Vad gör en inredare?

2Undrar du vad en inredare gör hela dagarna? Vad vi tar betalt för & hur vi kommer på alla smarta idéer vi presenterar för kunder? Du kanske är sugen på att läsa till inredare, eller vill du anlita en inredare för att du behöver hjälp med ditt hem? Då ska du fortsätta läsa, för jag kommer att förklara hur en inredare arbetar, för att du ska få lite mer insikt i yrket.
Som inredare arbetar man med färger, planlösningar, möbler, mattor, kuddar – ja allt som får hemmet att hänga ihop. Ni vet hur det kan kännas när man ser en bild i en inredningstidning, eller kommer in på ett hotellrum, ett café eller en restaurang där man bara mår bra – det är det vi gör, vi skapar känslan som gör att man trivs.
Alla jobb vi gör startar med ett möte mellan inredaren & kunden. Då diskuterar vi bl.a. stil, färgsättning, mål med inredningen och sist men absolut inte minst, kundens budget. Det är denna vi utgår från för då vet vi vad vi har att jobba med.

BUDGET

En av de vanligaste missuppfattningarna är att det kostar skjortan att anlita en inredare. Det gör det inte. Vi utgår från den budget kunden har. Är det en liten budget får vi anpassa oss efter det – målet är att leverera en lösning på kundens problem. Det går såklart inte att arbeta med en budget som är alldeles för liten eller orealistisk med tanke på vad kunden vill. Det är därför det är så viktigt att tillsammans gå igenom projektet med kunden & bestämma en budget & vad den räcker till.

KOMMUNIKATION

Kommunikationen är det absolut viktigaste när man arbetar med en kund. Vi startar med ett möte där vi som inredare har som uppgift att ta reda på både vad kunden sägare att hon vill, men även sådant vi inte hör kunden säga direkt, men som vi märker att kunden behöver.Slim
En inredare kan aldrig komma & lösa alla inredningsproblem åt en kund på egen hand – man måste själv engagera sig som kund. Det är ju kundens problem vi ska lösa. De bästa inredningsprojekten kommer från en öppen dialog där både kund och inredare är ärliga & säger vad de tycker och tänker.
Ett sätt att få en rak kommunikation är att använda moodboard (sammanställning av bilder) för att visa den känsla, stil & färgsättning vi tänker oss att inredningen ska ha.

 VAR UNIK

För oss är det väldigt viktigt att framhäva kunden i en inredning. Visst, det finns vissa saker vi alltid gör, som att skapa en komplett färgsättning, en sammanhängande inredning, en planlösning som fungerar etc. men i allt detta ska vi också få in kundens smak.
Ett hem ska visa vem kunden är & vad som är viktigt i livet för kunden – hemmet är ju unikt för kunden. Det är inte vem som helst som ska bo där, utan just din kund, som är unik. En duktig inredare kan fånga & få in dessa detaljer i inredningen. Det gäller att man lägger ner tid på att förstå kunden & dess behov.

DET ÄR ETT HÅRT JOBB, IBLAND

Att vara inredare är inte alltid så glamoröst som det låter. Det ligger en massa slitiga timmar bakom varje projekt. Jobbet som inredare är otroligt roligt & givande när man arbetar med kollage, moodboard, färgsättningar & väljer ut möbler._MG_0458-2
Det finns dock saker med jobbet som man inte tänker på: när möbler ska flyttas från ett ställe till ett annat, väggar & möbler som ska målas, rum som ska städas, detaljer till ett projekt som ska inhandlas etc.
Man ska göra det man älskar & älskar man inredning är det värt det. Vi tycker i alla fall att vi har världens bästa jobb.

ENGAGERA KUNDEN

En inredares jobb är att att ge kunden förslag & hitta den stil, färgsättning m.m. som passar kundens liv. Det är viktigt att utbilda kunderna så att de känner sig trygga i detta och kan göra kommande förändringar själva.
_DE13180
Det är t.ex, inte ovanligt att vi placerar ut inredningsdetaljer på ett soffbord, i en bokhylla eller liknande och då är det viktigt att kunden får med sig kunskap om hur man ska tänka – så att det enkelt går att ändra.

DELA MED DIG AV DINA KUNSKAPER

Den bästa inredaren är inte rädd för att dela med sig, vare sig till andra inredare eller sina kunder. Det är faktiskt mitt allra bästa tips (till både er som jobbar som inredare & er som funderar på att plugga hos oss) – dela med er! Det får ni igen flera gånger om.
Om man är rädd för att förlora något på att dela med sig (pga. att någon annan ska ta era idéer eller att man inte får jobb om man delar med sig för mycket) bör man se till att ha en så eftertraktad tjänst & vara så duktig att det inte spelar någon roll om någon kopierar dig. Du är DU och det är av den anledningen kunden anlitar dig.

Jag önskar er en fin helg!
Anna

(alla bilder från inredaren Laura Collins, www.lauracollins.com en favorit hos oss)

Dela inlägget