... ...
top of page

Enkla tips för att få Ordning & Reda i hemmet!

Behöver du enkla tips och idéer på hur du kan få bättre ordning i ditt hem? Att skapa ordning i hemmet har flera fördelar och med hjälp av enkla knep kan du också bibehålla den där lugna, harmoniska känslan man får av ett organiserat hem.
Flatlay höstinspirerad

Äntligen är hösten här så att vi kan tillbringa mer tid inomhus och börja pyssla om våra hem igen. Det känns ganska naturligt nu när vi är mer inomhus att vi börjar ”göra iordning” hemmet inför en mysig höst och vinter, vi plockar fram varma plädar, tänder ljus och tar på oss mysiga koftor och tjocka strumpor.


Vi förändrar gärna våra hem efter årstider, högtider med detaljer och textilier som skapar den känsla vi vill ha för just det tillfället. Men det kan även vara så att vi ibland behöver göra större förändringar pågrund av en flytt, förändringar i familjeförhållanden, eller annan situation som gör att vi behöver ändra om i våra hem.
Oavsett hur stor eller liten förändring det är så finns det en sak som man kan göra först som underlättar och gör det smidigare att inreda hemma. Nämligen att man först organiserar sitt hem och skapar ordning bland sina saker, så att man vet vad man har hemma och var det skall placeras. Är det ordning och reda hemma blir processen att inreda mycket enklare eftersom man vet vilka saker man behöver ha i respektive rum och hur rummen skall användas. Det blir en bra ”grund” att först börja med att skapa ordning och reda i sitt hem och sen inreda och skapa den miljö och känsla man vill ha hemma.


Vad tänker du på när du hör ”Ordning & reda”?


Ordning och reda kan betyda olika för varje person, beroende på vilken nivå som är tillräckligt för oss. Vissa vill hänga upp kläderna i färgordning och ställa böcker i olika genrer medan andra tycker att ordning och reda är att alla kläder är upphängda och vikta. Det viktiga är att man skapar ett hem som man trivs i och som gör en glad, och att man hittar sin egen ordning & reda nivå i sitt eget hem. Många har en bild av att ett hem som har ordning och reda är ett minimalistiskt hem - men det behöver det ju inte vara. Man kan ha ett ordningsamt hem även om man har många saker så länge det är saker som man tycker om, för tycker du om dina saker tar du hand om dessa och då känns det inte jobbigt att hålla ordning i sitt hem.

Att hålla ordning och reda innebär inte att man bara stoppar undan saker i lådor och skåp så att det ser ”clean” ut på ytan - nej, nej, nej man gör tvärt om! Plocka ut alla saker ur skåp och lådor och gå igenom allt för att sortera och organisera vad man ska behållas och vad som ska vidare till försäljning eller skänkas, och vad som ska tillbaka i skåp/lådor och vad man vill ha framme. För det är känslan att inte veta vad man har i skåp och lådor som skapar stress, får man ordning i dolda förvaringsutrymmen får man även enklare vardag när man hittar det man söker.4 (av jättemånga fler) fördelar med att organisera hemma:

  • Det blir ekonomiskt eftersom man oftast köper saker man redan har hemma men som man inte hittar.

  • Minskar stress och oro när vet var alla saker finns vilket medför att man skapar mer lugn hemma.

  • Enklare att hålla ordning och städa hemma

  • Man får mer tid till att göra roliga saker istället för att städa och leta efter saker.


Före & efter på en bokhylla ur kursen "Ordning & Reda"


Det är perfekt att börja med att skapa ordning och reda hemma nu under hösten så att man kan njuta av ledigheten när det är jul & nyår och kan mysa hemma och umgås med vänner och familj.


Här är 5 tips på hur du kan skapa ordning hemma:

  • Börja med ett rum i taget och med den dolda förvaringen i varje rum.

  • Skaffa flyttlådor innan du börjar sortera dina sakerna: Sälj - Släng - Skänk - Spara

  • Planera in en hel dag så att du inte känner dig stressad när du skall organisera hemma.

  • Få iväg det som inte skall sparas så snart du kan för att undvika att de står i vägen.

  • Om det känns för mycket att börja med ett helt rum kan du testa att skapa ordning på en mindre yta för att förstå känslan och vad det gör med vårt sinne när man har ordning och reda. Börja med en skåpen och lådorna i badrummet.


Känner du att du behöver hjälp med att skapa ordning hemma och vill ha tips och råd på hur du skapar en hållbar ordning, antingen hemma hos dig själv eller om du vill hjälpa en kund som du skall inreda hos, så har vi en Ordning & Reda kurs. Läs mer om kursen här!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page