... ...
top of page

Enkla inredningstips för att ge ditt vardagsrum ett lyft

Om man varit hemifrån en hel dag, oavsett om det varit på jobb eller man bara gått runt i stan, så är det första jag gör när jag kommer hem att jag byter om till min ”uniform”. Jag är nog inte ensam om att byta om så fort jag kliver in innanför dörren till mina favorit mysbyxor och den slitna gamla tröja som är så där behagligt mjukt sliten och passar just mig perfekt. Lite så kan man tänka när man ska inreda sitt hem och i synnerhet sitt vardagsrum där man spenderar rätt mycket tid när man är hemma. Att man skapar samma bekväma och mysiga känsla när man kliver in i sitt vardagsrum som när man drar på sig sina myskläder.


Du kanske ska ta fram dina myskläder och studera dom ett tag för att inspireras när du skall inreda vardagsrummet? ;)Det finns massor av tips när man inreder sitt vardagsrum - både tekniskt när det gäller mått och avstånd mellan möbler, vad man ska tänka på när man inreder funktionellt, vad olika stilar ger för intryck etc. Ni hittar massor av tips i våra tidigare blogginlägg men om ni är intresserade av att lära er mer om hur man inreder har vi även kurser på både hobby- och yrkesnivåer.


I det här blogginlägget tänkte jag mer att vi riktar in oss på vad som gör ditt vardagsrum till just DITT vardagsrum. Att INTE inspireras av trender och allt vi ser i både sociala medier, tidningar, inredningsbutiker, offentliga miljöer eller hemma hos varandra är nog rätt svårt och ovanligt - man kan tycka något är fult och inte alls ”jag” i början av en trendnyhet men kommer på sig själv efter ett tag att man letar efter just den där lampan som var trendigt för ett tag sen man har liksom “matats” med att tycka om den och att man minsann tycker att den passar perfekt på sidobordet i vardagsrummet. Här gäller det att man hejdar sig lite och tänker ett extra varv - är jag påverkad av trenden eller vill jag verkligen ha den och är det jag?Att köpa secondhand hoppas jag inte är en trend utan något som är här för att stanna, men just nu märker vi att det är fler och fler som köper secondhand och vill inreda mer med secondhand möbler och inredning som har en historia. Kan det kanske vara en motreaktion på att vi länge haft väldigt ljus och stilren inredning och behöver lägga in mer personlighet i våra hem? Just kombinationen av nytt och gammalt skapar en fantastisk, mer levande känsla i ett hem. Att endast inreda med nytt kan lätt uppfattas opersonligt, lite som när man köper en hel outfit kläder man sett på en skyltdocka - det passar snyggt ihop men passar alla plagg och accessoarer just mig och mina mått och personlighet? Lite samma sak är det ju med inredning - när man ser en inspirationsbild som är superfin kan man tänka på om det passar hemma i mitt vardagsrum och mina behov, passar det MIG?


Och det gäller ju även när man köper secondhand möbler och inredning, köp inte hem saker som är trendigt inom secondhand just nu, som dyker upp på Pinterest eller som du har sett i inredningstidningar utan tänk på vad som passar in just hemma i ditt vardagsrum och vad som är DU, även med secondhand sakerna. Tänk på vad produkten tar fram för känslor hos dig och hur den kommer samspela med resten av sakerna hemma. Om du har möjlighet kan du plocka in saker i ditt vardagsrum som har en historia - som använts av någon du tycker om, bott hemma hos mor- eller farföräldrarna, virkats av en kompis, det ger ditt rum en historia som gör just ditt rum unikt.


Precis samma känsla som när man drar på sig sina favorit myskläder så fort man kommer hem ska man vilja krypa upp i soffan i vardagsrummet och bara känna sig HEMMA. Hur får man då till det? Att känna sig hemma i sitt eget hem?


BILD


Skriv ner dina tankar


Skriv ner dina tankar och speciellt vilka känslor du vill uppleva när du kliver in i ditt vardagsrum. Ska det vara ombonat? Stilrent? Mysigt? Glädje? Lugn? Skapa nyfikenhet? Vad är viktigt för dig? Vill du landa och varva ner eller få massor av energi när du är i ditt vardagsrum? Utifrån dessa tankar kan du sedan gå vidare och välja ut färger, material och möbler som står för detta.Bo in dig!


Det är bra om man även får bo in sig lite och känna efter hur man använder rummet, vad man ska göra i rummet och vilka möbler och inredning som är viktiga att ha med i vardagsrummet. Sitter du ofta i soffan och tycker det är en viktig möbel är det bra att ta lite extra tid på att läsa om komforten mellan olika soffor - vad är det för stoppning, går klädseln att tvätta, vill du ha hög eller låg rygg, mjuka eller hårda armstöd etc. Är det en viktig möbel i rummet så ta den tid du behöver och läs på så att du köper den rätta soffan/möbeln för just dig.Anpassa färgerna efter känslan du vill ha


Vilka färger du väljer skapar också en atmosfär i rummet - en känsla i rummet. Vill man ha dova ton i ton färger som ger ett lugnt intryck eller massor av olika färger som skapar glädje? Hämta hem färgprover och tygprover och sätt ihop olika färgkombinationer och ha dom framme ett tag och låt det sakta få landa hos dig - för att reflektera över vilka kombinationer som är mest du och vad du gillar mest?Fokus på detaljerna


Det är detaljerna som sätter pricken över i:et! Ja, så är det faktiskt och det är kanske det som är svårast när man inreder att just få till det där sista. Detaljerna behöver inte vara endast accessoarerna det kan även vara kuddar - bordsarmaturer - tavlor - blommor etc. Hur vill du att detaljerna ska förstärka känslan i rummet? Ditt favoritmönster på kuddarna? Ska din roliga samling av snapsglas som du samlat på sen du var ung stå framme och ta plats? Gillar du stora lampskärmar med fransar? Vill du förstora upp foton som du har tagit själv och ha dessa som tavlor? Kika runt i ditt hem och se om du redan har saker som du kanske gömt undan eller som hamnat i skymundan - men som förtjänar att hamna i rampljuset i vardagsrummet - dels för att du blir glad av det men också för att förstärka ditt rum med din personlighet.Handla secondhand


Börja leta på secondhand butiker - jag älskar att gå runt bland gamla saker dels för att det skapar nyfikenhet - man vet inte vad man hittar och för att kreativiteten är i högvarv - Kan jag måla om den här stolen? Klä om? Sätta ihop flera tallrikar till ett eget designat trevånings kakfat : ) Det finns massor av inspirerande Instagram-konton där man kan få inspiration hur man kan återbruka möbler och inredning. Eller så hittar du saker och möbler som passar perfekt in i ditt hem precis som de är. Innan du åker ut på en secondhand runda är det bra om du tänker på vad du vill ha och vad du behöver hemma, för att inte köpa en massa ”onödiga” saker. Ta gärna bilder av ditt rum som du har i din mobil och titta på bilderna när du hittar något som du tror skulle passa in och fundera lite innan du köper.TIPS PÅ HUR DU FÅR ETT PERSONLIGT VARDAGSRUM

  1. Skriv ner dina tankar - hur vill du att ditt rum skall kännas?

  2. Bo in dig – känn in ditt rum.

  3. Tänk på hur du använder ditt rum - vad är viktigt för dig?

  4. Välj ut både nya och gamla möbler/inredning med omsorg.

  5. Samla ihop tyg och färgprover och kombinera på olika sätt, låt det stå framme och känn in.


/ Guldan Akgun, lärare på Inredningskurser.se


Vill du lära dig mer om hur du får till inredningen i hemmet? Utforska våra hobbykurser inom inredning eller ta steget längre och satsa på en karriär som Inredare efter våra yrkesutbildningar till Inredare.


1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Christian Trærup Østergaard
Apr 19, 2023

Jag älskar det!

Låt oss veta om du kan tänka dig att samarbeta med https://bobohome.se/! 😊

Like
bottom of page