... ...
top of page

Kontorsinredning – så inreder du kontor

Det har sedan en tid tillbaka varit allt viktigare att skapa en god arbetsmiljö i våra hem, något som många av oss knappt reflekterade över innan pandemin. Men det är givetvis viktigt att vi fortsätter denna trend även på våra kontor och offentliga miljöer Vi ska nu prata kontorsinredning!


Välkommen in i loungen och känn dig som hemma på en av sittöarna i det stora och luftiga rummet här i bild ovan. Här finns det möjlighet att varva ner strax innan det viktiga mötet, andas ut och hämta inspiration. Bilden i lekfullt fågelperspektiv som presenterar sortimentets stolar, soffor och puffar från kollektion är lånad från @blåstation.


Vi är alltså tillbaka på jobbet igen efter några turbulenta pandemi-år där många av oss, mestadels eller till viss del, har jobbat hemifrån. Man kan därför undra om det finns det någonting alldeles extra att reflektera över när vi rör oss från hemmakontoret till kontor-kontoret? Vi ska prata om rumslighet, ergonomi, omkringliggande miljö, förvaring och självklart också kontorsinredning i varierande design.


Vad har hänt sedan pandemi-åren? Har vi nya behov när vi befinner oss på kontoret? Vad är det i denna tänkta miljö som vi tror kan boosta vår arbetslust och arbetsflow?

Rumslighet och rörelsemönster


När man talar om rumslighet refererar man ofta till rummets yta, väggar, takhöjd och ljusinsläpp. Om du tittar rakt uppifrån, hur ser ytan på golvet ut? Identifiera hörnen, linjerna, kanterna, brytningar (tex. om golvet bryts av med ett annat golv). Vad gör helheten av rummet för känslan som uppstår när man kommer in. Allt detta kallar vi för rumslighet och rumslighet påverkar kontorets inredning. Vad är den optimala möbleringen för detta specifika rum.


Ibland behöver man skapa en rumsavdelare i ett för stort rum för de tänkta aktiviteterna på ett attraktivt sätt och färgkodat sätt, samtidigt som avskärmaren inte är för stram och strikt. Det ska ju samtidigt vara en inbjudande miljö. Bilderna är lånade från @kinnarpssverige och visar deras kollektion av ljudabsorberande material “Oktav” och “Prim” tillverkat av återvunnet avfall och spill - kontorsinredning i hållbarhetens tecken.


Sen beror det såklart också på vad kontoret har för behov, om det är kontorslandskap eller/och stängda rum. Hur ser företagskulturen ut? Vill man främja öppna landskap och kanske gå så långt att man har flexibla arbetsplatser? Oavsett så kanske det är så att det finns ett större behov av att individanpassa sittplatser och arbetsplatser, och att man tar hänsyn till att varje individ också har olika behov i olika arbetssituationer.


Flera olika typer av kontorsutrymmen


Beroende på arbetsuppgifter så kan det ju faktiskt behöva skapas tillåtande miljöer där det finns plats för “lek” och reflektion och att det finns möjlighet att variera sitt arbetssätt rent geografiskt. Vissa rum eller miljöer behöver vara så kallade "tysta rum", här måste man inreda med fokus på att inte bli störd. Andra utrymmen på kontoret kan behöva vara skapta för ett något mer lättsinnigt arbete och som skapar miljöer för de kreativa tankarna. Här kan tex. utsikt och rumslighet spela stor roll.


Ett luftigt större utrymme med högt i tak är mer tillåtande för att låta tankar vandra fritt och stiga utanför boxen. En tillåtande atmosfär är kanske ett rum där man sitter ännu lite bekvämare än på kontorsstolen, eller tvärtom på en pall eller puff för kortare pauser eller möte. Stolar och bord är kanske flyttbara och snurrstolen kan då med glädje riktas åt det håll man önskar. Personligen tänker jag bättre när stolen snurrar.


Bekväma sittgrupper som dessutom är föränderliga enligt denna modulsoffa, BOB från @blåstation är en underbart exempel på kontorsinredning som appellerar till mycket mer än att bara sitta ansträngt och uppkopplad vid datorn. Här kan man ha möten, prata i telefon, läsa och förkovra sig, ja lite allt möjligt faktiskt.


Färgpsykologi


Hittills är det använda bildmaterialet präglat av starka färger. Och visst är det väl kanske precis det som behövs för att skapa en bra stämning och tillåtande atmosfär. Färgpsykologi är forskningen som undersöker hur färger påverkar människans beteende. Färger kan bevisligen påverka vår hjärna, vårt sinne, vår ro, energi och fokus och är därför i allra högst grad med och samspelar i just inredning och miljö. Det finns mycket att läsa och lära om just färgpsykologi.

Grönt är skönt och det gröna ger oss lugn och ro och återspeglar naturen med givetvis liknande egenskaper. Det blå sägs främja fokus och produktivitet, det gula sägs främja kreativiteten och det röda sägs påverka aptiten, bland annat.

Arbetsrummet i bild går i gult, väggar, gardiner och matta, som bäddat för att öka kreativiteten kanske, bilden är lånad från @blåstation och presenterar kontorsstolen “Poppe Swivel”.


Det gröna på kontoret


För att återgå till att grönt är skönt och återger en känsla till att vara tillbaka i naturen så är det ju faktiskt ganska rimligt att även blanda in det gröna i form av växtlighet på kontoret. Det natursköna går att återskapa på en mängd kreativa sätt. Den gröna väggen, blomväggen, avskärmning med hjälp av växter och träd, rum i rummet med hjälp av växtlighet, eller att måla en tavla med växter är alla fantastiska exempel på hur vi kan plocka in det gröna på kontoret och sudda ut gränserna mellan ute och inne även här.


Växter i kontorsmiljöer skapar en känsla av att man är närmare naturen, det fyller samtidigt en funktion genom att vara luftrenande och så skapar det ju trivsel såklart. Här har vi lånat en inspirerande miljö bild från @terraplants_ab som arbetar just med denna typen av tjänster för kontor.


Vi var tidigare inne på att skapa rumsavdelare med ljudabsorberande material och skivor men denna rumsavdelare kan givetvis även vara av det gröna slaget. Något ljudabsorberande blir det ju kanske också, även om det inte är huvudsyftet, samtidigt som det skärmar av från ljus och andra typer av distraktioner.


@Terraplants_ab har skapat en hel del sådana miljöer. Visst ökar det trivsel och tänk hur detta relativt stora rum hade sett ut utan grönskande rumsavdelare. Det gröna skapar ett superlyft till rummet!


Belysningen på kontoret


Man kan inte alltid ändra på kontorslokalens egna förutsättningar. Om det tex. inte finns särskilt mycket naturligt ljusinsläpp så gör det inte det. Allt viktigare blir det då att man kompletterar med bra artificiell belysning vilket inkluderar både klart och riktat ljus som tex. läslampor (funktionell belysning), samt diffust riktat ljus. Diffus spridning av ljuset ger dels ett bra allmänt sken samtidigt som det påverkar stämningen i rummet på ett balanserat sätt. Man vill ha flera olika typer av belysningskällor även på kontoret.


Ljudnivå påverkas materialvalen


Hur kan man på bästa sätt påverka och förbättra arbetsplatsen när det kommer till ljud? Det kan ju handla om allt från att en person är känslig för ljud och inte kan fokusera när det blir för mycket sorl och behöva stänga in sig på något sätt eller bara skärma av, till att kontorslokalen är så pass stor att man kan behöva skärma av och installera ljudabsorbenter både upptill och längs med för att skapa en trivsam ljudnivå. Ljudet kan då upplevas lite mer behagligt och påverkar såklart även rumslighet, atmosfär och helhetskänslan i kontorsmiljön.


De stora fasta inredningsytorna spelar en stor roll i hur ljudnivå upplevs, såsom golv och tak, väggar och omkring fönster.

Ljud påverkas av de material man använder i rummet och kommer såklart i alla möjliga former, mattor, skärmvägg och diverse ljudisolerande material. I bild ser vi mattan DESSO, ett riktigt snyggt textilgolv, som läggs i plattor på golvet, det ger inredningen ett väldigt vackert färgspel, inte sant! Från @tarkett.


Förvaringen på kontoret


“Clean” och tillräcklig förvaring är a och o, inte bara hemma, utan givetvis även på kontoret och ingår därför givetvis även i kontorsinredning. Vad behöver vi förvara? Ja, allt från böcker, pärmar, tidningar, konstnärsmaterial, papper till skrivare, färgpatroner och allting däremellan. Det kan behövas både öppen förvaring, stängd förvaring i form av skåp och mindre lådor, samt stängd förvaring som går att låsa om. Viss förvaring kan behöva extra sekretess.


I bilden ovan kanske man hellre pratar om kontoret som en studio och inte så mycket som det traditionella kontoret. Oavsett så är snygg förvaring oslagbart när det kommer till ordning och reda på ett coolt men organiserat sätt. Kika in på @tylko produkter som i bilden ovan.


Ergonomin


Med tanke på att vi faktiskt har individualiserat våra kontor i hemmet så kan det vara bra att tänka på att försöka anpassa behov efter varje individ även på kontor-kontoret, om man inte redan gjort det. Vi ser olika ut, har olika behov, triggas av olika saker, och vi fokuserar olika bra i olika miljöer. Om ett kontor anpassas efter dessa olika behov så skapas de bästa förutsättningar till att de flesta ska kunna trivas på arbetsplatsen.


Vad behövs då för att varje person ska känna extra bekvämlighet och glädje till sin arbetsplats. Vi har redan spoilat svaret med rubriken men det handlar givetvis om ergonomi.

Om arbetsplatsen fungerar, man är nöjd med omgivningen så ökar ju chansen/ möjligheten att man gör ett bättre jobb och även sprider positiv stämning. Allting hänger ju ihop i slutändan. Precis som vi skapar hem att må bra och trivas i bör vi skapa kontor som vi kan må bra och trivas i de där 8 timmarna om dagen, 40 timmarna i veckan. Vi spenderar nästan mer tid på kontoret än hemma så visst borde vi lägga lite tid och kärlek på bekväma och stämningsfulla miljöer.


Bilden är lånat från @kinnarpssverige som uppmuntrar oss till att tänka efter lite när vi väljer kontorsstolen. Fundera på hur stolen ska användas, välj en stol som uppmuntrar till rörelse och sist men viktigt såklart, testa stolen! Vilka är just dina behov?


Hemtrevnad


Låt alltså kontor-kontoret inspireras av ett hemmakontor. Gör det lite mer personligt, lite mer bekvämt, lite mer inbjudande. Utöver det självklara jobbfokus behöver man känna kontoret är inspirerande och erbjuder bekvämlighet och plats för tanke och reflektion. Dessa miljöer bör finnas på alla arbetsplatser. Det borde med andra ord kännas lite som hemma. Miljöer som uppmuntrar till att ta pauser och samla energi kan väl egentligen bara gynna hela verksamheten!?


Bilderna är lånade från @tarkett_sverige. Det underbart roströda golvet kommer från tarkett’s linoleum kollektion och sprider härlig stämning i rummet. Ett golv som är hållbart, funktionellt och återanvändbart. En fantastiskt stylad kontorsmiljö!


Fem tips på hur du kan förändra din kontorsmiljö:

  1. Våga ge kontoret en hemma-känsla och skapa miljöer som erbjuder fler olika typer av sittgrupper, platser för olika aktiviteter. Variera alltså urvalet av kontorsutrymmen.

  2. Arbeta med färg. Färgpsykologi är inte bara oerhört intressant, det ger mervärde till den geografiska platsen och kan påverkar anställda i en viss riktning.

  3. Ergonomi är en av de viktigaste delarna och det finns många ergonomiska kontorsstolar att välja mellan, provsitt och anpassa efter dina behov.

  4. Arbeta medvetet med ljudnivån i rummen. Stora lokaler med öppna landskap kan behöva extra ombonat på stora fasta ytor som golv och väggar.

  5. Rumsavdelare kommer i alla möjliga former, väggskärm om man sitter tätt, komplett soffa med höga kanter som skärmar av mot yttre distraktion och så kan man ju alltid dela av rummet med vackra växter och träd, växtvägg och arbeta med pergola-liknande strukturer.


Vill du lära dig mer om att inreda för privatpersoner och kontorsmiljöer? Då ska du kolla in våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare där du får alla kunskaper du kan tänkas behöva för att arbeta professionellt som inredare!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page