Elevintervju: Bettina Kapare


Hej Bettina, berätta lite om vem du är, vad du gör och var du bor?

Hej! Jag är ursprungligen från Göteborg men har under de senaste 15 åren bott och arbetat runt om i världen, Malmö, New York, Luxembourg och nu i Frankrike.

I dag arbetar jag som inredningsdesigner och bor tillsammans med min sambo och vår son i ett Chalet i en liten alpby strax utanför skidorten Chamonix. Det var framförallt längtan till bergen, naturen och en mer meningsfull livsstil som gjorde att vi flyttade hit. Vi började fundera på att flytta till Alperna under vår föräldraledighet. Vi gjorde en 5 års plan med målet att flytta men när vi väl hade bestämt oss gick allt betydligt fortare. På 10 månader hade vi gått från dröm till verkligen. Alla bitar bara föll på plats.


Du utbildade dig till Certifierad Inredare & Homestagingkonsult med oss 2019, hur såg din studietid ut för dig och har du haft användning av utbildningen?

Jag började på grundkursen i inredning 2016. Då var det mer tänkt som en rolig grej. Något kreativt att ägna mig åt på kvällar och helger vid sidan om mitt jobb. Ganska snabbt insåg jag hur mycket jag tyckte om det och tankarna på en framtid som inredningsdesigner började växa fram. Jag pluggade vidare, gjorde en del inredningsuppdrag för vänner och bekanta och fick, mycket tack vare mina studier, praktik hos en inredningsdesigner i Luxembourg (där vi då bodde).

Dock tog det några år innan jag verkligen pluggade klart. Jag fortsatte fokusera på min karriär inom Private Banking. Vår son föddes 2018 och det var när jag var mammaledig som jag åter gav mig tid att fortsätta mina studier. 

Utbildning har varit till stor nytta för mig. Jag har alltid varit inredningsintresserad men hade ingen teoretisk kunskap. Genom mina studier föddes ett intresse att förstå inredningens betydelse och vikten av att inreda ett hem inte bara visuellt utan också väl fungerande för de personer som bor där. Min utbildning och certifiering var dessutom ett krav för att kunna starta bolaget enligt det nationella regelverket både i Luxembourg och Frankrike.

Förra året sa du upp dig som business developer för att jobba med inredning på heltid, vad fick dig att ta steget och var befinner du dig jobbmässigt idag?

Jag hade gått och tänkt tanken om att byta bana jobbmässigt ganska länge. Jag hade blivit klar med min utbildning och började få en del inredningsuppdrag vid sidan om jobbet. Samtidigt började jag och min sambo att prata om en annan livsstil, en möjlighet att flytta till Alperna, och leva ett annat typ av liv närmare naturen. Vi satte oss ner och gjorde upp en plan och räknade mycket på vad det skulle innebära. Jag gjorde en affärsplan och en budget. Min sambo är risk manager till yrket så det var verkligen en ordentlig plan med alla tänkbara scenarion, hängslen och livrem. Jag är lite mer impulsiv av mig men jag är glad för att det blev en genomtänkt plan. Det gav mig tryggheten i att det var möjligt.

I dag driver jag mitt företag från vårt hem i Frankrike och jobbar med inredningsuppdrag både i Luxembourg och Chamonix regionen. Jag jobbar främst med inredning av privata hem men har även gjort styling uppdrag för lokala varor och produkter.  Nu håller jag även på att starta upp ett nytt projekt tillsammans med en vän där vi kommer göra kommersiella uppdrag riktade mot fastighetsbranschen i Chamonix. Det projektet hamnade lite på is när Corona pandemin bröt ut men vi hoppas att kunna dra igång till hösten. 

Inredningsprojekt från BettinaHur ser en vanlig dag på jobbet ut för dig idag, hur strukturerar du dina projekt?

Dagarna brukar börja med ett par koppar kaffe och jobb vid matbordet. Jag har min studio i källaren men trivs bäst vid matbordet så jag blir oftast kvar där under förmiddagarna. Som egenföretagare gör man ju allt och den ena dagen blir aldrig den andra lik. Men jag är som mest produktiv för lunch så då försöker jag att beta av så mycket jobb som möjligt.  Jag tycker om struktur och skriver gärna listor med dagens ”to