top of page

Våra bästa tips när du väljer gardiner

Vad bör man tänka på när man väljer gardiner? Här delar vi med av oss av våra bästa knep för att få till rätt känsla för just ditt hem.

  1. Behovsanalys. Vart kommer ljuset in och när, detta är avgörande för att avgöra material och tjocklek för mörkläggning. Vem bor i rummet, barn, tonåringar, vistas där djur? Behöver materialet på tyget vara lätt att torka av och ta ner för tvätt, ska det kunna stå emot små kattungar som klättrar i det (vanligare än du tror). Tänk även på att textilier även fungerar som effektiva ljuddämpare, där dämpar såklart tyngre och tjockare tyger mer än skira, lätta sådana.

  2. Stil. Var inte rädd för mängden tyg, hellre för mycket än för lite. Är du ute efter en lyxig känsla, jobba gärna med lager, veck och längder i dubbla lager för att skapa volym. En bra tumregel för veckade gardiner är att tyget ska vara ca 50% längre än fönsterbredden. Dvs ett fönster på 3 meter behöver 4,5 meter tyg. Vill du skapa en mer lugn karaktär är taktila material som linne med struktur, tung sammet eller ”see through” vävar i lugna jordnära toner att föredra.

  3. Våga mönster! Mönster är inte fel, men är något vi gärna drar oss för i Skandinavien. Våga prova! Om du känner dig lite försiktig så kan du prova ett mönster som går i samma färg eller ton i ton med resten av rummet. Låt mönstret sjunka in i inredningen men samtidigt bidra med karaktär och spänning.

  4. Våga färg! Vill du skapa ett färgrikt rum så kan du jobba med kontraster. Är väggfärgen orange till exempel så är blå en bra kontrast att jobba med. Du kan även plocka upp övriga färger i rummet – till exempel kan du ha ett grönt rum och med gula detaljer i inredningen, som kuddar och mattor. Då kan det vara fint att utgå från de små detaljerna och knyta ihop rummet med en gul gardin. Färg kan ge energi men också bli stressande, försök att jobba med max 5-7 färger även om det rum du ska inreda ska vara färgglatt.

  5. Rummets storlek och karaktär. Stora rum med högt i tak gör sig bra med stora mönster och varma färger som gör att den känns mindre och mer ombonat. Små rum ljusas upp med ljusa kulörer och för exempel vertikala ränder som lyfter taket.

  6. Upphängning. Du kan välja mellan skenor, stänger eller kanske hissgardiner för enbart mörkläggning. Skenor kan vara fördelaktigt om du vill ha en diskret eller minimalistisk upphängning. Det kan för exempel förhöja känslan av takhöjden om du fäster skenan och gardinen högst upp i taket. Med stänger kan du skapa olika stilar med olika material som borstad mässing, krom, trä och olika färger. Se bara till att gardinstången inte är för kort, utan lägg till 15 cm på var sida av fönsterna.

  7. Gardinlängd. Använder du dig av en klassikt upphängning så ska gardinerna gärna sluta 1 1/2 cm över golvet, beroende på vilken stil du är ute efter, ibland kan det vara fördelaktigt att låta gardinen gå ända ner i golvet och flyta ut.

Vill du lära dig mer om textilier? I våra yrkesutbildningar Certifierad Inredare & Inredningsstylist (inkl. Homestagingkonsult) och Certifierad Inredare & Homestagingkonsult lär vi oss mer ingående om textilier och gardiner och dess funktion i inredningen.
0 kommentarer
bottom of page