Vi gillar Svenskt Tenn

”Det spelar ingen roll om man blandar gammalt och nytt, blandar möbelstilar, färger och mönster. Saker som man tycker om kommer ändå av sig själva smälta samman till en lugn enhet. Hemmet behöver inte vara i detalj planerat, inte utstuderat, bara sammanfogat av delar som dess innevånare trivs med och älskar.” – Detta var vad Josef Frank skrev i tidskriften Form, år 1958.
logo svenskt tenn
Vi, liksom många andra, inspireras av Svenskt Tenn. Det är ett företag som arbetar långsiktigt med hög kvalitet och därför har vi valt att skriva om Svenskt Tenn och dess bakgrund i dagens blogginlägg.
Företaget Svenskt Tenn grundades år 1924 av Estrid Ericsson, som tio år senare knöt Josef Frank till företaget. Tillsammans skapade de den lika eleganta som färgstarkt mönstrade och högst personliga inredningsstil som genomsyrar Svenskt Tenns sortiment än idag.
textil svenskt tenn
I oktober 1924 öppnar butiken Svenskt Tenn på Smålandsgatan i Stockholm. Estrid Ericson, teckningsläraren från Hjo, var då trettio år gammal och hade investerat arvet hon just fått från sin far i ett eget företag. Tillsammans med den etablerade tennkonstnären Nils Fougstedt vill Estrid Ericson erbjuda moderiktig tennkonst till rimliga priser. De tillverkar den själva och Svenskt Tenn har snabbt etablerat sig som ett av tidens mest spännande material. Det konkurrerar mer med det nya glaset och keramiken än med metaller som silver och nysilver.
Redan efter några år blir namnet dock lite missvisande, eftersom Estrid Ericsons inredningsintresse tar över,  men den stora förändringen kommer med Josef Frank. År 1932 beställer Estrid Ericson de första möblerna från den redan välkände österrikiske arkitekten och formgivaren, och samarbetet intensifieras snabbt. År 1934 anställs Josef Frank.

  Låt hemmet leva
”Låt aldrig hemmet bli färdigt, Slå aldrig fast möbleringen, arrangera ständigt om och håll på så sätt hemmet levande.” – Estrid Ericson

katergoribild_botanik_svartvitmatta
logo svenskt tennSamarbetet mellan Estrid Ericson och Josef Frank blir inte bara livslångt utan också ett av den svenska designhistoriens mest intressanta. Snart visar det sig att Estrid Ericsons konstnärlighet och företagsamhet i kombination med Josef Franks mänskliga modernism är ett äkta framgångskoncept. Han ritar möblerna och textilierna, hon har ögat för att exponera dem. Ett fantastiskt team, eller hur?

1979 – Ann Wall tar över vd-posten och förvandlar Svenskt Tenn till det välskötta och vinstdrivande företag det är idag. Hon genomför en nödvändig och genomgripande modernisering av Svenskt Tenn. När hon efter 20 år som vd drar sig tillbaka instiftar Beijerstiftelsen ett designpris i hennes namn. Allt enligt den nya affärsidén ”att föra Estrid Ericsons och Josef Franks anda vidare i modern tappning.
Hela 80 procent av Svenskt Tenns sortiment består av produkter som är av egen design. Enbart Josef Frank efterlämnade 2 000 möbelritningar och drygt 160 textila mönster. Det är en svensk kulturskatt. Svenskt Tenn har idag butik på Strandvägen 5 i Stockholm och driver även webshop.
kategoribild_hawai_franks_monsterresa
Ett tips till alla inredare och arkitekter – ”Är du arkitekt eller inredare? Vi hjälper dig gärna. Vare sig det handlar om specialbeställningar, produktkataloger, offerter eller bara ett behov av ett bollplank.
”http://www.svenskttenn.se/sv-se/pages/article/stforetag.aspx

Emmie mörkare

Emmie

www.svenskttenn.se

Dela inlägget