Välj rätt belysning till matsalen


Matplats belysing Bildkälla: Pinterest

Vad är skillnaden på de olika belysningar vi använder oss av i hemmet?

Det är viktigt när du planerar din ljussättning att du har skillnaden mellan till exempel allmänbelysning, funktionsbelysning och stämningsbelysning i bakhuvudet. Vad innebär nu de olika begreppen?

Allmänbelysning – Kallas även bakgrundsbelysning och är det ljus vi ersätter naturligt dagsljus med, dagsljuset är det ljusinsläpp som kommer in i hemmet genom fönster under dagen. För att ersätta dagsljuset använder vi spotlights, taklampor, stående golvlampor etc. Allmänbelysnsingen ska inte förväxlas med stämningsbelysning.

Accentbelysning eller punktbelysning – Även beskrivet som stämningsbelysningen. Det här ljuset är ofta svagt och diskret och skapar stämning genom att framhäva något speciellt föremål. Den tar sig ofta form i dimmers, levande ljus eller ljusslingor. Det är en bra ide att använda sig av lågwattlampor när du jobbar med stämningsbelysning.

Arbetsbelysning – Precis som det låter så är aretsbelysningen till för att belysa praktiska saker såsom badrumsspegeln, läslampa vid sängen eller skrivbordet. Armen på dessa lampor är ofta ledade så att vi kan rikta dem.

Matplats belysing Bildkälla: Pinterest
Matplats belysing Bildkälla: Pinterest


Matplatsen kräver en blandning av alla olika belysningar

Matplatsen är lite utav hemmets hjärta. Där samlas vi till frukost för att starta dagen tillsammans och även vid dagens slut för att avsluta dagen tillsammans. Däremellan ska den användas för bland annat pyssel, kanske bakning, läxläsning etc. Med andra ord krävs det en varierad belysning! Den direkta lösningen på det här är en lampa eller spotlights med dimmer funktion. Tänk på att en taklampa placerad över matbordet ska placeras ca 60 cm över bordsskivan så att man kan se varandra runt bordet.

Tänk på materialval av armaturen

Tänk även på material och färg vid val av armatur för lampan vid matbordet. Väljer du till exempel en lampskärm i rotting eller ljust material så släpper det igenom och sprider mer ljus än till exempel en mörkt skärm, där ljuset blir mer fokuserat framåt, uppåt eller neråt. Det är oftast mer fördelaktigt om du vill använda dig av detaljbelysning och framhäva en specifik inredningsdetalj.

Matplats belysing Bildkälla: Pinterest


Vad med övriga köket?

Själva köksdelen är en arbetsplats och där behöver vi tänka på arbetsbelysning vid spisen, över diskhon och arbetsbänken. Men det behöver inte se sterilt och tråkigt ut för att det är arbetsbelysning. Här kan du till exempel blanda gömda spotlights med estetiskt mer tilltalande belysning. Vi du lära dig mer om ljussättning och hur du ser över din befintliga ljussättning och kompletterar den för att få harmoni? I vår kurs ”Så lyckas du med din ljussättning” på 6 veckor i halvfart ingår att analysera din belysning, lära dig grunderna i ljussättning och att skapa en plan för din belysning och ljussätt. Inga förkunskaper krävs, läs mer här!

Matplats belysing Tom Dixon Bildkälla: PinterestMatplats belysing Bildkälla: PinterestVill du lära dig mer om ljussättning? I vår yrkesutbildning ”Certifierad Inredare & Homestagingkonsult” går vi igenom allt från ljussättning till planritning. Läs mer här!


#armaturer #kök #ljussättning #köksinspo #köksarmaturer

9 views0 comments

Recent Posts

See All