Vikten av en bra elevation

Ni som studerar hos oss och har kommit till andra nivån i ritteknik, vet att vi ofta talar om något som kallas elevation. För er andra intresserade: en elevation är en ritning av en vägg sedd platt framifrån, alltså inte i perspektiv. En elevation görs i skala och kan med fördel göras i förenklad- eller mer avancerad bildstil. Elevationen ger en ytterligare dimension till den väl använda planritningen, som ses ovanifrån. Ibland kan det vara svårt att föreställa sig rummet som ska inredas, helt baserat på en planritning, då kan en elevation komma väl till pass. Ju mer detaljerat den görs, desto lättare är det att ta rätt beslut och nå önskvärt resultat med projektet.
Nu tänkte jag dela med mig av ett litet inredningsprojekt i mitt eget hem. Dessvärre finns det inga optimala förebilder men jag hoppas att läsningen ska vara intressant ändå ( och faktiskt, allt behöver ju inte vara så tillrättalagt, alltid ;-P )
Det där med att få till en bild utan barn i är inte helt lätt heller… Men ungefär så här såg rummet ut innan.
20170716_090531
Rummet är ca 7 meter långt och 4 meter brett. Ca 2,5 meter in på ena långsidan finns en väl tilltagen öppen spis. I de fyra år jag och familjen bott i huset har detta rum varit oerhört svårmöblerat, då möblerna lätt blir ”ihoptryckta” längst ner i rummet pga den öppna spisen, och första delen blir enbart en passage dit. Det har helt enkelt inte funnits en riktigt bra energi i rummet. När det gäller möblering och energier är Feng shuin så rätt på det. En del har svårt att ta till sig denna lära då den kan uppfattas som ”flummig” med alla dess benämningar om energier, djur- positioner och element så som vatten, jord osv.  Jag tror dock att en bra möblering, undermedvetet eller medvetet, ofta är i symbios med Feng shuins tänk. Känslan har varit att det skulle vara till fördel att ”korta av” rummet och helt enkelt inte möblera längs långsidorna, samt bygga det sociala mer från mitten och den underbara spisen. Dessutom har den gräsliga TVn varit ett aber att få in i rummet utan att den ska ta över. För det är lika bra att inse, den måste dessvärre finnas där, haha.
Bestämde mig för att göra två platsbyggda bokhyllor längs kortsidorna, från golv till tak, något jag tycker passar i ett hus från 1918. Även om det är ett gammalt hus, ville jag hålla en ganska stram och inte för snirklig profil på hyllan. Hur ska man då förklara för en hantverkare hur hyllan ska se ut? – Jo, med en elevation. Genom att göra en hel del skisser och analyser insåg jag även att jag inte ville att de skulle vara symmetriska i uppbyggnaden av hyllplan, utan de skulle kunna inrymma mycket annat än böcker. 20180104_122209
Planen var även att bygga in de gräsliga vattenrören och stora fläkten som utgör värmesystemet i rummet. När vi ändå va igång….tyckte jag att vi MÅSTE slopa de hemska golven som retat mig sen vi flyttade in i huset…och plötsligt kändes även väggfärgen inte längre rätt för just oss. Älskar färgen, men det var helt enkelt dags för något nytt. Till min sambos stora förtret. Haha. Som alltid vid renoveringar dyker det upp mer än man tänkt sig på ”to do” listan, så även denna gång. Jag insåg, att OM vi ska ha belysning i hyllan så är det NU den ska planeras, så även flytt av eluttag osv. I dagsläget är inte sista touchen satt, då belysningen inte är inkopplad än. MEN jag är så glad att vi tänkte in det från start, det är så mycket svårare i efterhand. Därför, som Inredare, kom alltid ihåg att tänka ljussättning direkt. Ljuset påverkar hela resultatet mycket mer än somliga tror. Det handlar inte enbart om att hitta rätt armaturer utan snarare om hur ljuset är placerat, dess styrka, färgtemperatur. För att inte tala om ljus- spridning i rummet.
Som alltid när det ska målas bör man provmåla. Det finns inga lätta vägar med färg. Väderstrecken, det naturliga ljusflödet, glans med mera påverkar hur färgen blir. Innan jag valde väggfärg provmålade jag lite på alla väggar, sen var det dags att välja snickerifärg. Nedan bild visar det gamla mörka laminatgolvet och rören på väggen.26648474_10155026693851837_407637865_n
Vägen till ett färdigt rum va prövande, med många beslut att fatta men genom tydliga ritningar och planering kände jag att jag hade en bra bas att luta mig tillbaka på. Det är märkligt, som inredare, tycker jag att det är ”lätt” att jobba för andra, men när det kommer till det egna hemmet är det svårare. Här kommer några bilder på hyllan i väst när nästan hela va grundmålad. Den stora ”öppningen” till vänster är platsen för Tvn som anpassats för en framtida större tv. ( Något fick min sambo tycka till om )
20171123_130504
Och så till resultatet. Med lite småfix kvar….Sladdar under TVn ska inte synas så, och än är hyllorna inte fyllda, belysningen inte inkopplad etc. MEN nu är vi NÄRA målet.
IMG_0174IMG_0178IMG_0180IMG_0181IMG_0183IMG_0185
Jag valde att göra hyllan till TVn mörk för att få TVn den att ”smälta in” bättre, och den andra ljus för att inte göra hela rummet för mörkt. Rummet ligger i söder och har ett fantastiskt ljus för det mesta, och klarar därav att ha en mörk kortsida tycker jag!
Hyllorna är gjorda i MDF och golvsocklarna har vi gjort med MDF och lister i massiv trä. Med färg på skapar det en sekelskiftes-sockel – look…fast till mindre pengar:)
I det utstickande övre toppen på hyllorna kommer en dimbar ledstrip att installeras med en varmvit temperatur.
Med detta ville vi dela med oss av ett fall där ritningen/elevationen/ljusplaneringen är A och O för resultatet!
Ha en fin kväll alla!
/ Ulrika på Inredningskurser

Dela inlägget