... ...
top of page

Elevintervju: Therese Lenberg

Utomlands flytt till USA och ett behov av att kompetensutveckla sina tidigare erfarenheter inom visual merchandising fick Therese Lenberg att börja läsa hos oss till Certifierad Inredare. Läs mer om livet efter studierna, hur hon upplevde utbildningen och mycket mer!
Screen Shot 2018-09-05 at 13.58.20

Vad fick dig att flytta till USA? Min man jobbar som inköpare på Volvo och fick möjligheten därigenom att flytta till USA för att vara med i uppstarten av deras nya produktionsenhet där. Det är ett spännande äventyr för hela familjen, och inför flytten sålde vi vårt hus i Göteborg och jag sa även senare upp mig från mitt tidigare jobb. Våra barn har sedan de börjat på förskolan här lärt sig att prata flytande engelska, det är häftigt att se hur mycket det går att lära de små!


Untitled design (2)

Vad fick dig att börja studera hos Inredningskurser? Jag har länge haft ett stort intresse för inredning, men det har eskalerat de senaste åren och när vi fick chansen att flytta till USA dök möjligheten upp för mig att faktiskt göra slag i saken och kunna läsa inredning på distans. Under min föräldraledighet med vår minsta växte tanken fram om att göra någonting annat än att jobba inom modebranschen, och i samband med att vi skrev på kontraktet för utlandsflytten så kändes helt plötsligt steget inte så stort till att faktiskt utbilda mig vidare till något jag brinner för. Efter mycket googling och efterforskning föll valet på Inredningskurser, jag tyckte helt enkelt att det var där man fick ut mesta möjliga kunskap för en rimlig peng.

Vilken utbildning gick du? Jag gick Certifierad inredare. Just för mig var valet inte så svårt då jag var lite tvungen att ta en kurs som inte hade några träffar alls. Jag har tidigare erfarenhet av visual merchandising i butik, både på Lindex som fast dekoratör i en butik och även på Adidas där jag reste runt i olika sportbutiker och ansvarade över adidas yta. Därför kände jag att jag behövde en mer djuptgående utbildning, någon som kunde ge mig det jag saknade genom enbart arbetslivserfarenhet. Här kände jag att ”Certifierad Inredare” var den kursen som kunde ge mig skjutsen jag behövde för att våga ta steget till eget. Det var tufft och hårt arbete kursen igenom men när någonting är kul och utvecklande så var allt värt det i slutändan, jag är väldigt stolt och glad att jag genomförde kursen!


Untitled design (3)

Hur upplevde du att det var med distansstudier från ett annat land? Det jag kände främst var brist på inspiration härifrån. Det är lätt att tro att USA har samma trender och följer samma stil som oss skandinaver. Det kanske gäller för inflyttade européer till New York eller Los Angeles. I övrigt är stilen helt klart annorlunda och det är svårt att hitta inspirerande material i tex tidningar och magasin. Det beror såklart även på vilken stil man själv tycker om, och jag inspireras främst av vår skandinaviskt dämpade och ljusa stil med mycket naturmaterial. Jag gillar den maximala minimalistiska inredningen, om det finns ett uttryck som heter så. Det får gärna vara rakt och enkelt, utan att det blir för kalt eller opersonligt.

Har din utbildning hos oss varit till nytta i ditt nuvarande arbete? Utbildningen har lärt mig otroligt mycket och gjort att jag känt mig mer kunnig och professionell än vad jag var innan. Det har blivit många aha-upplevelser och jag har även fått upp intresse för sådant jag inte trodde att jag var intresserad av. Tex Wabi Sabi och Feng Shui kunde jag inte så mycket om innan, men nu har jag integrerat det i de projekt jag har jobbat med utan att hela inredningen har känts tillrättalagd. Det är kul att känna att man kan något som sedan går att väva in i en helhet och då kunna gå på känsla snarare än regler.

thereselenberg2

Therese’s senaste inredningsprojekt


Är det något du känner saknades i vår utbildning? Jag saknade definitivt att skissa i dator, något som jag vet har tillkommit efter att jag avslutat min utbildning. Det finns de som är jätteduktiga på att skissa och rita för hand och som tycker att det är roligt, jag är dessvärre inte en av dem. Jag personligen har svårt att känna mig professionell när jag visar mina planskisser för kund om jag har gjort dem för hand. Mitt jobb som inredare är att komma med kreativa lösningar, ge färgförslag och hitta nya vinklar till kunder i både privata hem och offentliga miljöer vilket jag har svårt att få ner på papper med en penna. Jag gillar idén med att det är uppsökande utbildning, alltså att det är jag själv som ansvarar för hur mycket jag lär mig och hur djupt jag vill gå. Däremot i vissa lektioner hade det behövts lite mer konkret information, tex i hur man skriver en marknadsplan eller affärsplan. Här är mycket svart och vitt även om det så klart finns undantag till det också.

Ser du några tydliga skillnader i hur kunder i USA tänker kring att anlita en inredare än i Sverige? I Sverige upplever jag att de flesta, i alla fall i storstadsregionerna, anlitar en stylist inför försäljning av sin bostad, något som de inte gör i samma utsträckning här. Här är det återigen lätt att tro att USA ligger före, och det kan möjligtvis vara så i de stora städerna som New York, men mäklarannonser över lag kan ha både oredigerade och mörka bilder, och det kan se stökigt ut eller vara helt kalt från saker. Processen att sälja en bostad här är också annorlunda mot i Sverige, så här skulle det i princip vara omöjligt att hålla en bostad stylad under visningsperioden som kan pågå i ett halvår eller mer. De har i de flesta fall enbart privata visningar och då kan det vara att man har visning varje dag under en period. Däremot är de bättre på att anlita professionell hjälp till sitt nya boende. Den regionen vi bor i är mitt i en expansiv fas med många nybyggen, både flerfamiljshus och villor. Det märks även att inredningsintresset ökar och att de mest trendkänsliga spanar åt Europa, och det finns uttryck som ”European style” och ”Scandinavian style”. Det finns en tydlig gränsdragning mellan de som vill ha ”ljust och fräsch”, vilket ofta är yngre, och de som vill behålla den typiska stilen för södern som är mer mörk och robust. Här känns det även mer legitimt att anlita någon för att enbart göra en tavelvägg, eller att organisera en walk-in-closet tex, vilket jag tror inte är så vanligt än i Sverige.

Har du ett företagskoncept som även skulle fungera i Sverige eller tror du att du behöver anpassa ditt företagande efter förhållanden i Sverige? Rent spontant tror jag att mitt företagande kommer att kunna fungera i båda länderna, om jag enbart tänker på hur jag vill jobba. Det som kommer att skilja dem åt är att vara lyhörd för vad kunden vill ha, där skiljer det sig markant åt mellan Sverige och den del av USA som vi bor i. Min strategi har växlat lite grann utmed resans gång, och just nu går jag mot att vilja jobba med offentlig miljö. Av en turlig slump fick jag uppdraget att inreda en vinbar här i Charleston innan jag ens var klar med utbildningen. Något som var jättesvårt och samtidigt enormt utmanande och lärorikt. Efter att jag rott iland det och utvärderade mig själv kom jag på andra tankar. Jag känner att jag vill göra mer av den typen av projekt framöver, samtidigt som jag vill kunna jobba dynamiskt och vara öppen för många olika typer av arbeten, tex styling av bostäder till försäljning, hemreportage för magasin och inreda privata hem. Mitt stora mål är att kunna vara flexibel och föränderlig inom yrkeskategorin ”Inredning”!

Hur tror du att inredningsbranschen kommer att se ut framöver, i Sverige och globalt? Vi måste gå mot ett mer miljövänligt tänkande i alla led, hittills har vi koncentrerat oss mycket på ekologisk mat och det är mer en självklarhet nu än undantag i motsats till för något år sedan. Trenden med att köpa möbler och prylar på auktion och second hand kommer att fortsätta. Den generella medvetenheten kring produktion och frakt har ökat, och i Sverige upplever jag starkt att när man köper ny inredning eller kläder att det spelar stor roll vart produkterna kommer ifrån. Man tittar gärna på hur saker produceras och väljer hellre ett matbord som är producerat i närheten där du bor än att få det levererat från en annan kontinent. Jag tror att detta skiljer sig stort från olika länder, inte minst i USA där vi bor nu. Här är den ekologiska maten fortfarande otroligt dyr och ”vanliga” möbler är extremt dyra och steget här att då köpa möbler som är miljömärka kommer vara väldigt stort. Jag upplever en stark slit-och släng-kultur här som känns som att den är på utgående i Sverige och förhoppningsvis många delar av världen.

Screen Shot 2018-09-05 at 13.54.46

Läs mer och följ Therese vidare på hennes instagram @villalenberg

0 kommentarer

Comments


bottom of page