... ...
top of page

Tips för att inreda en liten lägenhet

Bor du i liten lägenhet och behöver nyttja rummens alla vrår för att få plats?

Då ska du få lite tips på hur du kan maximera ditt boende, nyttja ytan och skapa ett hem att trivas i!


Det du kan börja med är att göra en behovsanalys för att kunna skapa en genomtänkt inredning som passar dig och ditt hem. Vad är det du behöver ha plats med i ditt hem, vilka behov har du och vilka funktioner måste fyllas? Sängplats, matplats och ett badrum brukar vara att prioritera, men andra viktiga saker som var alla inredningsböcker, inredningstidningar och inredningsrelaterade saker ska förvaras är såklart också viktigt.Sen finns det såklart många andra önskemål och behov som inredningen behöver anpassas efter, om du t.ex arbetar eller studerar hemma så kan det vara en arbetsplats, ett skrivbord med bra belysning och plats för datorn och sladdar t.ex. Förvaring är ofta viktigt oavsett vilken livsstil och vilka intressen du har.


En annan viktigt punkt är hur många som bor i bostaden? Bor du själv? Ja då har du dina egna behov och önskemål som behöver bemötas. Är ni fler som bor i bostaden så finns det såklart fler behov och önskemål som bostaden och inredningen behöver anpassas efter.


För att skapa ett trivsamt hem så behöver det dels vara funktionellt så att rummet och inredningen kan användas och fylla de behov du har och dels inredas med färger, material och former som skapar en estetiskt tilltalande miljö som du kommer att trivas i. Försök att välja långsiktiga lösningar och hållbara material, din personliga stil och smak går före snabba trender, slit och släng.


Sovrum eller sovalkoven


Om vi börjar med sovrummet eller en sovrumsdel i vardagsrummet så finns det flera olika standardmått på sängar, bredden varierar ofta från 90 - 210 men längden är oftast 200cm om det inte är en barnsäng som har mindre mått. Om dessa mått inte skulle passa för att optimera ytan för sängplats i din bostad kan du beställa måttanpassade sängar hos t.ex KungSängen. Behöver sängen stå i ett rum som behöver fylla andra funktioner än att ’bara’ vara ett sovrum? Här kan du dela av rummet med t.ex en gardinskena i taket och gardiner som hänger från tak till golv. För att mörklägga sovrumsdelen i rummet kan du välja ett kraftigare tyg eller ett mörkläggande tyg - tänk bara på att tyget ska synas från båda sidorna och att kanske baksidan av gardinen/tyget bör ha ytterligare en gardinlängd så gardinen blir ’dubbelsidig’. Ett annat alternativ är att ha dubbla gardinskenor och två tyger som placeras med avigsidan mot varandra. Om du endast vill skärma av sovrumsdelen i rummet kan du använda ett tunnare tyg som t.ex linne eller bomull som är fina på både rät- och avigsida. Andra alternativ som ’rumsavdelare’ är vikbara skärmar som lätt kan flyttas i rummet eller skåp som delar av rummet.


Bild: Sofia Tretow/Tretow Deco - Ett vackert fylligt tyg kan användas för att skärma av en del av ett rum


Välj gärna höga sängben till din säng, dels för att sängen ska få den plats den förtjänar och bli ett fint blickfång i rummet men också för att det ska vara lättare att dammsuga och hålla rent under. Om det är dåligt med förvaring i bostaden finns det bra förvaringslådor som kan placeras under sängen - välj gärna de som har ett lock för att lättare hålla rent från damm. Det bästa är om det går att undvikas helt såklart då du sover bättre utan saker under sängen enligt läran om Feng Shui och troligtvis alla städexperter. :)


Den här bostaden har Sofia Tretow inrett. Det är en liten lägenhet och sängen är i samma rum som köket. Sängen är placerad en liten bit från fönstret, dels för att gardinerna ska få plats men också för att skapa mer rymd i rummet. En sängkappa och välbäddad säng ger en ombonad känsla, och undrar om det kanske det döljer sig en förvaringslåda under sängen….?Den här bilden visar en liten del av köket som är i samma rum som sängen och som ni ser så har förvaringen prioriterats i de fina glasskålarna. :)Textilier


Mattor


För att skapa ’rum i rummet-känsla’ där rummet delas in i olika ytor kan du inreda rummet med stora mattor som håller samman olika möblemang. Ett vardagsrum som både behöver rymma en soffgrupp och ett matbord kan delas in med en matta till matplatsen som håller samman matbord och tillhörande stolar och en matta som håller samman soffgrupp, soffbord och fåtölj t.ex.


Se till att mattorna är tillräckligt stora så åtminstone soffans främre ben står på mattan till soffgruppen och så matstolarna står på mattan även om de är utdragna från matbordet. Om rummet är för litet för två stora mattor så kan ena såklart uteslutas, jag hade själv valt en ordentlig matta till soffan i sådana fall för att maxa myset med textilier vid soffgruppen och underlättat städningen vid matbordet…. :)


Gardiner


Om det finns ‘fria’ väggytor på sidorna av fönstret kan gardiner hänga intill väggen istället för att täcka fönstret för att maximera ljusinsläppet i rummet. Se till att hänga gardinerna högt upp nära taket för att skapa mer rymd i rummet och låt gardinlängderna nå ner hela vägen till golvet. Gardinlängder från tak till golv ger dessutom en ombonad och lugn känsla i rummet.


Kuddar och plädar


Kuddar och plädar till soffa, fåtölj och säng behövs i inredningen för att få en helhetskänsla i inredningen. En soffa utan kuddar kan ge ett litet ängsligt intryck så även om du bor i en liten bostad får du dela med dig av platsen i soffan. Ha gärna lite olika storlekar på kuddarna och försök att hitta de där lite fylligare innerkuddarna som fyller ut kuddfodralen ordentligt.


Vardagsrummet


När du ska välja en plats för soffan i ett vardagsrum, oavsett om det är ett mindre eller större rum, så är det bra att placera den en liten bit från väggen för att skapa mer rymd i rummet. Det är vanligt att soffan placeras precis intill väggen för att skapa mer plats i rummet - men här får du motsatt effekt då utrymmet upplevs tight och ihoptryckt. Flytta soffan ca 10 cm från väggen och rummet kommer att upplevas större. Tänk på proportioner när du inreder och att anpassa storleken på möblerna på rummets storlek, nättare möbler till ett mindre rum.


Bild: Ruth & Joanna/ruth_and_joanna - Med soffan placerad en liten bit från väggen skapas mer rymd i rummet


Matplats


Ett runt matbord är att föredra, dels för att det öppnar upp för samtal men också för att slippa hårda kanter som finns på fyrkantiga bord och som man lätt kan slå i, framförallt på en mindre yta. Ett runt bord med iläggsskiva är bra om det behöver ändras till en större storlek och större sällskap. ‘Halvmånebord’ är bra för mindre kök eller matplats. Klaffbord är också bra, dessa kan snabbt och enkelt fällas ut och göras större.


Bild: Louise Hjorth/Louise Hjorth Design. Ett litet matbord i köket med en stor matta som håller samman möblemanget. Här nyttjas höjden i rummet genom att placera de vägghängda köksskåpen nära taket.


Förvaring


Förvaring är viktigt för att kunna ha ordning i hemmet vilket i sin tur är viktigt för att må bra, då ett stökigt och rörigt hem kan påverka oss negativt. Att inte hitta det vi behöver för stunden skapar stress och för att undvika det är det viktigt att alla saker i hemmet får sin plats. Se till att rensa ut saker som du inte behöver och att organisera så var sak får sin plats och är lätt att hitta. Ett organiserat hem sparar både tid då du slipper leta efter saker och pengar då du inte köper på dig nya saker som redan har men som du inte hittar. Ta till vana att när du behöver någonting nytt, börja med att kolla Blocket och andra second hand-sidor eller -butiker.Dold förvaring är att föredra om du vill skapa en lugn känsla i inredningen och framförallt om du har svårt att hålla ordning. För att inte få en alltför avskalad känsla med enbart dold förvaring är det bra att kombinera dessa med några öppna hyllor och fria bordsytor där du kan placera böcker, dekoration, växter och stilleben som ger en ombonad känsla i inredningen.


När det finns få kvadratmeter i bostaden är det viktigt att nyttja höjden i rummet. Välj höga förvaringsmöbler som bokhyllor och garderober för att maximera förvaringsmöjligheterna. Välj ut någon vägg i bostaden där de höga garderober eller skåpen ska placeras så blir den större delen förvaringen samlad på en yta.


Det här bilden visar inredaren Louise Hjorths vardagsrum. Den platsbyggda bokhyllan går ända upp till tak för att kunna maximera förvaringsmöjligheterna i rummet. Den nedre delen har skåpsluckor och dold förvaring och den övre delen rymmer dekoration, förvaring och belysning. Fin och bra kombination! Har du fler saker som kanske passar bättre i dold förvaring än på display så kan du använda korgar eller fina förvaringslådor som kan placeras på öppna hyllplan. Teven smälter in bättre i den här typen av förvaring än om den placeras på en tom vägg.Den runda formen på matbordet mjukar upp och skapar en fin balans i inredningen. På den högra väggen skymtar en spegelvägg som gör att rummet upplevs större.Garderoben på bilden nedan passar den ordningsamme ;) Glasdörrar, metallramar och belysning ger en sofistikerad look så länge kläderna är på rätt plats i garderoben. Längst upp finns förvaringskorgar som kan användas till säsongskläder och annat som inte används så ofta.Här har vi en platsbyggd garderob som går från golv till tak. Fina förvaringskorgar med plats för vantar, mössor och andra småsaker som behöver förvaras i hallen.Garderoben på bilden tar inte upp så mycket golvyta med höjden i rummet nyttjas väl. Ett litet sminkbord eller skrivbord har placerats mellan garderoberna och spegeln skapar mer rymd i rummet - flera funktioner i inredningen på en liten yta och som dessutom är väldigt fin och ombonad.Arbetsplats


Behöver du en arbetsplats för hemmajobb eller studier? Matbordet kan ofta bli en plats för arbete eller studier i hemmet, men om det finns en liten plats för ett skrivbord i någon annan del av bostaden så är det skönt att kunna ha arbetsplatsen separat.


Bild: Emma Arnström / roombyemma. Emmas har inrett en liten arbetsplats med skrivbord och hyllor från String - här behövs det inte mycket yta för att få en fin och funktionell arbetsplats.


En mysig liten arbetsplats som även kan användas som ett sidobord.5 tips för att inreda en liten bostad

  1. Använd takhöjden i rummet och inred med höga garderober eller bokhyllor för att få så mycket förvaringsplats som möjligt.

  2. Platsbyggda garderober, bokhyllor och skåp är ofta bättre då måtten kan anpassas mer efter rummets storlek.

  3. Runda matbord med iläggsskiva, alternativt halvmånebord eller klaffbord är bra för mindre matplatser

  4. Tänk på proportioner när du inreder och att anpassa storleken på möblerna på rummets storlek, nättare möbler till ett mindre rum.

  5. Skapa rymd i rummet - placera soffan en liten bit från väggen och placera gardinerna nära taket med generösa längder ner till golvet. Speglar ger en känsla av att rummet är större

  6. Skärma av ett rum med gardiner, en glasvägg eller bokhylla för att dela in det för olika funktioner - t.ex ett kombinerat vardagsrum och sovrum där sängen får en egen del i rummet


Vill du lära dig mer om att jobba som inredare för att hjälpa andra till en bättre hemmiljö?

Då ska du kolla in våra yrkesutbildningar till Certifierad Inredare där du får alla kunskaper du kan tänkas behöva för att arbeta professionellt som inredare!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page