... ...
top of page

I väntans tider

Julen närmar sig och vi på Inredningskurser tar tillfället i akt att sprida lite julkänsla veckovis fram till jul. Varje vecka delar vi med oss av en medarbetares förväntningar på julen 2017.  Först ut är Ulrika.


Julens dramaturgi enligt vår Inredare Ulrika

Inleder med att erkänna att jag är en riktig julnörd, då jag fullkomligt ÄLSKAR julen. Jag älskar den så till den grad att jag går igång på ALLT som har med julen att göra- från riktigt smaklöst till riktigt smakfullt. När jag var liten startade jag och min syster, vad vi kallade ”Tomteverkstan” redan i augusti. Denna gick ut på att förbereda inför julen som, såklart upplevdes vara nära anstående. Vi tittade på våra favorit-julkalendrar om och om igen ( bandade på VHS )…en favorit va utan tvekan – Kurt Olssons jul. I denna fanns allt; bus, humor, ”julighet”, miniatyrer – och med det lite magi. När vi som barn anlände till en butik som hette ”Bäst”, och julpyntet kommit fram i oktober,  blev vi lika uppskruvade varje år! Den känslan får jag fortfarande när jag stöter på första pyntet, om det så är i den mest oinspirerande butiken för övrigt. Jag är alltså barnsligt förtjust i julen. Troligtvis för jag över denna kärlek/förtjusning/besatthet (?!) till mina barn, Havanna och Morris. För två år sedan gjorde jag en paketkalender till Havanna ( då Morris inte va född ), denna svepte som långa girlanger tvärs över hennes rum. Varje paket va unikt inslaget…hon va då 2,5 år…och jag insåg ganska snabbt att jag gått till överdrift. Året efter införskaffade jag istället en riktigt söt, liten röd brevlåda, i old-school look, där flaggan visar när det kommit post! Denna placerades vid luckan till vår kattvind ( där tomten håller till, om någon undrar ) brevid en liten julgran. Hör och häpna, varje dag, från den 1:e till 24:e december låg där brev till barnen, med små budskap. Vissa dagar låg där även varsin liten choklad! Denna kändes mer rimlig, då den ”bara”  krävde att tomten skrev nya brev varje kväll. Jag insåg att jag inte bidrog till konsumtionshetsen lika mycket som året innan, vilket kändes bra. Kan säga att barnen älskade det! MINST lika mkt som paketkalendern, till min stora glädje! När jag skulle sätta ihop ett moodboard om min drömjul i år, var det inte helt lätt kan jag säga. Då det i princip skulle kunna innehålla allt från Grinchen till Fanny och Alexander känsla. Men om jag ska smalna av och dra ut essensen av min kärlek till julen så är det magin, kontrasten av – mörkret och ljuset, – kylan ute och brasvärmen inne, massor med umgänge med min älskade familj, släkt, vänner, pyssel, bak, förväntan! Och musiken! Jazziga Frank Sinatra toner som ger mig känsla av ”Julshopping på Manhattan”- Ni vet känslan man som barn fick när man såg Ensam Hemma eller Miraklet på Manhattan? Auld Lang Syne som ger en känsla av tacksamhet och förväntan. Den känslan. Eller svenska klassiker som påminner om jularna som barn; hos mormor och morfar, farmor och farfar, med kusinerna- känslan man hade då. Att jag nu hör till ”nästa generation” och har mina egna barn, känns helt otroligt ibland, och jag vill så gärna ge mina barn PRECIS DEN magiska känsla jag alltid känt och känner för julen! Därför fokuserade jag på att ta fram magin i mitt moodboard.

Önskelista jul Ulrika


Önskelista jul Ulrika

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page