top of page

Vi hängde med StyledbyOtilia för en dag


StyledbyOtilia



Förra veckan fick vi möjligheten att följa med vår f.d. elev Otilia som idag driver sitt eget inredningsföretag StyledbyOtilia i Malmö. Vi vill ju gärna visa er en bredd och exempel på elever som både fått anställning inom inredning men även de som vågat ta steget att starta eget!



Den här dagen när vi följde med Otilia så skulle hon skulle styla en tom 3-rums lägenhet i centrala Malmö. Det var en riktigt inspirerande dag och det är enormt roligt att se hur våra elever lyckas ute branschen! Otilia läste vår Yrkesutbildning till Inredare & Homestaging-konsult och blev klar hösten 2016 och redan då startade hon upp sitt företag. Hon berättar att hon kände att det var lika bra att starta upp företaget direkt så att hon kunde börja ta uppdrag om tillfället skulle ges. Hennes tanke var att jag måste ju VÅGA testa detta och SATSA för att LYCKAS! Otilia har haft fördelen att hon har ett arbete vid sidan av som hon har lyckats kombinera med sina uppdrag på ett bra sätt. Hon arbetar i dagsläget ca 40% som säljare/inredare på inredningsbutiken Living i Malmö. De kunder som handlar på Living som vill ha hjälp med att inreda sitt hem hjälper även Otilia, men då i Living’s regi. Hur många uppdrag i veckan hon gör beror dels på hur stora de är och hur många dagar hon arbetar i butiken. Det kan variera mellan ca 1-3 uppdrag per vecka. Enligt Otilia så tror hon att ca 3-4 uppdrag/vecka är rimligt att hinna med om man arbetar ensam. Man får ju inte glömma den där biten med att man ska tömma bostäder också. När vi träffade henne hade hon igång ca 6-7 stagingar och nu räckte möblerna helt enkelt inte till så hon fick säga nej till fler uppdrag för hon inte hunnit köpa in mer möbler. Kärt problem! För att få bra snurr på verksamheten skulle det vara optimalt att ha igång ca 12 stagingar/stylingar samtidigt och dit bär det nog snart om Otilia bara hinner fylla på sitt möbellager.



Hur kom hon igång efter utbildningen då? Otilia kontaktade flera olika mäklarbyråer i Malmö men många hade redan någon stylist knuten till sig eller så kom de inte loss med sina beslut. En av mäklarfirmorna hon kontaktade var Svensk Fastighetsförmedling där hon efter flera månader fick chansen att göra en staging och kort därefter började det lossna. Hon fick möjlighet att träffa regionchefen för hela SvenskFast i Malmö och de köpte hennes presentation (så klart!) och sedan dess har det rullat på med stagingar och stylingar från dem! En del uppdrag kommer även in för att kunder hittar henne via sociala medier eller googlar och hittar hennes hemsida men någon annan separat marknadsföring har hon inte gjort. Från det att hon började kontakta firmor till att hon fick napp dröjde det ca 8 månader. Hur mycket pengar man behöver lägga in i ett bolag i början är ju väldigt individuellt och beroende på hur man vill lägga upp sin verksamhet. Otilia valde att handla in möbler så att hon hade en uppsättning möbler och accessoarer till en medelstor bostad och till en början använde hon sitt eget källarförråd att förvara sakerna i. Hon transporterade allt i sin privata bil fram och tillbaka till visningarna och hon har verkligen slitit och burit soffor helt ensam i sina första uppdrag! Efter hand som uppdragen började trilla in fick hon köpa in mer möbler, mer accessoarer och börja hyra in sig i ett Shurgaard-förråd som efter ett tag fick bli 2 förråd. Hon fick också ta hjälp utifrån med att bära sakerna. Hon har helt enkelt låtit kostymen fått växa i takt med att uppdragen och det låter väldigt klokt! Nu hyr hon istället ett större förråd på drygt 100 kvm där hon kan förvara alla sina saker och enkelt få överblick och samla ihop till ett uppdrag.

Otilia har valt att inte låna möbler från butik då hon tycker det är smidigare att själv förfoga över sina saker då de ibland behöver vara i en bostad uppåt en månad vilket är svårt med butiker som inte har stora lager. Om något går sönder så behöver hon inte bli ersättningsskyldig till butiken heller. Otilia har också valt att prissätta sina tjänster med mer eller mindre fasta priser. Hon har fast pris på staging och styling upp till 3 rok och vid större bostäder är det kvadratmeter-pris som gäller. Hon upplever att det är lättare för kunderna att ta ett beslut om de har ett fast pris att förhålla sig till. Från det att hon får in ett uppdrag till att det ska stageas upp tar det ca 1 vecka. Under denna vecka ska det planeras, packas, bokas transport och inhandlas allt det ”färska”. Hon gör en enklare planritning för sig själv där man ser möblerna hon tänkt och hur de ska placeras. Då möblerna inte ska hyras ut till kunden så gör hon avvägningen själv om hon ska göra en lista på det hon placerar i de olika bostäderna. I dagsläget har hon inte känt att tiden varken räckt till eller att behovet funnits där då hon har haft koll på vad hon har placerat i de olika lägenheterna. I de fall där kunden bor i bostaden under tiden kanske det känns mer relevant att lägga tid på att lista produkterna. Man får hitta sitt eget sätt och välja vad man lägger tid på så att det i slutänden blir lönsamt med uppdragen. Otilia har gjort en månadspärm där hon varje dag sätter in sina kvitton så att hon lätt har koll på sina utlägg. Vid månadens slut flyttas de till bokföringen och nya sidor påbörjas. Lägg dem inte på hög utan sätt in dem direkt är rekommendationen. Övriga tips från Otilia:

  1. Jobba med uppblåsbara sängar (eller tältsängar). När man ska förflytta möbler till ett helt hem så är det bra att reducera de stora möblerna till ett minimum och då är uppblåsbara sängar toppen!

  2. Modulsoffor! Arbeta med modulsoffor som du kan anpassa från fåtölj till en större soffa genom att bygga ut den

  3. Posters – ha många posters på lager i neutrala motiv och färger som passar flera olika bostäder

  4. Kuddar och plädar – ha en bred uppsättning i olika färgskalor

  5. Pallar/bänkar – kan fungera både som just pall/bänk i en hall, men även som ett mindre sideboard som man kan placera böcker och stilleben på.

Sist men inte minst så delar Otilia med sig av sin bra-att-ha kasse som ALLTID är med på uppdragen! Stylingkassen bör innehålla: – Skruvdragare (din bästa vän) – Slagborr (ej nödvändigt om man inte tänker sätta upp hyllor osv) – Sax (finns alltid en lapp att klippa av, plast runt blommor som ska bort, tejp som ska skäras upp) – Hammare & skruvmejsel, till detta behöver du såklart spik och skruv med. Ps: glöm inte plugg om du ska borra – Fönsterputs och papper (för glasbord, speglar och sådant som kan behövas putsas upp) – TOAPAPPER (du kan behöva lära dig detta den hårda vägen om du har otur) – Sekatör (för att klippa och snitta blommor snabbt) – Tejp (jag använder det mest för att tejpa ihop mattor som jag rullat ihop) – Ångstrykjärn (perfekt till gardiner, sängkläder, dukar) – Avfallspåsar (till alla stjälkar du klipper av med din sekatör) – Snöre (kan inte komma på vad det kan vara bra till just nu men det finns i min kasse) – Förlängningssladd (till något utav sakerna som drivs på ström och har kortare sladd) Här ser ni för/efter-bilder på lägenheten! Visst blev det fint!!



0 kommentarer
bottom of page