Elevintervju: Jenny & Maria

Vi har stor variation på våra elever, vissa kommer direkt från gymnasiet och somliga är mitt i livet, har sagt upp sig från sina jobb och vill satsa på en ny karriär. En del har utmattning eller utbrändhet i bagaget och vill göra något de länge drömt om, satsa på sin dröm att jobba med eller lära sig mer om inredning. Vi har pratat med våra elever Jenny Aldenborg och Maria Brygelsson som har delat med sig av sina erfarenheter inom just det här med oss!


Elevintervju Jenny och Marie

Hej Jenny & Maria, berätta lite om vilka ni är, vad ni gör och var ni bor?

J: Jag är 37 år och bor tillsammans med min man och våra två döttrar Molly & Majken i ett radhus i Göteborg,  barnen är 7 & 4 år gamla. Sedan i våras arbetar jag på Studio In AB som är ett företag som arbetar med inredning och homestaging, först arbetade jag som konsult ungefär 2 dagar i veckan parallellt med studierna och mitt helgjobb som säljare på Mio. Men sedan augusti arbetar jag 80% som anställd, vilket känns så kul! M: Maria heter jag och är 41 år. Bor med min familj, man och två barn – Tilda 12 år och Theo 10 år i sydvästra Göteborg i ett nyköpt hus vid havet. Jag är frilansande Inredare och Stylist som sedan i somras jobbar på Studio In.


Vad fick er att börja studera hos Inredningskurser? 

J: Efter tio år som förskollärare på samma arbetsplats (jag har varit föräldraledig inom denna tiden med) kände jag efter att gått igenom en tid med mycket stress att det var dags att göra någonting annat. Jag hade länge drömt om att få förverkliga min dröm om att arbeta med inredning men inte vågat. Med en inre övertygelse och en förmåga att resa sig efter en svacka i livet tog jag steget. Jag hittade utbildningen hos er på nätet och kände direkt att den tilltalade mig, så jag tryckte på knappen och körde igång processen, det fanns liksom inget annat alternativ då, jag ville framåt! M: Efter ett förflutet som egenföretagare tillsammans med min familj inom Restaurangbranchen och sedermera flera år på kundtjänst-sidan inom logistik, hamnade jag inför någon slags vägskäl. Efter en rejäl utmattnings-krasch för ett par år sedan, med sjukskrivning som enda utvägen, började jag vrida och vända på det mesta i mitt liv. Då kämpade jag med heltidsjobb och ett barn med speciella behov parallellt, och var helt övertygad om att jag ”minsann inte är typen som går in i väggen”… En fråga från en ”jobb-coach” ställde allt på sin spets. Han frågade ”OM du fick syssla med vadsomhelst här i livet, vad skulle det vara?” -”Inredning är ju min stora passion men…” -”Stopp… inga men… DÅ ska du jobba med inredning!” Jag gick hem och började Googla olika kurser. Jag fastnade för Inredningskurser och hela upplägget med distansutbildning med träffar och praktik. And the rest is history, som man säger!


Hur upplevde ni reaktionerna från omgivningen när ni bestämde er för att säga upp er och följa er dröm?

J: På riktigt har jag inte mött en enda negativ kommentar om att totalt byta bana, utan endast hejarop och positiva reaktioner. Många har berömt mig för att vara modig att följa min dröm och under hela denna resa har jag insett hur viktigt det är att våga kasta sig ut i det okända för man växer så som person. Vad är det värsta som kan hända brukar jag fråga mig själv… Några har undrat hur arbetsmarknaden som färdig inredare ser ut och hur jag tänkt mig framtiden. Detta var inget jag funderade så mycket på, jag följde bara hjärtat och analyserade inte så mycket som jag vanligtvis gör. Jag bestämde mig tidigt för att jag skulle ha roligt under mitt studieår, våga ta det lugnt och att fånga tillfällena som kom. Det verkar ha varit ett vinnande koncept för mig för det har lett mig framåt på ett fantastiskt sätt. M: Det som känts härligt är alla peppande kommentarer om hur modigt det är att våga byta bana ”mitt i livet” (vad det ens är… ”mitt i livet”- känner mig inte en dag äldre än 27, hehe). Precis som Jenny, så bestämde jag mig tidigt i processen, att detta skulle vara MITT år. Det skulle vara lustfyllt och härligt. Utmanande- ja visst! Men jag såg till att njuta på vägen. Träffarna i Stockholm blev en liten vardagsflykt, jag såg till att bo på mysiga hotell och riktigt suga in alla härliga miljöer.


Många som söker sig till oss har liknande historier som er – mitt i livet med utbrändhet eller utmattning i bagaget och funderar kanske på att säga upp sig från jobbet, utbilda sig inom inredning och starta eget – vad är ert bästa råd till dem?

J: En viktig aspekt att ha med sig innan man bestämmer sig för att börja studera på distans är att det krävs mycket hårt arbete, så att vara mentalt redo för det är såklart viktigt. Det krävs såklart att man har en ekonomisk möjlighet att göra det jag gjorde, att både betala sin utbildning samt att inte dra in så mycket inkomst. Det ställer ju såklart höga krav på att man antingen själv har sparat pengar eller att man om man lever tillsammans med någon så att man kan hjälpas åt. Men att inte lägga pengar på onödiga saker är rätt befriande och med målet inställt är det enklare att klara av det för då känns sparandet inte som en uppoffring. Mitt råd är därför att räkna på hur du skulle klara dig genom att inte tjäna så mycket för att kunna gå in helhjärtat i studierna (som kräver mycket av en stundtals!). Jag började med att endas