... ...
top of page

Elevintervju: Bettina Kapare


Hej Bettina, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Hej! Jag är ursprungligen från Göteborg men har under de senaste 15 åren bott och arbetat runt om i världen, Malmö, New York, Luxembourg och nu i Frankrike.

I dag arbetar jag som inredningsdesigner och bor tillsammans med min sambo och vår son i ett Chalet i en liten alpby strax utanför skidorten Chamonix. Det var framförallt längtan till bergen, naturen och en mer meningsfull livsstil som gjorde att vi flyttade hit. Vi började fundera på att flytta till Alperna under vår föräldraledighet. Vi gjorde en 5 års plan med målet att flytta men när vi väl hade bestämt oss gick allt betydligt fortare. På 10 månader hade vi gått från dröm till verkligen. Alla bitar bara föll på plats.


Du utbildade dig till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult med oss 2019, hur såg din studietid ut för dig och har du haft användning av utbildningen?

Jag började på grundkursen i inredning 2016. Då var det mer tänkt som en rolig grej. Något kreativt att ägna mig åt på kvällar och helger vid sidan om mitt jobb. Ganska snabbt insåg jag hur mycket jag tyckte om det och tankarna på en framtid som inredningsdesigner började växa fram. Jag pluggade vidare, gjorde en del inredningsuppdrag för vänner och bekanta och fick, mycket tack vare mina studier, praktik hos en inredningsdesigner i Luxembourg (där vi då bodde).

Dock tog det några år innan jag verkligen pluggade klart. Jag fortsatte fokusera på min karriär inom Private Banking. Vår son föddes 2018 och det var när jag var mammaledig som jag åter gav mig tid att fortsätta mina studier. 

Utbildning har varit till stor nytta för mig. Jag har alltid varit inredningsintresserad men hade ingen teoretisk kunskap. Genom mina studier föddes ett intresse att förstå inredningens betydelse och vikten av att inreda ett hem inte bara visuellt utan också väl fungerande för de personer som bor där. Min utbildning och certifiering var dessutom ett krav för att kunna starta bolaget enligt det nationella regelverket både i Luxembourg och Frankrike.

Förra året sa du upp dig som business developer för att jobba med inredning på heltid, vad fick dig att ta steget och var befinner du dig jobbmässigt idag?

Jag hade gått och tänkt tanken om att byta bana jobbmässigt ganska länge. Jag hade blivit klar med min utbildning och började få en del inredningsuppdrag vid sidan om jobbet. Samtidigt började jag och min sambo att prata om en annan livsstil, en möjlighet att flytta till Alperna, och leva ett annat typ av liv närmare naturen. Vi satte oss ner och gjorde upp en plan och räknade mycket på vad det skulle innebära. Jag gjorde en affärsplan och en budget. Min sambo är risk manager till yrket så det var verkligen en ordentlig plan med alla tänkbara scenarion, hängslen och livrem. Jag är lite mer impulsiv av mig men jag är glad för att det blev en genomtänkt plan. Det gav mig tryggheten i att det var möjligt.

I dag driver jag mitt företag från vårt hem i Frankrike och jobbar med inredningsuppdrag både i Luxembourg och Chamonix regionen. Jag jobbar främst med inredning av privata hem men har även gjort styling uppdrag för lokala varor och produkter.  Nu håller jag även på att starta upp ett nytt projekt tillsammans med en vän där vi kommer göra kommersiella uppdrag riktade mot fastighetsbranschen i Chamonix. Det projektet hamnade lite på is när Corona pandemin bröt ut men vi hoppas att kunna dra igång till hösten. 

Inredningsprojekt från BettinaHur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig idag, hur strukturerar du dina projekt?

Dagarna brukar börja med ett par koppar kaffe och jobb vid matbordet. Jag har min studio i källaren men trivs bäst vid matbordet så jag blir oftast kvar där under förmiddagarna. Som egenföretagare gör man ju allt och den ena dagen blir aldrig den andra lik. Men jag är som mest produktiv för lunch så då försöker jag att beta av så mycket jobb som möjligt.  Jag tycker om struktur och skriver gärna listor med dagens ”to-do”. Det är en härlig känsla att bocka av det man gjort och när man är sin egen ”chef” blir det inte så mycket mer cred än så för dagens arbete. 


De senaste månaderna har det dock mest blivit jobb på kvällar och helger. När Corona krisen bröt ut gick hela Frankrike in i lockdown och dagis och skolor stängde. Från en dag till en annan fick jag ta hand om min son på heltid och skulle samtidigt driva mitt nystartade företag. Jag försökte jobba på som vanligt under dagtid men det gick inte. Jag fick dåligt samvete för att jag inte var en närvarande mamma och samtidigt prestationskrav gentemot mig själv och mina ambitioner när jag inte kunde jobba så mycket som jag planerat.

Jag har varit van från mina tidigare jobb med långa dagar, mycket resande och ett högt tempo. Men nu blev det mer en fråga om att dra ner på uppdrag, tempot och prestationskraven. Jag tror att det är viktigt att inse att vissa saker kan man inte påverka och då är det bättre att acceptera situationen, anpassa sig och försöka göra något bra utav det.

Det har varit en tuff period för många här men jag har varit oerhört tacksam över att ha flexibiliteten att kunna styra mitt arbete och jobba på tider som fungerat för oss. Det har blivit mycket fokus på den delen av inredningsprojekten som handlar om planering, digitalt arbete och förberedelser. Nu har det äntligen öppnats upp här igen och jag ser verkligen fram emot att få återgå till ett lite mer normalt liv, få mer rutin och att få träffa kunder igen. 

Inredningsprojekt från Bettina

Hur får du in projekt och jobbar du med flera projekt samtidigt?

Till att börja med var det projekt för vänner och bekanta. Jag gjorde gratisjobb för att skaffa mig erfarenheter och utvecklas. Sen har en sak lett till en annan. De senaste 10 åren har jag arbetat som säljare och affärsutvecklare, visserligen inom en annan bransch, men mitt kontaktnätverk är stort vilket jag är tacksam för.  De flesta jobb har jag fått in via referenser eller kontakter.

Just nu jobbar jag med 3 större inredningsprojekt av privata hem, 2 i Luxembourg och ett i Chamonix. 

Jag tror att det är väldigt individuellt vad man trivs med, men det passar mig att jobba med flera projekt samtidigt. Ibland kör man fast i processen, något tar längre tid än planerat, eller inspirationen är helt enkelt inte där. Då är det bra att ha nått annat projekt att fokusera på ett tag. Ofta hittar jag inspiration eller möbler till ett projekt medan jag jobbar med ett annat.

Vad är de största utmaningarna med att jobba som inredare och driva eget företag enligt dig?

Den största utmaningen, men också det jag tycker gör det så roligt, är att man jobbar med människor. När man studerar inredning och gör teoretiska uppgifter kan man utgå helt ifrån sitt eget tycker och smak. När man väl kommer ut och träffar riktiga kunder har de ofta åsikter om färg och form. De har möbler de ärvt, en tavla de fått i bröllopspresent, eller något de nyligen köpt och inte vill byta ut. Utmaningen blir att lyssna och förstå kunden och samtidigt vara trogen till sin egen stil.

När det kommer till att driva företag är nog den största utmaningen att man helt plötsligt behöver göra allt. Som nystartat företag finns det oftast inte ekonomin att kunna anställa eller ta hjälp. Jag blev helt plötsligt inte bara inredningsdesigner utan även webbdesigner, ekonom och kundtjänstansvarig. Det är stundtals jobbigt men också extremt lärorikt och belönande. Det är en balansgång att hela tiden väga sin egen tid, hur mycket man kan och orkar göra själv eller när det helt enkelt ger mer mening att ta hjälp.

Vilka är de största skillnaderna i inredningen i Chamonix och Luxemburg mot Skandinavien?

Det absolut störst skillnaden är den vad gäller homestyling. I Sverige är nästan alla hem på marknaden fint städade, stylade och piffade. I Luxembourg och Chamonix kan det se ut lite hur som. Som svensk blir man ganska chockad är man ser smutsiga kläder, 2 veckors disk och allmän bråte på bilderna. Styling börjar komma även här, speciellt på dyrare objekt, men det är inte alls i samma utsträckning som i Sverige.

När det kommer till inredning i Chamonix upplever jag att det är en mer traditionell och hållbara stil. Man gör inte om så ofta men när man väl gör det har man en större budget, platsbygger, satsar på bra och gedigna möbler. Kanske är det för att det inte är så trendkänsligt. Det man väljer ska hålla under lång tid och man väljer därför med omsorg. 

Inredningsprojekt från Bettina

Upplever du att vår utbildning “håller måttet” internationellt mätt?

Absolut! Jag har utöver er utbildning också läst en utbildning i USA. Det jag gillar med er utbildning är att den är fokuserad på det praktiska och ger både insikt och kunskap om hur det ser ut när man ska arbeta på riktigt. Samtidigt är de teoretiska uppgifterna väldigt lärorika. I USA är man mer fokuserad på teori, test och kvantitet i utbildningsmaterialet.

Vad är ditt bästa tips till den som vill starta eget men inte riktigt vågar ta steget?

Jag skulle säga att det viktigaste är att fundera på varför man vill starta eget och att göra upp en ordentlig affärsplan plan med en bra budget. Här tycker jag att man ska ta all hjälp man kan få. Fråga vänner och bekanta som startat eget, gå kurser, lyssna på podcast om att starta eget etc – Det finns så mycket bra att läsa sig till om hur man startar och driver ett företag och vad man ska tänka på.

Sen, om man kan jobba deltid, ta tjänstledigt eller på annat sätt ha en viss ekonomisk backup  så tror jag det ger en stor trygghet i uppstartsfasen. Det är viktigt att vara realistisk och inse att mycket tar längre tid än man tror. I alla fall om man tänkt sig att göra mycket eller allt själv.  Till sist vill jag säga, lita på din egen förmåga. Man klarar ofta mycket mer än man tror.

Inredningsprojekt från Bettina


Vart går du för att hitta din dagliga inspiration? Har du några specifika Instagram konton/bloggar/magasin/poddar att rekommendera?

Jag lyssnar väldigt mycket på podcasts. Några av favoriterna är Monocle 24, How I built this, Inredningspodden med Johanna Hulander och The Business of fashion. Jag inspireras mycket av Ilse Crawford, jag tycker om hennes stil och filosofi kring inredning. Jag kan varmt rekommendera att lyssna på podcasten Monocle 42 ”The Big Interview” (från 30 april 2017) och The Arcitecture Academy avsnitt 10, som båda är intervjuer med henne.

När det kommer till den dagliga inspirationen kommer det mest från naturen.  Det låter klyschigt men ofta kommer mina bästa idéer när jag är ute och går i skogen, åker skidor eller springer på bergsstigarna. Det kan vara färgen på en trädstam, ett löv, eller en skiftning i stenarna. 


Jag bläddra även mycket i gamla inredningsböcker och tidningar när jag vill ha inspiration. Jag föredrar nästan alltid “hemma hos” reportage framför rena inredningstidningar, favoriterna är Porter Magasin, Dim Dam Dom och The way we play. Jag har en mapp med utrivna sidor från olika gamla tidningar som jag ofta vänder tillbaka till. Många utklipp är 15-20 år gammal och känns fortfarande stilmässigt hållbara. Det ger mig en trygghet och ett hållbarhetstänk i min inredningen att veta att det som inspirerade mig då fortfarande gör det. Jag har tänkt att jag borde digitalisera den men det har aldrig blivit av. 

Instagram har jag en knepigare relation till men jag tycker om att följa personliga konton med en historia. Mina favoriter är @forestbound, @lovisafurubo och den alltid lika inspirerande @emmaelwin

This or that (Bettina väljer)

Eklektisk stil / Wabi Sabi

Öppen förvaring / Stängd förvaring

Neutraler / Färgglatt

Trä / Betong 

Snittblommor / Krukväxter

Tapet / Väggfärg

Vill du följa Bettina vidare så hittar du henne på instagram under @chez_kapare och hennes hemsida www.kapareinteriors.com. Vill du också jobba som inredare? Läs mer om våra utbildningar här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page