innan pandemin slog till så det blev ju bra tajming att börja läsa på distans just då.


Utmaningen kände jag nog kom när det var dags för SketchUp i 3D, då blev jag nästan gråhårig, men det gick tillslut!


Utbildningen påbörjade jag eftersom jag ville göra något annat än det jag gjort mina 20 dittills arbetande år, och när tillfället kom med en omorganisation på min dåvarande arbetsplats så var det dags att ta reda på VAD det var jag ville göra med resterande tid.


Vad jobbade du med innan ni började studera hos oss på Inredningskurser.se? Vad fick dig att vilja sadla om och utbilda dig till inredare?


Jag har jobbat med inköp och försäljning inom bygg/ järnbranschen.


Inredningsintresset har alltid funnits där och ju mer jag sökte och läste om yrket desto mer sugen blev jag att satsa på det.


Erfarenheten från bygg/järnbranschen är dessutom en fördel då jag kan mycket om material med mera, något jag hör kunderna uppskattar när jag är ute, att jag vet vad jag pratar om vad gäller även bakom ”ytan” vilket jag tror inger förtroende.


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Butiken Fabfrom utifrån


Hur såg resan ut för att komma igång med din inredarkarriär? Hur var uppstarten och resan dit du är idag?


Som jag tidigare beskrivit så kom jag i en situation då det blev en omorganisation på min arbetsplats, och med den blev jag erbjuden en tjänst jag visste att jag inte skulle vilja ha eller trivas med framöver, så valet blev ganska enkelt, det var helt enkelt dags att göra något annat. Jag misstänker att runt 40 är nog ganska vanligt att man funderar en del på sitt yrke och om det är det man vill göra lika länge till….


Jag kommer från en entreprenörfamilj så tanken på att starta eget har alltid varit en dröm, jag har bara inte vetat VAD, och nu kom ju ett bra tillfälle att starta en enskild firma i samband med utbildningen, allt jag behövde hade jag, dvs en dator i grova drag.


För att finansiera studierna fick jag först hjälp att betala utbildningen från Trygghetsrådet, men jag ansökte också om ”Starta upp bidrag” från kommunen. Efter en hel del underlag lämnats in och jag intervjuats några gånger av en handläggare så fick jag godkänt, en dag jag minns väl. Bidraget innebar 1 års tid till att försöka få igång företaget, vilket såklart hjälpte en hel del.


Under utbildningen fiskade jag efter kunder lite efter samma delar som utbildningen, eller om jag var sugen på att testa göra ett barnrum så letade jag kunder på Facebook och grupper där inredning är temat. Ibland gjorde jag gratis enbart för att öva, ibland tog jag betalt och ibland i utbyte mot feedback samt en recension.


Ca 1 halvår efter jag var certifierad så blev jag kontaktad av ett par som drev en inredningsbutik i centrala Helsingborg, de skulle sälja sin 20 åriga butik och de hade en del kunder hos sig som efterfrågat inredningshjälp och trodde därför att det var en bra utveckling för butiken, 1+1=3 så att säga.


Jag sa först Nej direkt, det kan jag skratta lite åt idag, hur allt sedan bara vände och ja, nu sitter jag med både butik och inredningstjänster på samma adress!


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Bild från entrén av butiken Fabform


Det är så härligt att se att det gått så bra för dig med butiken och hur det blev nyckeln för att dra in inredningsuppdragen. Vill du berätta lite mer om dina tjänster och hur du jobbar?


Jag erbjuder en första träff till fast pris, vilket jag känner mina kunder uppskattar och gör att de känner sig trygga och vågar en första kontakt. De känner troligtvis också att de kan träffa på min först i butiken, detta då en del kunder bokat ”över disk” så att säga.


Jag poängterar också vid ett första samtal/ tidsbokning att jag brinner för personliga hem och att mina intention inte är att riva ut allt och ”influenserstyla” som på tv programmen utan att hjälpa kunden antingen åtgärda något störande, eller utgå från det personliga om det är dags för någon större förändring.


Önskar sedan kunden mer hjälp efter det första mötet så får de en offert på det vi gått igenom på plats.


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Kajsa på Bo & Villamässa i Helsingborg


Finns det något speciellt projekt som du är lite extra stolt över? Berätta mer!


Hmmm, nja det har varit så olika uppdrag, men roligast då det var första företagsprojekt var nog ett fruktstall jag byggde upp med hjälp av SketchUp. Kunden ville hålla nere kostnaderna och ha stallkänsla, och då valde jag att utgå från pallar och fruktlådor av trä, resultatet blev superhäftigt på ett enkelt sätt, och jag var med även under uppbyggnaden, skötte inköp av material osv. Det blev nog speciellt också för att ägaren tog ett stort steg och flyttade från en container till ny lokal, så jag blev väldigt delaktig i hela processen OCH han döpte lokalen efter mitt projektnamn ”Fruktstallet”.


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

"Fruktstallet" under uppbyggnad

elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Planritning / skiss av Fruktstallet


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

3D vy av Fruktstallet, gjord i SketchUp


Vi kan tänka oss att många sitter i din sits och redan har en karriär i bagaget men drömmer om att jobba med något annat. Hur gick dina tankar i den processen och vad fick dig att till slut våga ta steget och satsa?


Lite av det har jag beskrivit ovan, men jag förstår ju att en trygghet man har i ett stabilt arbete mot att kasta sig rakt ut i ovisshet är jättesvårt beslut att ta, inte minst ekonomiskt.


Nu hamnade jag i en situation där jag tvingades till att ta ett beslut och jag löste det ekonomiska på egen hand genom att kolla upp vilka möjligheter som fanns.


I andra situationer så är nog mitt bästa råd att försöka ha kvar en trygghet i en anställning, starta eget sidan om och föröka bygga upp under en längre tid, för man får räkna med att det tar lång tid att hitta ut, hitta jobb osv och ofta kände/ känner jag mig ensam. Nu är det ju så kul med nya branschorganisationen, tillsammans är vi starka och jag tror jättemycket på att detta verkligen är ett stort steg att få upp ögonen på vår bransch. Framtiden är superspännande!


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik
elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Det färdiga resultatet av "Fruktstallet"


Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare enligt dig?


Att hitta och hittas. Få kunderna att våga kontakta mig och förstå vad en inredare egentligen gör. Det känns som media fördärvat en del genom sina program där en bulldozer kommer och typ kör över bostaden och gör om ALLT, men så behöver det ju inte vara, en inredare kan hjälpa i smått och stort.


Vad är dina bästa tips till den som pluggar hos oss just nu och snart ska ta sina första steg ut i arbetslivet eller de som funderar på att gå din väg och utbilda sig till inredare?


  1. Jag har dokumenterat mycket under utbildningen, mest för att jag har skadat minne , men nu har jag ett litet bibliotek att kunna kika tillbaka i. Jag lär mig bäst genom att utföra, så det sätter sig efterhand med tex mått med mera.

  2. Gör uppdrag till studentpris online/på distans under utbildningen (om du inte har företag och kan ta betalt) Ju mer du kan öva och få feedback från kunder desto bättre!

  3. Sök uppdrag lokalt, jag sökte tex i min områdesgrupp på Facebook. Beskrev mig kort och att jag utbildade mig till inredare, och efterfrågade bla om någon hade ett rum/ yta de vill ha hjälp med. Det gjorde i alla fall så att jag kände mig inte under så stor press (då jag sagt jag utbildar mig) samt at kunden troligtvis också är lite extra förstående.

  4. Om du kan och är en person med mycket driv,  starta företag. Att vara sin egen är det absolut bästa!


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram-konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?


Senaste året har varit så mycket fokus på övertag av butiken så jag har tyvärr ingen specifik Insta eller dylikt att tipsa om, men Pinterest är ju helt klart en favorit där jag söker inspiration inför uppdrag, och den är perfekt till att skapa unika mappar till varje uppdrag.


Jag är ju också liiite gammal, såå att läsa riktiga tidningar är också en favorit, och en skön paus från alla skärmar haha.


elev på inredningskurser se inredare inredningsbutik

Det var lite om mig och min resa hittills, vill du hänga med framåt så följ mig gärna på Insta/FB under Fabform eller KajelisInreda och förhoppningsvis ses vi på någon nätverksträff framöver.

0 kommentarer

Comments


bottom of page