... ...
top of page

Felicias sommar inspiration

Hej alla fina,

Hoppas ni alla har fått njuta ordentligt av sommaren!

Eftersom jag studerar på heltid så har större delen av dagarna spenderats på vårt nya fina kontor. Vilket absolut inte har gjort mig något, då jag älskar det jag gör!

Med detta inlägg hoppas jag kunna ge er lite extra inspiration och motivation under sommaren.

För mig består sommaren av att fylla på min kreativitet och energi inför hösten. Arkitektutbildningen kan vara väldigt intensiv under sina perioder och det blir inte så mycket tid med några sidoprojekt. All fokus går åt det man håller på med, där och då. Tror många av er känner igen er när ni sitter med lektionerna hemma. Då vill man lägga all tid och energi på uppgiften ska bli så bra som möjligt. Men vad gör man när man inte kommer någon vart? Man är stressad och det känns påtvingat. Hur hittar man tillbaka?

Själv har jag varit där många gånger, speciellt under sommaren. Skrev därför ner några punkter som fungerar för mig och som kan förhoppningsvis hjälpa några av er!

1.Gör något kreativt: Bryt den vanliga kreativiteten med något annat. För det första med saker man tycker är roligt och inspirerar en, något man bara känner för att göra. Det kan vara allt från att rita upp sitt drömhus, laga mat, måla en tavla, dekorera om ett sideboard eller fixa till ett auktionsfynd. Det kan verkligen vara terapi för själen att lägga fokus på något helt annat men som ändå låter en vara kreativ.

Det kan även vara att utveckla/bygga på projekt som man gjort tidigare under utbildningen. Minns själv att jag gjorde ett kollage till det exotiska moodboardet från en av lektionerna. Så är ni extra nöjda med något, tveka inte på att bygga på det. Man kan alltid testa lägga till kollage, planritning, elevation eller belysning. Använd tidigare projekt för att testa någon ny teknik som exempel: ta en produktlista och ha som grund för att skapa en materialplansch, måla en bildstilsritning av en färdig planritning, träna på att skissa upp ett rum i perspektiv ect.

Här är tre saker jag har testat i sommar: Materialplansch och SketchUp modelering + vattenfärgsrendering.


2. Pausa: När man känner att det börjar bli kämpigt och kreativiteten silar är det lika bara att ta en paus. Våga lägga lektionen åt sidan och gör helt andra saker. Här brukar jag passa på att träffa familj, vänner, gå en långpromenad med min hund Yoshi, hitta på något med min sambo eller bara vara. Få lite andrum. När man kör fast är det bättre att bryta och göra något man mår bra av för en stund. 

Min farmor bor mitt i skogen i Bohuslän och det är utan tvekan mitt favorit ställe att få koppla av på. Fridfull natur och knappt täckning på telefonen, perfekt! Även att få tid med familj och vänner väger tungt för mig under sommaren, jag vet nämligen att det är lätt att tiden bara flyger förbi när terminen väl startar och man har fullt upp. Även om jag har dem nära så blir det inte sådär spontant och härligt som det kan vara nu under sommaren. Gör helt enkelt det du känner för, ta en liten paus och bara njut av allt annat.

3. Träning: Att springa för mig är ett sätt att få bryta tankebanorna och vila hjärnan lite. En ljudbok i öronen och parkens vackra natur framför mig. Försöka komma tillbaka i nuet och inte störas av några plötsliga idéer man måste kolla upp på pinterest. Det viktigaste är att man kopplar bort sig från stör moment och försöker lägga lektionen åt sidan. Att bara få komma ut lite, byta miljö och röra kroppen ger så mycket energi. Funderar själv på testa kickboxning mot hösten, någon som provat? Några andra tips på roliga träningsformer?

4. Låt dig inspireras: Det är inte alltid lätt att hitta någon som man inspireras 100% av men knepet är att hitta något specifikt de gör som man gillar och kan ta nytta av själv. Som när du endast plockar ut de goda bitarna ur en aladdin ask. Börja läsa, lyssna och se hur de använder och tänker kring inredning. Skifta mellan mediakanaler då vi tar in information på olika sätt. Det handlar inte om att kopiera vad någon annan har gjort utan att fylla på sin idébank, samla information och inspiration till det man vill skapa. Viktigast av allt: tänk INTE  ”det där kommer jag aldrig kunna göra”. Använd istället någon annans framgång till att pusha dig att vilja lära dig mer. Hitta olika inredare/företag på youtube, instagram, pinterest och Houzz som just du inspireras av och vill lära dig mer av. Nedan hittar du några jag följer.

Youtube: Architectural Digest Karin Bohn Houzz TV Studio McGee

Instagram: Kelly Wearstler David Collins Abigail Ahern Nate Berkus

5. Connecta med varandra: Det är ju lite speciellt att plugga på distans och att inte ha några klasskamrater som man träffar varje dag. Försök därför hitta någon som studerar i samma ort och vill träffas eller ta det över facebook/instagram, dagens teknik öppnar så många möjligheter. Att växla ord med någon som förstår en eller går igenom samma process är väldigt givande. Att få lära av andra och dela med sig av sina idéer är guld värt. Skriv en komentar i inlägget på instagram att ni eftersöker någon? Våga fråga, det är fler som känner som du 🙂 . Testa också byta miljö, har ni möjligheten att ta med datorn och göra arbetet någonannanstans, så prova det. Det är rätt mysigt att sätta sig på ett café med en kopp te/kaffe och arbeta i en mer händelserik miljö.  

6. Förbereda nya mål inför hösten: Mål är väldigt viktigt för att hålla motivationen uppe. En bra taktik är att göra en visionboard. Se till att du också uppdaterar den när du uppfyller dina drömmar. Du väljer själv hur din visionboard ser ut och precis som med moodboard kan den vara mer abstrakt. Till exempel en blomma som symboliserar personligutveckling, godisbitar som betyder pengar osv. Det gäller bara att man själv har en koppling till det. Sätt den sedan som bakgrund på mobilen ett tag så du ser det varje dag och påminns!

Hur klyschigt det än är så kan bra citat också vara det som man får energi ifrån. Samla på dig några du verkligen gillar, skriv ut, sätt i almanackan, rama in, lägg i plånboken, ha den på mobilen eller bakgrund på datorn. Egentligen var som, bara du ser dem!

En sak jag kommer göra i höst och hoppas du också gör är att byta ut ”måste” till ”vill”. ”Måste” använder vi mycket och är negativt laddat ord. Vi måste inget när vi faktiskt vill. Jag vet att jag VILL nå mina mål och kan med 100% säkerhet säga att det vill du med! Eller hur??

Hoppas detta kunde ge något, kommentera och tipsa gärna om ni har några egna knep. Ha nu en fortsatt underbar sommar och njut! / Felicia

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page