... ...
top of page

Att inreda elsmart

Att tänka elsmart är viktigare än någonsin och för oss är det äntligen dags, vi ska tipsa om många olika sätt att vara elsmart på. Hur gör man och vad bör man tänka på för att inreda på ett el-smart vis, utan att det blir för tekniskt? Vi ska prata om ämnet vitt och brett - att låta ibland bli torkskåp och torktumlare när man vill torka sin tvätt, att byta ut ljuskälla till lågenergilampor och en massa andra saker som vi kan påverka när det gäller inredningens estetiska område, det som är lite extra kul att tänka på.


Vi ska nu prata om smarta inredningstips, möbleringstips, produkter som kan vara lite extra aktuella i dessa tider, och lite annat smått och gott. Vi ska inreda elsmart!


Hur du inreder och möblerar el-smart

Det första den nyförvärvade el-smarta hemma inredaren kan göra är att plocka fram hushållets alla mattor. Värm golvet med mattor när temperaturen sjunker! Du skapar värme på golvet där du går, samtidigt som du skyddar mot kylan som tränger igenom golvet och springorna. Detta kan vara extra relevant om du bor i ett gammalt hus med originalgolv och ännu mer om källaren ligger precis under. Återigen, att agera el-smart är inte bara praktiskt och tekniskt. Här kan man verkligen tala om att funktion och estetiskt som tillsammans skapar den absolut bästa kombinationen för just detta ändamål.


Rent estetiskt skapar du en ljuvligt varm och inbjudande atmosfär när du inreder med fler mattor än vad du kanske är van vid. Dessa vackra kelimmattor finner du hos muttestorm.dk


Värm dig själv också och gör det med filtar, varma tofflor och koftor. Ja, plocka fram allt varmt och stickat, ull eller fleece som ger den lokala värmen du behöver när du försöker spara el och samtidigt försöka skapa ett elsmart hem.


"Denna varma filt från Granit har 30% ull och värmer fint. Pläden heter ”Chunky” och den lite förstorade strukturen ger till inte bara värme till rummet, den tillför ett diskret mönster till inredningen bra för den som vill inreda lite mer subtilt”


Möblera en bit ifrån elementen så att värmen från elementen kan flöda fritt och inte stängas in vilket du riskerar att göra om du möblerar med stora möbler precis framför elementen. Om du alltså har soffan eller sängen placerad på detta sätt, möblera om på en gång och försök att skapa en något luftigare möblering med tillräcklig yta mellan möbel och fast inredning såsom ett element. Dessutom är ju gamla element en väldigt vacker inredningsdetaljer. Har du dessutom en lite kallare vägg intill soffa eller säng så kan du faktiskt värma med ett par heltäckande gardiner i ett värmande material.

Dessa härligt inbjudande gardiner kommer från Luxaflex Sverige. Inte bara det att de täcker de kalla väggarna och isolerar, de bidrar med stämning till rummet, de förbättrar rumsakustiken och de skapar en dekorativ avskärmning. Så snyggt!


När det gäller fönster bör du givetvis tänka på om det finns läckage eller lufthål som behöver tätas. Täta alltså fönster och dörrar. Alla former av textilier ger sedan ytterligare värme i hemmet. Har du inte redan börjat inreda med gardiner så kan det vara dags nu. Gardiner och lite extra textila inslag i hemmet kan minska kylan som kommer via fönster och dörrar. Kallras kan man ju faktiskt känna av även om man vistas i rummet en bit bort ifrån fönstret så det kan vara värmande bra att klä sina fönster med gardiner.


Ett matsalsrum med värmande matta under soffgruppen och gardiner över de stora fönsterna - värme genom textilier - ett enkelt sätt att påverka värmen i ett rum, bild från det fantastiska design-kontot @javierwainstein.


Det talas om ljuskällor och smarta funktioner

Det finns en mängd olika tips kring just belysning och ljuskällor. Man uppmuntras till att byta gamla glödlampor till lågenergilampor och LED-lampor, man uppmanas till att bygga in dimmer i sin belysning och att använda timer, att undvika standby läge och att koppla kontakter till grenat uttag med avstängningsknapp. Snygga grenuttag med innovativ design och uppdaterade färger finns att få idag så länge man letar på rätt ställen.


Strömförsörjare Square 1 från AVOLT i Old Pink har inte bara tre eluttag utan även två USB-portar för att enkelt kunna ladda olika typer av enheter. Så snygg och definitivt en självklar detalj i hyllan, den är dessutom tillverkade i 20% återvunnen plast!


Ordning och reda underlättar för städning på fredag!

Se till att du har ordning och reda och kanske framförallt i köket. Med ordning och reda kan det kännas lättare att hålla rent i köket och på golvet i köket, från dampartiklar exempelvis. Dammpartiklar kan skada kyl och frys så att vitvarorna i förlängningen drar mer el än vad de faktiskt behöver. Se alltså till att du har tillgång till baksidan av din kyl och frys, dammsuga och gör rent från eventuellt damm.


När du tvättar, undvik att använda torktumlare. Istället låt den nytvättade tvättens dofter få vandra mellan rummen och istället vädra och lufttorka. Saknar du idag någon form av tork- eller hänganordning, ja då finns det väldigt mycket snyggt att välja på. Visst, det kan kosta en del, men i längden kan det vara värt det om du jämför kostnaden mot vad du sparar i pengar för att torktumla. Och, let’s face it, du kanske bara hade bråttom och tänkte inte alls på hur viktigt det var att just den där tröjan torkade i tid.


Denna torkställning från Skagerak by Fritz Hansen - ett dansk designföretag som finns att köpa även hos Svenssons i Lammhult - fokuserar på ikoniska klassiker i hög kvalitet. Spider web drying rack har en magiskt vacker form och skulle kanske ta väldigt mycket plats inomhus men pryder omgivningen utomhus fantastiskt fint, inte sant!?


Hushållsmaskiner och smarta appar

Är det kanske ändå dags att byta ut diskmaskinen? Riktigt gamla vitvaror kan dra dubbelt så mycket energi jämfört med vad nya maskiner i A-klass gör. Man behöver väl inte nämna att du bör diska med energisparprogrammet? Det blir rent ändå, jag lovar! Om du är osäker på hur mycket el som dras så kan du undersöka det. Ser det ut som att diskmaskinen har gjort sitt, ja då kan det vara dags för en ny investering.


Gör din el smart med hjälp av diverse appar. Greenely, är en av dessa appar som kan hjälpa dig att hålla koll på din elförbrukning. Elbolaget hjälper dig att ta kontroll över din elförbrukning samtidigt som du kan få hjälp med att analysera ditt elbeteende, du kan med mätningar jämföra din egen elförbrukning med liknande hushåll. Det kan ju kännas ganska bra att veta att man ligger i bra till när man jämför med liknande hushåll. Då har man bevisligen ett “bra el-beteende”, eller så kan man sträva efter att ha det.


Förbered hemmet genom framförhållning

Stäng dörrar när du inte använder ett rum, släck belysningen i rummet när du lämnar det, och stäng av elementen när du reser iväg över en längre tid. Förbered dig på att energispara och fördela dessa olika möjligheter under olika situationer i vardagen. Gör alltså en plan för din smarta el, det är också en viktig del i att inreda el-smart.


Inhandla ett lager av stearinljus, blockljus, kronljus och värmeljus. Levande ljus ger både värme och sprider härlig stämning i hemmet och när kylan anländer i dystra eltider är det väl egentligen ganska rimligt att vi tänder denna naturliga energikälla. När det kommer till levande ljus bör man dock ta på sig konsumentrocken och handlar medvetet. Tänk på att levande ljus också är en liten miljöbov, det släpper ut både koldioxid och skadliga partiklar, allra värst är paraffinljus som tillverkas av fossila råvaror som olja och bidrar därmed till växthuseffekten.


Välj alltså därför stearinljus då dessa ljus släpper ut betydligt mindre skadliga ämnen och tillverkas av förnybara råvaror. I Svanenmärkta stearinljus kan du vara säker på att 90% av råvarorna i ljuset är förnybart och att produkten testas för sotbildning och tungmetaller bland annat. Från Granit kan du värma dig med stearinljus i alla dess former.


Behåll stjärnan och låt den “brinna” utan ljussken

Nu har kanske de allra flesta städat bort julen men tanken består – låt julstjärnan stanna och pryda hyllor och skänkar eller fönster som det gjorde under december månad. Denna stjärna är så vacker att den har en plats året runt och med integrerad ljuskälla så kan du tända och släcka efter behag. Men vi kan väl alla vara överens om att den är vacker och “brinner” även utan sken. Pynta på och våga göra det utan el ibland.


Adventsstjärnorna här i bild, “Martha 60” “Eldig 52” kommer från Watt & Veke. Otroligt dekorativa, även utan ljuskällan och som tidigare nämnt både före och efter juletid. Jag tror jag ska styla min stjärna och ställa den på köksskänken på samma sätt som här. Vad tänker du göra, behåller du din stjärna?


Fem tips på hur du blir elsmart!

  1. Möblera el-smart! Gör det genom att använda mattor och gardiner, undvika även att ställa stora skrymmande möbler framför elementen vilket hindrar värmen från att flöda fritt i rummet.

  2. Se över belysningens ljuskällor! Att inreda elsmart för givetvis tankarna till belysningen. Ja, se över dimmer, timer och standby funktioner. Men, det handlar även om att planera för när man inte är hemma, att inte glömma att släcka och stänga dörren om rummet som inte används.

  3. Investera i något som får dig att spara pengar på sikt! Använda snygga hjälpmedel för att tvätta och lufttorka på en inredare vis. Undvik dyra elpriser för att torktumla och investera i en snygg torkhängare.

  4. Tänd levande ljus! Men, fundera på vilka ljus du lagerhåller. Satsa på stearin och undvik paraffin vilket tyvärr är en stor miljöbov.

  5. Använd dekoration klokt! Det finns mängder med dekorativa ljuskällor, använd dessa vackra adventsstjärnor som tex. från Watt & Veke. Se dem även som dekorationer till hemmet och kanske till och med både före och efter julmånaden. Ge dem en längre livslängd.

0 kommentarer

Comments


bottom of page