... ...
top of page

10 tips för att förbättra din studieteknik

Behöver du lite extra stöd och pepp för dina studier? Nedan har vi samlat 10 tips som kan hjälpa dig att komma igång med studierna igen om du hamnat i en svacka eller kanske bara vill ha lite tips för att komma in i ditt kreativa flow!
10 tips för att förbättra din studieteknik

1. Byt miljö

Att sitta på samma plats och studera kan ha sina fördelar då du kan associera till en lugn och trygg miljö. Men, det kan också vara fördelaktigt att byta miljö då och då, på det sättet hjälper du hjärnan att lagra minnen genom att få nya intryck och associationer i samband med inlärningen. Prova att byta plats och miljö när du känner att koncentrationen börjar sina!

2. Ta bort distraktioner

Ge dig själv de bästa förutsättningarna och ta bort de distraktioner som finns omkring dig när du studerar. Du kan träna upp din förmåga att stänga ute ljud och distraktioner genom meditations och yoga övningar, du hittar flera hos Yogadoktorns podcast. Du kan också få hjälp på traven med hjälp av appen Freedom. Med den här appen kan du välja vissa hemsidor (läs facebook, Pinterest etc) som ska vara ”off-limit” under en specifik tid som du bestämmer själv. När du har ”blockat” sidorna, så kan du inte gå in på dem under den angivna tiden, även om du tar bort appen, det går alltså inte att ”låsa upp” blocken om du skulle drabbas av intensiv facebook abstinens. Här hittar du Freedom appen.

3. Anteckna för hand och läs högt för dig själv

Forskning har visat att det är lättare för vår hjärna att behålla information om vi skriver för hand snarare än att vi för anteckningar på datorn. Något som också bevisat hjälper oss att ta in och behålla information är att läsa sin text högt. Det kan vara bra när du skrivit ett arbete för exempel. för att inte stirra sig blind och verkligen höra hur det låter. Det hjälper också inlärningen då du tar in texten från två håll, genom text och ljud.Förbättra din studieteknik

4. Gör en studieplan

Anpassa dina studier efter dina behov, kanske har du ett jobb vid sidan av dina studier, eller något som gör att du inte kan läsa 100%? Hos oss kan du till exempel välja att läsa mellan 25-100% studietakt. Skriv upp en översikt varje vecka över de timmar du planerar att studera, och gör en även för månaden med delmål och när vissa uppgifter är planerade att bli klara. Om du känner dig stressad så kan du välja att se planen som en indikation, och int ett måste. För många är det skönt att ha mål uppsatta.

Några verktyg du kan använda är antingen en fysisk kalender eller en digital, som Google Calendar eller Myhomeworkapp eller Evernote.

Tänk på när du gör din studieplan:

  1. Var realistiskt när du planerar, hur ser din vardag ut? Utgå från dina förutsättningar

  2. Ta reda på vad du behöver för att få studiero – är det kanske när du är ensam hemma? Försök att planera utefter det.

  3. Gör tid för pauser, återhämtning och sociala möten där du får tänka på annat.

5. Testa Pomodoro tekniken

Pomodoro tekniken går ut på att du studerar fokuserat i 25 minuter och sedan tar 5 minuter paus. Du kommer att bli chockad över hur fort 25 minuter går! Du kan även förlänga tiden upp till 30-45 minuter efter de första 25 minuterna. Här kan du läsa mer om tekniken och ladda hem appar som hjälper dig hålla tiden.

6. Motion

Enligt forskning finns det en direkt koppling mellan fysiskt aktivitet och hjärnans förmåga att ta in information. En promenad, springtur eller yoga kan vara bra för att få ny inspiration och energi. Det finns även appar som Sworkit, som är en app som hjälper dig att göra fem minuters träningspass för dig att göra under dagen. Du kan skapa egna pass och appen hjälper dig att hålla tiden och säga till dig när du ska byta övning för exempel.

7. Motivera dig själv

Skriv ner varför du började läsa det du gör nu, vad det du gör nu kommer att betyda för dig i framtiden. Ge dig själv belöningar i form av en kopp kaffe, leka med barnen eller hunden, ge dig själv 5 minuters inspiration på sociala medier när du har gjort klart en uppgift. Se också till att boka in något roligt för dig själv eller med vänner inför din examensdag för att ha något att se fram emot!


Förbättra din studieteknik

8. Arbeta i grupp

Om det känns omotiverande att plugga själv så kan du försöka att boka in studieträffar med folk som studerar i samma stad eller nära dig. Då kan du ställa frågor och diskutera ett ämne direkt och det kan vara skönt att vara en del av en gemenskap och kunna hjälpa till att motivera varandra! Om du läser med oss kan du kan för exempel lägga ut på Instagram stories och tagga oss med @inredningskurser att du söker studievänner, så kan vi dela med våra följare!

9. Sömn

Vi behöver nog inte understryka vikten av sömn, då det finns flertalet studier i ämnet som visar att det är otroligt viktigt för hur vi mår och presterar. Har du problem med din sömn så påverkar det självklart dina studier. Det finns flera böcker att läsa och metoder som kan hjälpa dig ur sömnlöshet, det finns även appen Sleep Cycle Alarm Clock – en väckarklocka som väcker dig när du sover som mest ytligt, och resulterar i att du förhoppningsvis vaknar mer utvilad inför dagen!

10. Inspiration

Ibland kan det vara svårt att hitta inspiration i vardagen, och för att vara helt på det klara, varje dag ÄR inte full av inspiration, glitter och champagne. Här kommer några avslutande tips från oss för att hitta inspiration i vardagen:

  1. Hitta tillbaka till vad som inspirerar dig, är det att gå ut i naturen och ta dig tid att ta in färger, material och ljud eller att gå igenom staden och se på arkitektur och materialkombinationer? Kanske är det att sitta och rita med barnen, kolla på Inredningsprogram eller lyssna på musik? Försök att hitta tillbaka till det forum där du får mest inspiration och ge dig tid att vara där.

  2. Rensa din Instagram. Ibland följer vi helt enkelt för många konton och stilar. Alla de här kontona kan göra att vi vår egen stil och kreativitet helt enkelt drunknar av alla intryck. Se till att ibland rensa ut, kanske hitta nya konton att influeras av!

Lycka till!

1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1件のコメント


dynamictech662
2022年4月27日

Microsoft dynamics crm upholds multi-channel lobbies for advertising and development. You can associate with clients through customized messages. Coordinate with investigation and deals to find and support leads and arrive at clients through their favored channels.

いいね!
bottom of page